fbpx

Zilele sârbilor la Timișoara: multiculturalitatea, promovată prin artă

Uniunea Sârbilor din România organizează în perioada 6-27 noiembrie  Zilele culturii sârbe la Timişoara, un proiect cultural care a ajuns deja la a 18-a ediție. Scopul acestuia este reflectat prin promovarea valorilor culturale tradiționale, contemporane și autentice ale sârbilor din Banat. 

Pe tot parcursul lunii noiembrie sunt organizate spectacole și activități culturale pentru toate categoriile de vârstă: proiecții de film, expoziții, spectacole de teatru, târguri de carte, concerte și spectacole folclorice dedicate tuturor celor care apreciază multiculturalitatea Banatului. 

Expoziția Colonia de Artă reprezintă unul dintre evenimentele care are la bază promovarea talentelor sârbești, iar premiera evenimentului a avut loc luni, 13 noiembrie. Colonia de Artă a ajuns la a 13-a ediție, având rolul de a uni, în fiecare an, într-o tabără de pictură internațională, pe o durată de câteva zile, atât artiști, pictori, cât și sculptori.

Artiștii, atât de origini sârbe, cât și veniți din toate colțurile lumii – precum Turcia, Italia sau Ungaria – au un timp limitat pentru realizarea lucrărilor care urmează să fie expuse, mai apoi, în galeria de artă de la Timișoara, unde vor fi, de asemenea, și ei prezenți. Scopul expoziției este reprezentat de formarea legăturii mai strânse a artiștilor cu Uniunea Sârbilor din România – socializarea și cunoașterea personală.

La expoziție au fost prezente personalități precum Slavomir Gvozdenovici, politicianul român de etnie sârbă, reprezentant al minorității sârbe în Parlamentul României, totodată și cel mai vizibil dintre poeții sârbi din România, dar și Marko Adzic – actor de teatru, filme și seriale în Serbia natală, dar și în Timișoara, unde joacă atât în limba română, cât și în limba sârbă, la Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin. Mai mult, a fost prezent și sculptorul Nicolae Popovici, fiind un iubitor al artei plastice.

Anca Panici, originară din Timișoara, Valerio Toninneli (Italia) și Milica Petrovic (Serbia) sunt doar câteva dintre numele artiștilor ale căror lucrări sunt expuse în cadrul expoziției care va fi disponibilă doar pentru câteva zile în cadrul galeriei de la Bastionul din Timișoara. Lucrări unice, cu însemnătate aparte și pline de mesaj, sunt disponibile pentru atenția publicului sârb și nu numai. 

Realizatorii evenimentului sunt interesați ca oamenii să cunoască mai multe despre naționalitatea sârbilor, să se apropie de cultura acestora și să ia parte împreună la seria de evenimente disponibile până la sfârșitul lunii noiembrie.

Până la finalul lunii au mai fost programate următoarele activități:

Joi, 23.11.2023:

  • Ora 18:00 – TÂRGUL DE CARTE – Edituri din România și Serbia (Centrul Cultural U.S.R., Timișoara, Str. Mangalia Nr.29) – Seară literară româno-sârbă

Sâmbătă, 25.11.2023:

  • Ora 11.00 – MASĂ ROTUNDĂ – Limba sârbă și provocările educației în limba minorităților naționale (Liceul Teoretic Sârbesc „Dositei Obradovici” – Timișoara)
  • Ora 11.00 – ÎNTÂLNIREA CENACLULUI LITERAR „KRILA” – Scriitori din România și din Serbia (Centrul Cultural U.S.R., Timișoara, Str. Mangalia Nr.29)
  • Ora 18.00 – REGAL FOLCLORIC– CONCERT AKUD „MLADOST” (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol)

Luni, 27.11.2023:

  • Ora 19: 00 Piesa de teatru – 500 DE CĂZI (Centrul Cultural U.S.R., Timișoara, Str. Mangalia Nr.29) – Studioul de teatru Thalia – veteranii

Distribuie:

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!