fbpx

Tu cum stai cu reciclarea?

Ţi s-a întâmplat vreodată să vezi gunoi pe jos şi să te gândeşti: „E doar un ambalaj aruncat aiurea, ce contează?” Sau poate chiar ai scăpat tu însuţi nişte gunoi pe stradă, neavând chef să îl cari până la cel mai apropiat container? Deşi pare că e vorba de „doar un ambalaj”, a nu arunca unde trebuie gunoiul şi a nu-l recicla ne afectează pe toţi.   

Eliminarea necorespunzătoare a gunoiului dăunează nu numai imaginii orașelor în care trăim, ci și a altor ființe vii și mediului. Și, deși poate părea că niște gunoi va dispărea imediat după ce îl aruncăm pe iarbă sau după ce „uităm” să-l luăm cu noi de la un picnic, adevărul este că se descompune mai încet decât am crede. 

Printre deșeurile cu durata cea mai mică de descompunere se află mucurile de țigară, cărora le ia cel puţin 2 ani să dispară. Acestea sunt urmate de pungile de plastic care se descompun în 10-20 de ani, în cel mai optimist scenariu, iar în cel mai pesimist, chiar și în 1000 de ani. Nici pungile de chipsuri nu se lasă mai prejos, acestea având o perioadă de descompunere cuprinsă între 75 și 80 de ani, plasticul metalizat fiind de vină în acest caz. 

Potrivit Clear It Waste, între anii 2010-2019, România este penultima în clasamentul reciclării din Europa. Nu este un rezultat care să ne facă mândri, dar cred că putem schimba asta dacă ne dorim cu adevărat. Fiecare dintre noi are puterea de a schimba ceva în bine. 

Îți dorești să reciclezi, dar nu știi niciun punct de colectare? Harta Reciclării vine în ajutorul tău. Aceasta este prima platformă naţională, interactivă, pe categorii, care permite identificarea şi localizarea punctelor de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile din România – oferind utilizatorilor şi posibilitatea de a contribui la baza de date a hărţii prin adăugarea de noi puncte de colectare selectivă.

Pentru cei din Timișoara există şi harta Econub, creată de către Raul Popadineți. Acesta a pedalat peste 500 de km și a marcat peste 500 de puncte de colectare. Pe această hartă puteți găsi puncte de colectare pentru sticlă, textile, ulei uzat, medicamente, carton, etc. Fiecare categorie este marcată pe hartă cu o anumită culoare, iar pentru cei care nu sunt obișnuiți cu hărțile, datele despre toate punctele de colectare se pot găsi și pe portalul primăriei, data.primariatm.ro, sub forma unui tabel.

Ai grijă de planetă și reciclează!

Distribuie:

Valentin Rusu

Valentin Rusu

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!