fbpx

Studenții de la Jurnalism, în vizită la Muzeul Presei „Sever Bocu” de Ziua Presei Militare

De Ziua Armatei Române, pe 25 octombrie 2022, studenții de la Jurnalism ai Universității de Vest din Timişoara au vizitat Muzeul Presei „Sever Bocu” din Jimbolia, în cadrul unui eveniment la baza căruia s-a aflat inițiativa unei absolvente a acestei specializări: jurnalista Larisa Vasile, actualmente realizatoare de emisiuni la Radio România.

La eveniment au luat parte reprezentanții unor publicaţii militare: colonel Florin Şperlea (redactor-șef Observatorul Militar), colonel Cristian Dumitraşcu (redactor-șef redacția Ora Armatei, Radio România) şi muzeograf Teodora Manole (Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”).

În apropiere de Timișoara, la doar o oră de mers cu maşina, se află singurul muzeu din țară dedicat presei, la Jimbolia. Cu toate că orașul este încărcat de o istorie culturală foarte bogată, reflectată inclusiv în cadrul acestei instituții muzeale, nu multă lume a auzit de el sau l-a vizitat. 

Muzeul Presei „Sever Bocu” conține o colecție numeroasă de ziare, reviste și alte publicații apărute de-a lungul timpului în diferite limbi: română, franceză, germană, sârbă, rusă, dar și din diferite domenii: literatură, istorie, sport și modă. Instituția este unică în țara noastră, fiind înființată acum 15 ani, la inițiativa poetului și jurnalistului Petre Stoica. 

Studenții vizitatori au descoperit expuse pagini din ediții vechi ale unor ziare precum Libertatea, Patriotul, Timișoara, Veselia, Floarea Soarelui și multe altele. Din muzeu nu lipsesc nici exemplare din Albina românească (1837), prima publicație în limba română dar și cea mai veche din colecția muzeului. Pe lângă aceastea, studenții de la Jurnalism au mai putut vedea și alte publicații din secolele XIX și XX, precum: Resboiul, Curentul, Glasul Armatei, Dreptatea (Timișoara, 1894) ș.a.

Pe lângă o poartă de acces spre trecutul multicultural al presei locale, muzeul mai oferă mărturii despre o serie întreagă de evenimente istorice. Profesorul Peter Gross, specialist american în mass-media și cel care a întemeiat școala de Jurnalism de la Universitatea de Vest din Timișoara, a spus despre muzeu că este unul de „dimensiuni liliputane, dar de o importanță covârșitoare, gigantică, pentru istoria României și a Europei de Est”. De ce de o importanță gigantică? Ei bine, încă de la înființare, muzeul a fost un spațiu de documentare al elevilor, studenților și cercetătorilor. 

Despre aspectele legate de existența și importanța Muzeului Presei ne-a vorbit Cristina Dema, muzeograf, în cadrul unui scurt interviu:

Care este, de fapt, povestea înființării acestui muzeu de către Petre Stoica la Jimbolia?

Petre Stoica a plecat la București să studieze germanistica și jurnalismul, iar când era la facultate, părinții lui au fost deportați în Bărăgan. De frică, nu s-a mai întors acasă, așa că a trăit în București. După Revoluție, a venit înapoi în Banat, dar nu a fost primit în Peciu Nou. Astfel, a venit la Jimbolia, un loc asemănător, și i-a spus primarului că are „un munte de valori” pe care l-a donat localității în schimbul unei locuințe aici.

Avem o zi dedicată presei militare. Ce reprezintă aceasta mai exact?

Chiar dacă Muzeul Presei din Jimbolia nu se ocupă doar de presa militară, acest eveniment dedicat Presei Armate Române a subliniat faptul că presa militară e cea care prezintă acțiunile armatei române, arată diferite perspective asupra evenimentelor ce se întâmplă în țară sau peste granițe și este cea care poate apropia cel mai mult armata de societatea civilă.

Ce importanță are Ziua Presei Militare?

Presa militară, ca toate celelalte segmente ale presei, ocupă un rol aparte pentru că e cea care ne informează dintr-o perspectivă avizată. Cel puțin, consider că așa am vrea cu toții să fie presa în general, nu doar cea militară: evenimente care ne marchează pe toți într-un fel sau altul.

Ce eveniment s-a făcut remarcat în presa militară?

Cred că Războiul de Independență din 1877 are o însemnătate aparte din punctul acesta de vedere. În primul rând, pentru că publicația Resboiul face parte din patrimoniul Muzeului Presei, iar în al doilea rând, pentru că această publicație e deosebit de valoroasă, având în vedere că începe să arate prin imagini ceea ce s-a întâmplat pe front; lucru pe care nu prea îl vezi în majoritatea publicațiilor apărute înainte de secolul XX.

De ce ar trebui ca lumea să fie mai la curent cu istoria presei?

Lumea ar trebui să fie la curent cu presa în general, mai ales cu presa scrisă, pentru că în online circulă foarte multe informații – unele dintre ele nu sunt întotdeauna bine documentate și partea aceasta de informație competentă, avizată a presei cred că e rară în ultima vreme. De aceea, presa militară e cea care, pe lângă că ne poate oferi doza de informație avizată de care avem nevoie, ne mai oferă și o perspectivă pe care ne putem baza.

150 de ani de presă militară în România

Potrivit Cristinei Dema, odată cu acest eveniment s-a deschis totodată o mică poartă la Muzeul Presei „Sever Bocu” din Jimbolia. Ea speră că aceasta acțiune marchează începutul unei serii de evenimente dedicate presei militare și tuturor evenimentelor din această sferă.

Articole similare:

Distribuie:

Lorena Ciocan și Anca Chihaie

Lorena Ciocan și Anca Chihaie

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!