fbpx

Un Super festival, creat special pentru artiștii adolescenți

Lorena Păcurar
Lorena Păcurar
118826363_2270333553091195_3197740527990424417_o

Societatea în care trăim se află în permanentă schimbare. Așa trebuie să fie și arta care își propune să vorbească despre ea. Astfel, un grup de adolescenți talentați și pasionați de artele filmului a decis să spargă tiparele. Mai exact, să își creeze propriul spațiu educativ și creativ, unde să se exprime liber și să nu se simtă constrânși de normele rigide de la liceu. Este vorba despre Super, un proiect de artă cinematografică, care a ajuns să fie cunoscut de mii de oameni din întreaga lume, mai ales prin festivalul său de filme și scurtmetraje făcute de către adolescenți.

Proiectul își propune să aducă împreună adolescenții care fac artă, să le ofere un loc unde pot crea și forma colaborări. De asemenea, acesta oferă și oportunități de a învăța despre artă și de a te conecta cu profesioniști din domeniu. Mai mult decât atât, Super dorește să încurajeze interdisciplinaritatea și să devină un loc de întâlnire nu numai pentru adolescenții care fac artă vizuală și audiovizuală, ci și pentru cei care fac artă prin scris, teatru sau muzică.

Bazele acestui proiect au fost puse de către un grup de tineri creativi în 2013, printre care Luca Istodor și Paul Dogioiu. „Eram în clasa a zecea, aproape de vacanța de vară și făcusem două filme. Unul se chema Free Cut, un experiment cu doi oameni care distrugeau diverse obiecte formale, în special haine elegante, într-o pădure. Celălalt se numea Biografia omului altfel, un experiment pentru care mersesem cu câțiva prieteni pe stradă purtând măști, ca să vedem cum reacționează lumea. Voiam ca filmele mele să fie văzute de cât mai multă lume, dar nu prea aveam unde să le arăt: festivalurile mainstream nu sunt tocmai prietenoase cu adolescenții, iar la liceu nu aveam vreun curs sau proiecție de film. Așa a apărut ideea să organizăm, împreună cu alți câțiva prieteni care făceau filme, o proiecție dedicată numai liceenilor, unde spotlightul să fie pe noi.” spune Luca Istodor, co-organizator al festivalului Super.

Pe lângă toată implicarea sa în program, Luca este și coordonator de proiect la Accept și ART200, iar recent a publicat și Un Spațiu Doar Al Nostru, o antologie de povești de dragoste LGBTQ ilustrate, de care afirmă că este foarte mândru.

În afara timpului pe care îl petrece ocupându-se de Super, Paul face asistență de regie și crește casa de producție video Super Films. În plus, e student și la UNATC, unde învață despre Comunicarea Audiovizuală. Înainte de toate acestea, a făcut antropologie și practică vizuală la Goldsmiths, University of London, ulterior pe seturi de filmare la Super.

„Prima dată, am ajuns la Super cu un film pe care îl făcusem special pentru competiția națională de filme și cu care am câștigat mențiunea specială. M-a propulsat enorm și am ajuns să cunosc o comunitate de oameni puțin mai mari sau cam de aceeași vârstă care sunt artiști, cineaști, și încep să lucreze în cultură și să schimbe puțin câte puțin peisajul artistic-cultural din țară. Pentru că am câștigat mențiunea, am fost chemat să fac parte din echipa de selecționeri a festivalului. Cu ocazia asta, am creat o nouă proiecție numită Incidental Politics, care își propunea să reunească filme care atingeau mai mult sau mai puțin intenționat subiecte socio-politice.” afirmă el.

De la prima ediție, care a constat într-o singură proiecție, Super s-a transformat încet-încet într-un festival. Au format o echipă, au adăugat mai multe proiecții și au organizat un atelier de film, deoarece tinerii își doreau să învețe mai multe despre cinema. Apoi, au fost adăugate alte feluri de arte, organic, pe măsură ce adolescenții au venit cu propriile lor inițiative. Și-au exprimat dorința să le fie organizate o expoziție de arte plastice: pictură, fotografie, desen, sculptură; ateliere de fotografie, poezie, scriere creativă, critică de film, concerte și spectacole de teatru cu artiști adolescenți, lecturi de poezie. Paul spune că „Super crește, se dezvoltă, învață odată cu noi și încearcă simultan cu noi să-și împărtășească și răspândească experiența.”

