fbpx

Cât vorbim despre sănătatea mintală în România?-Mental Health for Romania

Mental Health for Romania este o organizație condusă de tineri și dedicată sănătății mintale în rândul tinerilor. Am povestit puțin cu Dan Mirea, coordonator de proiecte, despre ce l-a determinat să se implice în asociație, despre cum își doresc să contribuie la crearea unui dialog în ceea ce privește sănătatea mintală la noi în țară și despre proiectele pe care le au deja în desfășurare.

Dan e din Craiova, unde a locuit până la terminarea liceului și unde a descoperit că îi plac științele naturii, biologia și limbile străine. La facultate a mers în Anglia, la Cambridge, unde și-a dat seama că îi place să cerceteze, în special în zona de neuroștiințe. „Vreau să înțeleg ce înseamnă sănătatea mintală, ce se întâmplă în creierul oamenilor când nu se simt foarte bine, când sănătatea lor mintală nu e atât de bună și când apar tulburările diagnosticate.

Acum lucrează ca asistent cercetător la Princeton și spune că încerca să găsească ceva de făcut cu timpul lui liber, legat de pasiunea pentru știință și cercetare. Între timp, o prietenă de-a sa, pe care a cunoscut-o cu ani în urmă la olimpiade și care studiază tot la Cambridge, Maria Pascale, a venit cu ideea de a înființa această asociație. „M-am alăturat proiectului Mental Health for Romania încă de la început. Acum e proiectul meu part-time de care mă ocup cel mai mult. E cumva al doilea job, dar voluntar. E super rewarding, poate cercetarea nu îți aduce atât de mult acest impact social, nu simți că ajuți oamenii direct, iar prin ce facem noi, mi se pare că poți interacționa cu oamenii mai mult.

A început să lucreze în research în august 2019, la un proiect care era chiar într-un laborator de psihiatrie. Crede că experiența pe care a dobândit-o și faptul că s-a documentat foarte mult pe acest subiect, l-au determinat să se implice. Nu simte că se transpune în alt mediu, pentru că e complementar la activitatea lui zilnică.

Spune că e important pentru el și pentru că se leagă foarte mult de țară. A plecat din România pentru că nu avea opțiuni în studierea științei, în afară de medicină. „Tot timpul m-am simțit prost pentru că îmi pasă foarte mult de acasă, simțeam dorul de acasă, am o conexiune specială cu România. Mi se pare că ar fi o pierdere să nu-mi dedic măcar o parte din efortul și timpul meu, încercând să dau înapoi și să ajut un sistem care nu e atât de avansat sau care nu are atât de multe idei bune deja implementate ca în străinătate. Și România are nevoie de aceste lucruri. Și de ce să nu fac eu, să nu ajut, să nu depun eforturi, chiar dacă e greu?

S-au lansat oficial în decembrie anul trecut, printr-un site realizat de Maria și Andrei Stamate, care îi ajută în continuare să aibă un stil vizual propriu. Sunt deschiși la orice idee și ajutor. Pe site există un formular pentru oricine vrea să se implice, în orice fel, chiar dacă „recrutările oficiale” se vor desfășura, cel mai repede, în toamnă. Proiectul a fost primit foarte bine, având inițial între 50 și 100 de aplicanți. „Cred că merge foarte bine, sunt oameni care sunt interesați de sănătatea mintală și cât de importantă e. Sunt de aceeași părere cu noi, că nu există suficiente resurse, educație pe tema asta, nu există ajutor profesional sau din comunitate, sau există foarte puțin. În echipă avem deja o mică comunitate și, sperăm, prin proiectele pe care le facem, să facem o comunitate și la nivel mai mare.” 

Cele două ținte principale ale echipei sunt de a crește conștientizarea și accesul la sprijin. Este necesar să existe discuții legate de sănătatea mintală și despre aspectele sale mai puțin înțelese. Este necesar ca stigma să fie combătută. În acest sens, cei de la Mental Health for Romania au înființat deja un blog și un podcast, unde există materiale realizate atât de voluntari, cât și de specialiști. Au, de asemenea, o prezență pe social media, pe Facebook și Instagram, rețele pe care postează, pe lângă conținutul de pe site, și texte referitoare la calendarul mental health. „Sunt anumite perioade în care se crește awareness-ul pentru diferite tulburări, zile internaționale, uneori sunt și săptămâni sau luni. Și încercăm în aceste zile să avem cumva reach specific legat de asta, prin social media. Pe Instagram avem proiecte mai vizuale, am avut și diferite filmulețe în care diferiți voluntari spuneau câte ceva împotriva stigmei, poze și ilustrații, joculețe interactive la story, prin care încercăm să ne apropiem de urmăritorii tineri.

