fbpx

Unde putem găsi mai ușor medicamente?

Ce au în comun șase tineri din Oradea și Cluj, cu background-uri în domenii precum IT, design, cercetare, comunicare și farmacie? Dorința de a ajuta, în contextul crizei generate de Coronavirus! Din acest motiv s-a născut Farmaciștii Solidari, platforma care ajută la găsirea mai rapidă de medicamente.

,,În timp ce coordonam voluntarii pe partea de distribuție de medicamente dintr-o mișcare civică locală născută odată cu criză COVID-19, am fost contactată de Mircea Pop, coordonatorul IT al proiectului, care mi-a propus să ajute mai mult în această direcție. În urma discuțiilor, am ajuns la concluzia că un astfel de proiect poate ajuta multă lume, la nivel național, așa că am format echipa și, împreună cu Ligia Măhălean, Raluca Simona Coldea – farmacist partener, Andrei Suciu și Ciprian Butnaru, am dat viață inițiativei și site-ului Farmaciștii Solidari în mai puțin de o lună de zile.’’, povestește  Raluca Radu, unul dintre coordonatorii Farmaciștii Solidari.

Scopul proiectului este să ajute oamenii să identifice mai rapid, în orașul lor, farmaciile care au pe stoc anumite medicamente, în special cele mai greu de găsit. În acest mod, este redusă aglomerația din spațiile publice, dar, mai ales, din farmaciile de pretutindeni.

Raluca Radu spune că familia Farmaciștii Solidari acoperă în prezent 93% dintre județele țării și peste 90 de localități mai mici și mai mari. „În primele 6 zile de când am început, am primit, în total, 486 solicitări din partea pacienților, 2718 răspunsuri din partea farmaciștilor (la o cerere pot răspunde mai mulți farmaciști) și avem în prezent identificate aproximativ 70 de farmacii care au pe stocuri cel puțin unul dintre medicamentele rare din lista curentă afișată (Siofor, Euthyrox, Plaquenil).”

Platforma aduce împreună farmaciști din toate orașele țării. Aceștia se înscriu cu adresa farmaciei la care activează și au acces la toate solicitările care apar, în timp real, în orașul lor. În momentul în care s-au înregistrat un număr minim de farmaciști solidari într-o anumită localitate, aceasta va fi adăugată automat pe harta de căutări. Echipa Farmaciștii Solidari recomandă tuturor să promoveze platforma în comunitățile lor, mai mari sau mai mici. 

Utilizarea platformei este gratuită, iar pentru a trimite o solicitare pe site-ul Farmacistii Solidari, pacientul înscrie o adresă de e-mail și alege orașul în care dorește să caute medicamentele de care are nevoie. Astfel, are acces la lista cu farmaciile care și-au actualizat statusul medicamentelor mai greu de găsit. Se pot face și solicitări independente cu orice tip de medicament, pentru care specifică cantitatea, forma farmaceutică, eventual gramajul și alte caracteristici esențiale.

Farmaciștii vizualizează solicitările anonime și răspund dacă au sau nu pe stoc necesarul, totodată putând să ofere sfaturi avizate și/sau anumite date de contact pentru a facilita o eventuală transmitere a unei rețete electronice, în cazul în care pacientul alege să se îndrepte spre acea farmacie. Fiecare răspuns este trimis automat de către sistem în spațiul virtual dedicat solicitării pacientului, iar acesta din urmă va primi notificări periodice pe e-mail, pentru a nu uita să le vizualizeze în timp util.

Distribuie:

Erika Iszlai

Erika Iszlai

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!