fbpx

Cum poți salva planeta cumpărând haine second-hand

Planeta noastră are mare nevoie de ajutor, deoarece ne confruntăm tot mai des cu schimbări climatice cauzate chiar de noi și de poluarea pe care o producem. În cele ce urmează vei vedea cum industria modei este una dintre cele mai poluante industrii din lume, dar și cum poți contribui la protejarea mediului cumpărând haine second-hand.

Atacul asupra resurselor naturale

În fiecare an, industria modei consumă 93 de miliarde de metri cubi de apă pentru funcționarea fabricilor și curățarea produselor. Este nevoie în medie de 10.000-20.000 de litri de apă pentru a cultiva doar un kilogram de bumbac brut sau aproximativ 2.500 de litri de apă pentru o cămașă de bumbac. În plus, vopsirea textilelor necesită substanțe chimice toxice care ajung ulterior în oceanele noastre. Aproximativ 20% din apele uzate din întreaga lume sunt atribuite acestui proces. Substanțele acestea sunt extrem de toxice și, în multe cazuri, nu pot fi tratate pentru a deveni din nou sigure.

De asemenea, industria modei este în prezent responsabilă pentru mai multe emisii anuale de carbon decât toate zborurile internaționale și transportul maritim combinate. Dacă industria își menține cursul, se așteaptă o creștere de 50% a emisiilor de gaze cu efect de seră într-un deceniu.

Din cauza faptului că îmbrăcămintea este foarte accesibilă, iar noile tendințe conving consumatorii să își dorească și implicit să cumpere mai multe haine, valoarea acestora se poate diminua în ochii lor. Începând cu 2019, raportul actual arată că 62 de milioane de tone de îmbrăcăminte au fost consumate la nivel global. – potrivit World Bank, Common Objective.

Cantitatea pe care societatea noastră a consumat-o a crescut vertiginos în ultimele decenii. Deși consumul mare de haine poate fi benefic pentru economie, tot mai multe articole tind să ajungă la gropile de gunoi. Odată ce ajung acolo, textilele, chiar și fibrele naturale biodegradabile, nu se degradează ușor, din cauza lipsei luminii soarelui și a oxigenului, iar incinerarea contribuie la poluarea aerului.

În deșertul Atacama din Chile se formează noi mormane de haine nevândute de anul trecut, adunate din întreaga lume. Acestea sunt de cele mai multe ori pline de toxine și coloranți și nu se biodegradează. Al Jazeera a estimat că până la 59.000 de tone de haine care nu pot fi vândute în SUA sau Europa ajung în portul Iquique din zona liberă Alto Hospicio din nordul Chile în fiecare an. Acestea sunt destinate revânzării în America Latină, dar doar 20.000 de tone ajung de fapt la destinație. Ceea ce nu este vândut în Santiago sau introdus ilegal și expediat în alte țări rămâne în zona liberă.

Din păcate, îmbrăcămintea se biodegradează în sute de ani sau chiar niciodată. Depozitele municipale nu acceptă textile din cauza produselor chimice pe care le conțin, a raportat NY Post. Prin urmare, până la 39.000 de tone de haine nevândute și nedorite sunt transportate în cel mai uscat deșert din lume în fiecare an, unde acoperă dunele de nisip în straturi și straturi de textile aruncate.

Hainele second-hand sunt soluția

Cum putem noi, oamenii simpli, să salvăm planeta? Cum putem încetini producția masivă a hainelor? O metodă prin care putem oferi o nouă șansă articolelor vestimentare care nu mai sunt purtate este cumpărarea acestora la mâna a doua. Hainele sunt unele dintre cele mai la îndemână produse pe care le putem cumpăra astfel, deoarece magazinele de haine second-hand apar la tot pasul. Important este să lași în urmă prejudecățile și să vezi ce îți poate oferi un astfel de magazin.

De-a lungul timpului am descoperit că, pe lângă faptul că poți ajuta planeta, cumpărarea hainelor la mâna a doua are mult mai multe avantaje.

  • Poți găsi haine de calitate, chiar de la mărci de lux, la prețuri foarte accesibile. Prețurile acestora sunt mult mai mici decât cele ale hainelor din mall, chiar dacă de multe ori hainele la mâna a doua au o calitate mai bună.
  • De asemenea, poți adăuga personalitate garderobei tale. Magazinele second-hand au o gamă mult mai diversificată de îmbrăcăminte, ceea ce înseamnă că poți găsi haine unice, dar și că nu te vei mai trezi purtând aceleași haine pe care le poartă toată lumea.
  • Alte avantaje: apar mereu produse noi. Aproape în fiecare zi stocul se actualizează sau se completează cu haine noi. Și poți găsi articole vintage autentice.

De unde poți cumpăra haine la mâna a doua? Există o mulțime de magazine fizice de haine second-hand, dar dacă vrei o variantă mai simplă și mai rapidă, am pregătit pentru tine un top 3 locuri online de unde le poți cumpăra.

1. Remix

Remixshop.com este unul dintre cele mai mari magazine online pentru moda second-hand și outlet din Europa. Aici hainele pot fi cumpărte, dar și trimise pentru vânzare. Cei de la Remix cred în aspectul „verde” al modei și în faptul că putem arăta elegant fără să afectăm mediul înconjurător.

2. Pe Țeavă

Pe Țeavă este un magazin online de haine la mâna a doua care a fost construit din pasiune și devotament față de mișcarea modei sustenabile. Ei sprijină mișcările ecologice și comportamentul sustenabil în rândul tinerilor și încearcă să schimbe percepția asupra hainelor second-hand și încurajează, prin urmare, consumul sustenabil prin îmbrăcăminte la modă, accesibilă și de calitate.

3. Dressyou

Dressyou.ro comercializează haine și accesorii second-hand și outlet de înaltă calitate cu originea dovedită a Europei de Vest, dar și produse textile de uz casnic. În secțiunea Outlet puteți găsi articole diversificate precum încălțăminte, lenjerie, haine pentru bebeluși și jucării de pluș.


Acorda o șansă magazinelor second-hand. 🙂

Distribuie:

Diana Moțoiu

Diana Moțoiu

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!