fbpx

Mișcarea „slow”. Cum să trăiești veritabil

Mulți sunt de părere că ritmul cu care ne trăim viața s-a accelerat în ultimii ani. Progresele tehnologice și noile invenții ne ajută să facem lucrurile mai rapid și mai eficient, dar problema e că aceste inovații vin adesea la pachet cu agitație și haos. Ce putem noi să facem în această situație este să adoptăm un stil de viață „slow”. Dacă nu în permanență, măcar din când în când.

Ce înseamnă slow living?

foto: slownest.cz

Conceptul de slow living sau mișcarea „slow” este o mentalitate în care accentul este pus pe calitatea vieții și a interacțiunilor. Este o mișcare culturală ce susține încetinirea ritmului vieții într-o lume obsedată de viteză.

Carl Honoré, autorul cărții „In Praise of Slowness” descrie mișcarea „slow” astfel:

„Este o revoluție culturală împotriva ideii că mai repede este întotdeauna mai bine. Filosofia Slow nu înseamnă să faci totul în ritm de melc. Este despre a încerca să faci totul la viteza potrivită. Savurând orele și minutele în loc să le numeri. Făcând totul cât mai bine posibil, în loc de cât mai repede posibil. Este despre calitate în detrimentul cantității în orice, de la muncă – la mâncare – la parenting.”

Slow Food

Slow Food este opusul Fast Food-ului. Înseamnă a mânca încet, conștient și sănătos, a savura mâncarea și momentul. Înseamnă încurajarea consumului de ingrediente locale de calitate, preparare lentă și armonioasă a mâncării, biodiversitate, respect reciproc, tradiție și tihnă.

foto: restograf.ro

Conceptul Slow Food a devenit o mișcare socială și politică, capabilă să reziste efectelor dezumanizante ale producției alimentare comerciale pe scară largă și ale industriei fast-food. Mâncarea fast-food distruge atât mediul, cât și sănătatea, deoarece, conform National Library of Medicine, consumul alimentelor de tip fast-food crește riscul de obezitate, de hipertensiune arterială şi de diabet zaharat. Așadar, Slow Food este răspunsul la toate aceste probleme.

Slow Travel

Slow Travel înseamnă a te bucura la maximum de fiecare călătorie, a prețui oamenii, culturile, mâncarea și muzica din fiecare loc vizitat. Se bazează pe ideea că o călătorie este menită să educe și să aibă un impact emoțional, atât în prezent, cât și în viitor.

foto: floww.co

De asemenea, conform Parlamentului European, transportul este sursa a aproape 30% din totalul de emisii de CO2 din UE. Conceptul de Slow Travel recomandă bicicleta în locul autoturismului, trenului sau avionului.

Slow Fashion

Slow Fashion este opusul Fast Fashion-ului. Acesta cuprinde o conștientizare și o abordare a modei care ia în considerare procesele și resursele necesare pentru a face îmbrăcăminte. Susține cumpărarea de articole de îmbrăcăminte care durează cât mai mult timp.

Slow Fashion se bazează pe durabilitate și ecologie, promovând fibrele, țesăturile și materialele organice, reciclate sau reutilizate. 

foto: textilelearner.net

Conceptul de Slow Fashion include și cumpărarea hainelor second-hand. Cumpărând articole vestimentare la mâna a doua poți contribui la salvarea planetei, deoarece acestea împiedică îmbrăcămintea veche să ajungă în gropile de gunoi, reduc emisiile de carbon și economisesc o mulțime de resurse, apă și energie.

Trăiește mai bine, nu mai repede!

Distribuie:

Diana Moțoiu

Diana Moțoiu

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!