fbpx

Ce este sustenabilitatea și cum o poți include în viața ta

Fiecare dintre noi a auzit măcar o dată despre conceptul de sustenabilitate, dar nu toți știm ce presupune aceasta și cum ne poate îmbunătăți viața. Sustenabilitatea reprezintă capacitatea de a exista și de a dezvolta fără a distruge mediul și fără a epuiza resursele naturale pentru viitor.

Organizația Națiunilor Unite a definit-o în Raportul Brundtland ca fiind o dezvoltare care răspunde nevoilor prezentului fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi.

De ce avem nevoie de sustenabilitate?

Aceasta nu asigură doar un trai mai bun în prezent, ci și în viitor. Nu ne vom mai putea desfășura viața în mod normal și nici nu vom putea menține ecosistemele planetei dacă nu începem chiar acum să facem alegeri durabile. Deciziile dăunătoare pe care le luăm vor ruina mediul, vor aduce dispariția a tot mai multe specii de animale și, nu în ultimul rând, vor aduce dispariția combustibililor fosili.

Conform Resource Watch, aproape 15 miliarde de tone de combustibili fosili sunt consumate în fiecare an, ceea ce nu poate decât să ne facă să ne dăm seama de pericolul la care supunem planeta.

Dezvoltarea durabilă protejează ecosistemul, conservă resursele naturale pentru generațiile viitoare, crește calitatea vieții, a aerului pe care îl respiram și a apei pe care o bem. Așadar, nu văd de ce nu ai alege să trăiești sustenabil. Schimbarea nu trebuie să fie bruscă, poți începe cu lucruri mici pe care să le introduci în ce faci zi de zi.

Sursa foto: Recycle Montana

Cum poți include sustenabilitatea în ce faci în fiecare zi

Reciclează

Reciclarea este procesul de colectare și transformare a deșeurilor în materiale noi și gata pentru a fi utilizate. Aceasta prelungește viața deșeurilor, deoarece sunt refolosite și ținute departe de gropile de gunoi. Prin reducerea deșeurilor, reciclarea conservă resursele naturale, protejează ecosistemele naturale și încurajează diversitatea biologică, toate acestea sporind sustenabilitatea pe termen lung.

Folosește produse de curățare ecologice

Detergenții ecologici concurează cu celelalte produse de curățare, oferind aceeași putere de curățare fără substanțe chimice. Așadar, dacă alegi să folosești produse de curățare bio, mediul nu va avea de suferit, vei contribui la îmbunătățirea calității aerului și a apei, iar pielea ta va fi protejată.

Alege mersul pe jos, cu bicicleta sau cu transportul public

Toate acestea sunt alternative mai prietenoase cu mediul pentru mersul cu mașina. Mergând pe jos sau cu bicicleta nu ajuți doar planeta, ci și sănătatea ta fizică și psihică. De asemenea, bicicletele ocupă mult mai puțin spațiu, deci nu trebuie să dărâmăm păduri pentru a construi parcări pentru acestea.

Folosește becuri eficiente energetic

Becurile LED sunt cea mai bună alegere. Conform Energy Saver, acestea consumă cu până la 90% mai puțină energie și durează de până la 25 de ori mai mult decât becurile tradiționale cu incandescență.

Sigilează ferestrele și ușile

Departamentul Energiei al Statelor Unite estimează că 30% din energia casei se pierde prin ferestre și o mulțime de aer cald iese prin ușile cu curent de aer în anotimpurile reci. Pentru a păstra aerul cald în casă, poți încerca ferestrele eficiente energetic, dar și orice metodă de izolare pentru uși sau ferestre.

Participă la acțiuni de ecologizare

Peste tot în natură există gunoaie lăsate în urmă de oameni nepăsători. Fii tu cel care se gândește la mediu și le strânge.

Alege un stil de viață sustenabil și fii un exemplu pentru cei din jurul tău!


Articole similare:

Author

Distribuie:

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!