fbpx

WePerform: weekenduri cu muzică și teatru în spații publice timișorene

În cadrul proiectului La UVT, Cultura este Capitală, Universitatea de Vest împreună cu Facultatea de Muzică și Teatru, desfășoară în luna iunie seria de evenimente WePerform – Seri de muzică și teatru, ajunsă la a treia ediție. Programul evenimentelor artistice e întins pe trei weekenduri: 9-10 iunie la Casa Tineretului, 17-18 iunie în Parcul Carmen Sylva și Piața Libertății; 24-25 iunie în Parcul Copiilor și Piața Traian. Oferta culturală propusă pentru aceste zile include concerte și piese de teatru, precum și ateliere de muzică și pictură pentru copii, toate fiind cu intrare gratuită.

Mai multe detalii despre scopul și modul de desfășurare al seriei de evenimente WePerform – Seri de muzică și teatru am primit de la conf. dr. Ladislau Cristian Andriș, din cadrul Facultății de Muzică și Teatru, aflat în echipa de coordonatori ai evenimentului.

De unde v-a venit ideea acestei serii de evenimente?

În pandemie am avut o discuție în Universitate cu domnul rector Pirtea. Nu se mai puteau realiza concerte în interior și atunci ne-am gândit cum am putea să menținem acea conexiune cu publicul, iar studenții noștri să poată realiza acte artistice în fața unui anumit public.

Cu toate că existau acele restricții de distanțare și între membrii ansamblului de pe scenă, dar și în public, ne-am gândit că activitatea noastră de artiști trebuie să continue și în acea perioadă. Singura soluție pentru a face acest lucru era în aer liber. Astfel am reușit să aducem din nou arta spre comunitate și să menținem vie acea legătură între artiști și public. Este o legătură care pe noi ne inspiră și care este atât de necesară în actul artistic.

Seria de evenimente WePerform – Seri de muzică și teatru a ajuns anul acesta la a treia ediție. Cum ați reușit să mențineți acest proiect an de an?

Am observat că publicul, în special familiile cu copii, au manifestat un interes foarte mare pentru programul WePerform deoarece, cum spuneam și înainte, este mult mai accesibil decât într-o sală de concert. Acolo, cel mai probabil se așteaptă de la copii să fie liniștiți, să fie cuminți, să nu fugă, să nu râdă, să nu facă zgomot. Dar în cazul nostru, fiind concerte în aer liber, aceste zgomote adiacente din locurile unde mergem noi, în parcuri sau în piețe, există oricum și nu deranjează actul artistic. Astfel, publicul de toate vârstele, în special familii cu copii, s-au simțit atrași de acest proiect.

Pentru noi este foarte important ca și copiii de la o vârstă fragedă să interacționeze cu domeniile artistice, poate pentru ca în viitor să nu fie predispuși la dependența de telefoanele mobile și de social media, care altfel sunt foarte prezente în viața lor. Ne propunem să le oferim ocazia să se apropie și de cultură, să-și acorde un răgaz de la o viață agitată, în special de la presiunea care există în permanență asupra generațiilor actuale, încă de la o vârstă destul de fragedă.

Ce rol au studenții pe parcursul evenimentelor?

Toate evenimentele sunt realizate de studenții noștri. Profesorii coordonează activitățile din cadrul WePerform, dar nu apar pe scenă alături de studenți pentru că focusul este pus pe aceștia din urmă, despre care putem spune deja că sunt profesioniști pregătiți pentru viața de artist care va exista după terminarea studiilor.

Nivelul la care interpretează este unul foarte bun, fiind selecționați în așa fel încât actul artistic care va apărea pe scenă să fie la standarde înalte de profesionalism, iar publicul să vină la spectacole excelent realizate.

Sursă fotografii: La UVT, Cultura este Capitală

Author

Distribuie:

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!