fbpx

,,Victor Brauner: invenții și magie”, prima retrospectivă românească dedicată unei figuri centrale a suprarealismului

  Programul cultural „Timișoara 2023, Capitală Europeană a Culturii” include cea mai importantă expoziție retrospectivă dedicată artistului suprarealist de origine română, Victor Brauner. Intitulată „Victor Brauner: invenții și magie”, expoziția este curatoriată de Camille Morando și este co-organizată de Fundația Art Encounters. Omagiul adus artistului român, care totodată este și o figură iconică a suprarealismului european, poate fi vizitat la Muzeul Național de Artă din Timișoara. Au fost adunate aici peste 70 dintre lucrările lui Victor Brauner, realizate pe tot parcursul carierei sale. Brauner și-a petrecut o mare parte din carieră în Franța, operele sale fiind aduse la Timișoara de la muzeul parizian Centre Pompidou. 

      Chiar dacă artistul s-a bucurat de recunoaștere internațională, publicul român nu este foarte familiarizat cu el. Astfel, relevanța acestei expoziții nu este dată doar de prezentarea tezaurului suprarealist, ci și de oportunitatea ca arhiva de opere a lui Victor Brauner să fie apreciată în țara sa natală. Acest aspect a fost menționat și de către curatoarea expoziției, Camille Morando:

„La o sută douăzeci de ani de la nașterea lui Victor Brauner în România, expoziția de la Muzeul Național de Artă din Timișoara dorește să aducă un omagiu  acestui mare artist, încă prea puțin cunoscut în țara sa natală.

Cu șaptezeci de lucrări (pictură, sculptură, desen și gravură), care reflectă creația artistului de la București la Paris, din anii 1920 până la începutul anilor 1960, la care se adaugă o bogată prezentare a documentelor de arhivă și a lucrărilor, această primă retrospectivă într-un muzeu românesc își propune să prezinte caracterul singular al operei lui Brauner, o operă influențată de avangardele românești și franceze, precum și de civilizații arhaice și cele mai diverse mitologii”.

     Victor Brauner s-a născut în 15 iunie 1903 la Piatra Neamț. Urmează școala primară la Viena, unde familia se stabilește pentru câțiva ani. După revenirea familiei sale în țară, în 1914, Brauner își reia studiile la Școala Evanghelică din Brăila. A continuat să studieze la „Școala de Arte Plastice” București (1919-1922), inclusiv un an în atelierul de sculptură, înainte de a fi exmatriculat pentru atitudinea sa anti-autoritară. Înainte de a pleca la Paris, cocheta cu concepțiile dadaiste și suprarealiste în cadrul colaborării sale cu revista „Unu”.

În 1933, are loc prima expoziție personală la Paris, la Gallerie Pierre, prezentată de André Breton. Sunt expuse o serie de lucrări în care tema ochiului e mereu prezentă: „Puterea de concentrare a domnului K“ şi „Straniul caz al domnului K“. Ochiul este un simbol des întâlnit în lucrările sale, cea mai importantă pictură a sa cu această temă fiind pictura „Autoportretul cu ochiul scos” realizată în 1931. Această pictură servește ca o premoniție deoarece, câțiva ani mai târziu, Brauner își pierde ochiul în urma unei bătăi. 

    Victor Brauner a fost influențat de practicile oculte ale tatălui său. Familia credea în spiritism și  alte practici religioase. Aceasta avea să devină o influență semnificativă asupra artei sale, din ce în ce mai mult începând cu 1938. Ca atare, picturile sale se disting prin bogăția lor de notații oculte și prin utilizarea eclectică a simbolismului religios divers. În lucrările lui Brauner, se regăsește o integrare a rădăcinilor sale est-europene, unică în modernismul occidental.

    Brauner nu a ezitat să reprezinte absurditatea lumii în care trăim. Temele abordate, modul în care dădea viață elementelor din picturile sale și reacția pe care reușește să o stârnească prin creativitatea sa sunt rezultatul trăirilor sale, el mărturisind:

„Fiecare tablou pe care-l fac este proiectat din cele mai adânci izvoare ale neliniștii mele…”. 

   Vă invităm să nu ratați experiența de a păși în lumea magică pe care o oferă Victor Brauner, expoziția fiind deschisă publicului până în data de 28 mai 2023 la Muzeul Național de Artă din Timișoara. 

Author

Distribuie:

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!