fbpx

Viața este ca o partidă de șah: uneori câștigi, alteori înveți. Important e să nu renunți!

O tablă de șah și toate cele 32 de piese care se aruncă rapid pe câmpul de luptă pătrat. Atacă, contraatacă, se retrag și se reașază în formație de luptă. Combinații și posibilități nesfârșite se derulează în mintea lui Beth, șahista-minune din Gambitul damei (The Queen’s Gambit). Atitudinea ei liniștită și modestă la tablă e în contrast cu intensitatea stilului ei de joc. Atacă agresiv, fără frică, ca o adevărată tigroaică.

Nu am fost niciodată pasionată de filme, cu atât mai mult nu am avut răbdarea să privesc seriale. Dar mi-a plăcut întotdeauna șahul. Am început să privesc Gambitul damei la recomandarea unor prieteni. Și pot spune că cele șapte episoade au reușit să mă captiveze și să mă întoarcă în timp. Serialul mi-a adus aminte de partidele cu profesorul meu de istorie, cel care m-a învățat, la 7 ani, primele mutări.

Elizabeth Harmon – Anya Taylor Joy

Personajul central al filmului este Elisabeth (Beth, cum îi spun apropiații) Harmon, o tânără urmărită de trauma de a-şi pierde mama biologică într-un accident de maşină. „Close you eyes, Beth!” sunt ultimele cuvinte ale mamei sale, fiind reluate, obsesiv, în momente importante ale serialului.

Fetița supraviețuiește fără a fi rănită fizic, însă rănile sufletești rămân acolo. Inițial, încearcă să le tămăduiască cu calmantele primite la orfelinat. Apoi, la vârstă adultă, cu mult alcool. În subsolul orfelinatului îşi descoperă pasiunea pentru şah și devine absorbită cu totul de lumea atât de competitivă a sportului minţii. Se aruncă în ea cu patima unui dependent.

Rolul principal este jucat de tânără Anya Taylor Joy, care a reușit perfect să oglindească condiția femeii într-o lume a șahului, dominată de bărbați. Din echipa filmului a făcut parte în calitate de consultant şi cel mai mare jucător de șah al tuturor timpurilor, Garry Kasparov. Acest lucru se observă și în atmosfera creată, care este exact ca în turneele și competițiile de șah: expresivitatea gesturilor jucătorilor, ritualul aranjării pieselor, psihologia mutărilor, „stilul” personal și personalitatea jucătorului, acel joc din spatele privirilor și al cuvintelor.

Anya Taylor Joy

Pe lângă valoarea artistică a producției, nu putem nega și schimbarea pe care a adus-o în promovarea șahului. Serialul, care a ajuns în top 10 producții Netflix în 92 de țări și fiind numărul 1 în 63 de țări, printre care Anglia, Argentina, Israel și Africa de Sud, a impulsionat vânzările online de jocuri de șah. Trebuie să recunosc că în perioada în care am privit serialul am început și eu să joc șah mai des!

Recomand acest serial și celor care nu sunt pasionați de șah, dar își doresc să descopere o poveste despre lupta interioară dusă cu sinele, traumele din copilărie și puterea de a merge mai departe. Fiindcă adesea viaţa e ca o partidă de şah.  

*Sursă fotografii: netflix.com

Distribuie:

Dumitrița Ungureanu

Dumitrița Ungureanu

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!