În ceea ce privește partea de sprijin, au realizat o listă cu servicii psihologice gratuite, care este într-o continuă dezvoltare (vor ca această listă să fie cât mai specifică: ce face fiecare psiholog sau psihoterapeut, care sunt specializările lor, dacă oferă servicii gratuite sau dacă se ocupă de situații speciale). De asemenea, își doresc să ofere și ei anumite servicii, acolo unde nu există și în măsura în care pot. „Încercăm să le explicăm oamenilor că dacă ai trimitere de la medicul de familie și dacă psihologul are contract cu Casa de Asigurări, poți să obții servicii decontate prin asigurare. Sperăm, la un moment dat, să creștem această gratuitate a serviciilor. În funcție de disponibilitatea și expertiza voluntarilor, vrem să avem grupuri de suport; momentan avem unul, de suport și discuții pentru tulburarea bipolară, care e condus de Denisa Mihuța.

Pentru viitor, își doresc să construiască o platformă online, care să permită comunicarea în timp real cu voluntari antrenați să ofere sprijin celor ce se confruntă cu o criză de mental health. Merg pe ideea serviciilor anti-suicid existente, dar sunt de părere că un ajutor similar trebuie acordat indiferent de gravitatea situației, nu doar în momentele posibil fatale. În plan mai există și proiecte în licee și universități, adică anumite prezentări realizate de voluntari sau specialiști. Și își mai doresc să „rupă” bariera dintre studenți și centrele de consiliere din universități. Ele există, dar nu sunt atât de accesate, pentru că studenții nu se simt neapărat confortabil să le folosească. „Considerăm că e necesar să informăm tinerii și adolescenții cu privire la sănătatea mintală, cât mai devreme, pentru că adolescența este o perioadă în care încep multe dintre problemele de acest gen. Conștientizarea, cunoașterea mai clară a ce se poate întâmpla, a unor metode de auto-ajutor sau o atitudine pozitivă către terapie, pot ajuta la evitarea și gestionarea problemelor.

Până în 15 septembrie, există un concurs de creație, prin care încurajează oamenii să le trimită lucrări de artă legate de mental health. „Avem mai multe categorii: poezie, pictură, fotografie și film scurt. Poate fi pur anonim, nu e nici o presiune. Eu scriu poezii și cred că unul dintre motive e să-mi exprim emoțiile negative, care sunt similare cu ideea de sănătate mintală nu foarte bună.” Își doresc să înțeleagă cu ce se confruntă oamenii din România în domeniul sănătății mintale și cum este sistemul medical sau cel legal. „Facem cercetare pe documente care există, le analizăm și încercăm să oferim informații accesibile pentru public. Într-un viitor foarte îndepărtat, vrem să facem niște schimbări pe partea legală. Ne dorim proiecte specifice cu diverse asociații, suntem deja în discuții cu Accept, o asociație din București care apără drepturile persoanelor LGBT.”  

De când s-au lansat, acum șase luni, au crescut foarte mult pe rețelele sociale, creștere datorată și ajutorului venit din partea unor influenceri care i-au susținut. Dan spune că toată lumea i-a primit foarte bine și că nu au avut deloc feedback negativ. Spune și că sunt foarte mulți oameni care le scriu că vor să îi ajute, chiar dacă nu știu exact ce să facă. „Avem câțiva oameni care se ocupă destul de mult de asociație, chiar dacă e part time, chiar suntem foarte mulțumiți cu implicarea unei mari părți din echipă.”

Își doresc să înceapă o strângere de fonduri, pentru a se putea dezvolta mai mult. „Dorința foarte mare e să creștem comunitatea, să ajungem la cât mai mulți oameni, dar și să încercăm să înțelegem mai bine cum funcționează sistemul și să creștem accesul la terapie și alte forme de sprijin pentru oamenii care au nevoie. Ne dorim și să creștem suportul din comunitate. E o țintă destul de mare, dar, din ce am văzut până acum, considerăm că este fezabilă.

Cu toate că nu fac recrutări noi până la toamnă, paginile lor pe rețelele de socializare sunt active. Elevii sau profesorii care vor să se înscrie ca reprezentanți ai liceului lor, o pot face încă! În plus, puteți să vă implicați și în concursul de creație până la mijlocul lui septembrie. „Unul dintre orașele în care vrem să activăm, nu doar în online, e Timișoara.” 

Distribuie:

Anitta Pelin

Anitta Pelin

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!