Totuși, Super nu a fost ușor de organizat. Au început cu o echipă de oameni în liceu, fără experiență în organizarea de orice fel de evenimente. Au fost nevoiți să învețe de la zero ce înseamnă mai exact redactarea unui comunicat de presă, o cerere de finanțare sau cum să coordoneze o echipă de voluntari. Luca se mai uită câteodată la postările pe care le făceau pe Facebook sau la mail-urile pe care le trimiteau partenerilor în primii ani. Așa își dă seama cât de mult au crescut de atunci.

Dacă ar fi să alegem un punct comun în ceea ce privește direcțiile artistice ale festivalului de-a lungul anilor, atunci ar fi diversitatea, cu siguranță. Acești tineri încearcă să arate publicului cât de complicată, schimbătoare și variată poate fi viața unui adolescent.

Rodul muncii lor poate fi văzut prin două dintre scurtmetrajele de la Super din anii trecuți: Proaspăt, de Elena Smîntînă, finanțat prin Super Pitch 

sau Tatăl Meu e Meseriaș, de Alexandru Demian, câștigătorul din 2019 la festival:

În 2019 a apărut premiul Super Pitch, prin care unui adolescent îi este oferită suma 200 de euro pentru a-i finanța ideea de film. Pe lângă acesta, mai există premiul pentru cel mai bun videopoem (un videoclip care îmbină poezie și film), premiul pentru cel mai bun film cu tematică LGBTQ, mențiuni și premii pentru filmele din competiția națională și internațională. 

În 2020, la Super s-au desfășurat șapte ateliere multidisciplinare, care au inclus poezie, scriere creativă, film, critică de film și fotografie, dar și atelierele tematice de film LGBTQ+ (care a fost organizat în parteneriat cu ART200), festivalul de film queer, și atelierul de film și poezie „Ce ne facem cu revoluția?”. Organizatorii se bucură că Super include, de la an la an, din ce în ce mai multe programe educaționale. Acest lucru contribuie la accesul la educație și cultură al adolescenților „prin metode non-formale și interdisciplinare, abordând subiecte care sunt de multe ori trecute cu vederea la liceu.

La festivalul propriu-zis au fost integrate evenimente multidisciplinare. Paul spune că multe dintre zile au inclus atât o proiecție, cât și un alt fel de eveniment artistic: un concert, spectacol de teatru, lectură de poezie sau expoziția Super. Anul trecut au primit peste 300 de filme pentru a fi incluse în competiția națională și internațională, din care selecționerii au ales aproximativ 60. La finalul fiecărei ediții există și câștigători, deși tot timpul le este amintit adolescenților că Super nu e un concurs: mai important decât premiile, este să intre în dialog unii cu ceilalți și să creeze, să facă artă.

Pentru Luca, Super e proiectul la care o să țină întotdeauna cel mai mult, fiindcă e „primul proiect pe care l-am inițiat și pe care l-am clădit pas cu pas.” E proiectul din care a învățat majoritatea lucrurilor pe care le știe despre organizarea de evenimente. O experiență care „l-a marcat” a fost cea de-a treia ediție de Super. La expoziția de artă făcută de adolescenți, cu tema „Coșmar”, au apărut la vernisaj peste 600 de persoane, care la final au transformat vernisajul într-un fel de petrecere: „Până atunci, la primele două ediții, Super era un proiect mic, unde veneau în mare parte prieteni și prieteni de-ai prietenilor. La acea expoziție am realizat cât de mult a crescut și cât de mult potențial are pe viitor.”

Paul a văzut mereu Super ca pe o mare oportunitate, ca pe o rampă de lansare pentru el în comunitatea artistică din care își dorea atât de mult să facă parte. Dar și ca pe un mijloc pe care „îl pot folosi pentru a crea schimbarea pe care o doresc în comunitatea și în societatea mea.”

O întâmplare care i-a rămas tipărită în minte și care i-a arătat impactul pe care au reușit să îl aibă asupra celor din jur a fost o discuție cu un jurnalist invitat la eveniment, avută înainte de o proiecție. Jurnalistul era puțin sceptic în legătură cu activitatea lor și nu credea că se poate produce o schimbare în gândire prin convorbirea dintre cei doi, pentru că lucrurile pe care le vor discuta nu vor putea decât să atingă superficial problemele. Însă, după ce a observat interesul, dar și diferențele de opinii pentru sfera socio-politică în rândul adolescenților, rezultate din conversațiile de după proiecție cu publicul adolescent, părerea jurnalistului s-a schimbat. „Mi-a trimis un mesaj în care îmi spunea că realizează acum cât de important este ce facem la Super și că ar vrea ca în viitor să se implice de fiecare dată când are ocazia.”

