fbpx

Vise scoase din vitrină, direct pe podium la Paris

Atunci când dai naştere unor colecții vestimentare deosebite, apreciate atât în România, cât și în afară, și faci prezentări de modă – toate într-un interval scurt de timp, se poate spune fără nicio îndoială că ești o persoană foarte talentată. Designerul Diana Bobar este o astfel de persoană, care ne arată că moda românească se află pe un drum ascendent. 

Povestea Dianei începe pe blogul So Fash’On, fiind printre primele bloguri din România. Modifica cămăşile de mătase ale tatălui şi rochiile vechi ale mamei ca să îşi facă bluze sau fuste. Posta toate creaţiile pe blogul ei despre modă şi artă şi primea multe comentarii de apreciere de la persoane necunoscute din toate colţurile lumii. Au urmat prezentările de modă la Paris Fashion Week, dar și la Barcelona Bridal Fashion Week

O zi din viața ei începe foarte devreme. O duce pe Nina, fetița ei de șase ani, la școală, iar la opt e deja la atelier și își bea cafeaua. Munca de designer nu înseamnă doar schițe, materiale sau colecții noi, înseamnă și muncă administrativă, iar dacă „nu ai o echipă bine pusă la punct, poți pierde controlul foarte ușor.” Tocmai de aceea, e pregătită să facă orice. 

În cei 12 ani de activitate, și-a format o echipă creativă. „Angajatele noastre sunt ascultate, le oferim un mediu plăcut de lucru, le respectăm sfaturile. Învățăm unele de la altele, astfel încât, ca echipă să avansăm sau să facem tehnic rochiile mai interesante. Împreună găsim soluții să facem colecții noi, inovatoare, interesante, ușor de produs, deoarece poți să faci o schiță fantastică și tu habar n-ai să o pui în practică”.  

Tocmai pentru că este o adeptă a colaborării, la Atelier Bobar le găsim și pe Florina cu bijuteriile Josephine, pe Adriana Unguraș, make-up artist, pe Anca Lupu, florista şi proprietara Peonies, dar și pe Florina, sora mai mică a Dianei, cu care își împarte foarte bine treburile. Viitoarele miresele care trec pragul atelierului pot avea parte de întregul pachet, devenind „miresele atelierului”, cum le numește Diana.

La noi în țară, femeile investesc mult în rochii pentru ocazii speciale. „Nouă ne-ar plăcea ca în România, lumea să poarte și să aprecieze mai mult hainele de la brandurile locale”, spune Diana. Talentul designerul constă în transformarea ideilor în ceva ce poate fi utilizat. Ea consideră că este important ca femeile să se simtă bine în ce poartă și să nu se lase influențate de trenduri.

 Se ghidează după motto-ul „Inspirația trebuie să te găsească muncind”, motiv pentru care lucrează mereu la colecții noi, încercând diverse materiale și stiluri. Colecția de vară pentru anul acesta a fost foarte apreciată la Paris. Taftaua este elementul central, un material foarte ușor de purtat pentru că nu se șifonează, e ușor de curățat și se poate băga chiar în mașina de spălat, iar comenzile au început deja să apară.  

Industria se îndreaptă către sustenabilitate, responsabilitate, iar Atelierul Bobar lucrează după principii sănătoase. Toate materialele pe care nu le mai pot folosi, ajung la Centrul de Tineret Mansarda, un centru de voluntariat din Reșița. Voluntarii învață să-și confecționeze diverse obiecte din bucățile reciclate. „Copiii creează cele mai interesante lucruri din materialele noastre”.

În final, ea și-ar dori ca tinerii designeri să fie autentici. „În ziua de azi există atât de multe produse. Nu are sens să fie copiate. Îi sfătuiesc pe tinerii designeri să fie creativi, să se exploreze pe sine și astfel, prin munca lor să facă ceva care să-i reprezinte. În final, dacă sunt diferiți, inevitabil atrag atenția. Așa își pot crea oportunități”.  

Distribuie:

Erika Iszlai

Erika Iszlai

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!