fbpx

Ziua Mondială a Mediului, sub semnul inovației

Marinela Scrob
Marinela Scrob
103101987_2660109754274033_4700015946469736448_n

Anul acesta, de Ziua Mondială a Mediului, accentul este pus pe educația ecologică. Facultatea de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara organizează astfel, în data de 5 iunie, Concursul Naţional de Idei şi Proiecte în domeniul Protecţiei Mediului: „Educaţia ecologică salvează mediul – EcoSmarTim”. Având în vedere situația actuală, etapa finală a celei de-a IV-a ediţii a competiţiei se va desfăşura online.

Concursul reuneşte, sub apelul „Educaţia ecologică salvează mediul”, elevi, studenţi şi cadre didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar, în echipe constituite din maxim 2 elevi (clasele IX – XII). Aceștia sunt coordonaţi de un profesor de chimie, ecologie, biologie, fizică sau care predă discipline tehnice şi tehnologice în licee şi colegii de profil tehnic. Elevii care vor obține locurile I, II şi III vor fi admişi fără concurs de admitere pe locuri fără taxă la Facultatea de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului – domeniul Ingineria Mediului din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara.

Principalele subiecte propuse pentru proiectele participante la concursul EcoSmarTim sunt:

1. Grija pentru mediul înconjurător dincolo de pandemia COVID-19;

2. Tehnologii nepoluante;

3. Managementul, procesarea şi valorificarea deşeurilor;

4. Tratarea şi epurarea apei;

5. Purificarea gazelor şi eliminarea mirosurilor;

6. Monitorizarea parametrilor de mediu, sisteme/senzori de măsurare a poluanţilor;

7. Producerea, stocarea şi utilizarea hidrogenului;

8. Surse electrochimice moderne (pile de combustie, acumulatori, baterii);

9. Coroziune/protecție anticorozivă;

10. Utilizarea energiei solare;

11. „Chimia verde”;

12. Reducerea consumurilor de apă, energie şi materii prime;

13. Conservarea biodiversităţii;

14. Bioenergie: biogaz, biodiesel, bioetanol, biomasă;

15. Biotehnologii.

Ziua Mondială a Mediului este sărbătorită la nivel internațional în fiecare an în data de 5 iunie și reprezintă o oportunitate pentru diferite organizații și instituții să încurajeze acțiunile de protejare ale mediului. Această sărbătoare a fost stabilită în 1972 de către Organizația Națiunilor Unite, pentru a crește gradul de conștientizare al mai multor probleme, printre care: încălzirea globală, suprapopularea și poluarea. De atunci, ziua de 5 iunie a devenit o zi de mobilizare pentru mai bine de 150 de țări, din care face parte și România.

*Sursă foto: Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Articole recente

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!