Reacția din partea participanților reprezintă unul dintre motivele principale pentru care proiectul își continuă drumul în fiecare an. „Cel mai mult mă bucur când oamenii îmi povestesc că s-au simțit sigur și confortabil la Super, că au găsit o comunitate în care au putut fi ei înșiși și în care au putut să se exprime mult mai liber decât la liceu. Super e un loc cald și primitor. Văd an de an oameni care sunt încurajați de proiect să preia inițiativa și să scrie poeme, să-și facă filmul, sau să organizeze evenimente la ei în oraș – așa cum e cazul Super-ambasadorilor – dar și să observ cum se creează colaborări la Super, cum există participanți care și-au cunoscut viitorii co-regizori la una dintre edițiile festivalului.” confirmă cu entuziasm Luca.

Primesc multe mesaje pe conturile de social media și sunt opriți pe stradă de oameni care spun că se bucură mult că proiectul lor există și că le-a oferit atâtea oportunități de a se remarca artistic, de a-și face prieteni, de a se distra, de a se simți în largul lor și de a intra într-o comunitate cu oameni cu valori similare. Pentru Paul, aceasta este una dintre cele mai mari satisfacții pe care munca în cadrul acestui festival i le aduce.

La ultima ediție a festivalului, a opta mai exact, organizatorii au avut parte de cele mai mari anxietăți și emoții. Pentru prima oară, au fost nevoiți să amâne festivalul. L-au mutat de la începutul lui iunie la începutul lui septembrie, din cauza pandemiei. Au stat până în ultimul moment cu sufletul la gură, gândindu-se că e posibil îl amâne din nou sau să îl facă online. Cu toate astea, ediția a avut loc până la urmă, cu un număr record de spectatori la proiecții și cu majoritatea evenimentelor care au fost sold out.

Echipa Super este răspândită în întreaga țară și în Republica Moldova. Super-ambasadorii sunt reprezentații festivalului. Ei îl promovează și organizează un eveniment marca Super în orașele lor. Anul trecut însă, din cauza condițiilor de pandemie, ideea de evenimente a fost înlocuită cu proiecte artistice colective online: o revistă cu povești scurte, un poem colectiv, un montaj de videoclipuri pe o anumită temă.

Anul 2020 a adus la Super un nou program de educație cinematografică numit Zero la Purtare, organizat în parteneriat cu One World România și You. The Youth Project. Acesta își propune să dezvolte cunoștințele în materie de selecție și curatoriat unui număr de 6 liceeni, care apoi vor face parte din juriul One World România și vor fi selecționerii Super.

Atenție! Până pe 10 ianuarie vă mai puteți înscrie la Zero la Purtare pentru a deveni Super-selecționeri la ediția a 9-a a festivalului și pentru a juriza documentarele selectate pentru One World Romania în 2021. Detalii despre înscrieri găsiți aici.

Super a câștigat premiul I la secțiunea tineret și premiul al II-lea la secțiunea artă și cultură din cadrul Galei Societății Civile 2020, difuzată la radio și online. „M-am bucurat mult că munca noastră a fost recunoscută și între ONG-uri și în societatea civilă, mai ales în contextul în care e o muncă pe care o facem din pasiune, de multe ori voluntar sau cu remunerații minime pentru echipă.” spune Luca.

Cu toate acestea, un astfel de premiu nu garantează și continuitatea festivalului, mai ales în această perioadă dificilă pentru sectorul cultural. La câteva săptămâni după ce au primit premiul, au aflat că le-au fost respinse mai multe cereri de finanțare depuse.

Super9 vrea să se întâmple și așteaptă scurtmetrajele voastre până pe 1 martie. Vă puteți înscrie la una dintre următoarele secțiuni: Competiția Națională; Workshop Friends și Festival Friends. Pentru mai multe detalii despre înscriere, accesați link-ul.

Dar, are nevoie de finanțare. Dacă apreciați proiectul și doriți să îl susțineți, puteți să donați pentru „Super” chiar aici.

Donațiile vor acoperi costurile strict necesare pentru derularea acestei ediții; de la cazarea participanților, la chiriile spațiilor și echipamentelor sau remunerațiile trainerilor la ateliere.

Mai multe detalii despre activitățile lor le găsiți pe paginile sale de social media: facebook / instagram / website. 

*fotografii preluate de pe pagina de facebook Super

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Articole recente

Cum arată jurnalismul 2.0?

Ultimul an ne-a făcut să ne dăm seama de cum suntem cu adevărat. Am avut mai mult timp cu noi, ne-am îndepărtat de lucrurile toxice

O altă lume

Când a venit pandemia, m-am mutat pentru prima dată la sat. Nu a fost cel mai ușor pas. Dar odată cu această decizie, am descoperit

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!