fbpx

Trei industrii care poluează mai mult decât te așteptai

Te-ai întrebat vreodată de ce planeta noastră este în pericol? Dacă nu ai găsit încă un răspuns, o să îți ofer eu unul. Este format dintr-un singur cuvânt, și poate pentru unii va fi deranjant, pentru alții șocant. Răspunsul este următorul: oamenii. Prin activitățile pe care le desfășurăm zilnic, contribuim la poluarea Pământului. Toate aceste lucruri pentru a ne satisface dorințele și pentru a trăi în confort.

Lucrurile care ne oferă zilnic satisfacție ne distrug pământul. Iar alături de pământ, suntem distruși, încet-încet, și noi. Iată care sunt cele trei industrii principale care ne poluează cel mai mult planeta și cu care avem legătură zi de zi:

Industria Fashion

Sursă foto: Bianca Osvat

Pe lângă faptul că folosește 10% din cantitatea de carbon emisă anual, potrivit celor de la World Bank, industria fashion poluează și prin materialele pe care le utilizează. În această situație vorbim de „fast fashion”, termen ce se referă la articole de îmbrăcăminte fabricate din materiale ieftine, care conțin particule mici de plastic, numite „microplastic” și care ne afectează planeta.

Conform Insider, 85% dintre produsele textile ajung la groapa de gunoi în fiecare an. Asta pentru că fiecare dintre noi simte nevoia de a fi în pas cu cele mai noi trenduri. Cumpărăm haine doar pentru a le arunca după un timp scurt, fără a ne gândi însă la consecințele pe care acțiunile noastre le au asupra mediului.

Deci, data viitoare când vrei să cumperi ceva doar pentru că „este la modă”, gândește-te de două ori!

Industria alimentară

Sursă foto: revistacariere.ro

Aici ne referim la vânzarea alimentelor, fie că este vorba de produse cumpărate din restaurante, fie supermarket-uri sau magazine locale. Distribuitorii de alimente folosesc mult prea mult plastic pentru ambalare, contribuind la poluarea mediului cu mai mult de 800,000 de tone de plastic anual, potrivit The Guardian.

Plasticul nu doar că afectează mediul înconjurător, dar este un pericol și pentru viețuitoarele oceanului, ținând cont că se estimează că aproximativ 100.000 de mamifere marine mor în fiecare an, din cauza poluării cauzate de plastic. Pe lângă mamiferele care mor, 55% dintre delfini și balene au ingerat plastic, conform Enviromental Investigation Agency, lucru care are consecințe îngrozitoare.

Dacă vreodată te gândești să arunci produse din plastic în natură, aruncă o privire la acest grafic pentru a vedea care este perioada de dezintegrare a unora dintre ele.

Industria transporturilor

Sursă foto: trans.info

La fel ca industria fashion-ului, și industria transporturilor folosește o cantitate foarte mare de carbon. Din totalul de 24%, aproximativ 40% este utilizat de transporturile comerciale, pe când transportul persoanelor folosește 60% din acest total. Se estimează că aceste numere se vor tripla până în anul 2050, conform celor de la Planete energies.

Mașinile poluează cel mai mult, fie că sunt utilizate pentru transportul de mărfuri, fie că sunt mașini personale, pe care o parte considerabilă dintre noi le folosește zilnic; pentru a ajunge la muncă, facultate sau pentru a rezolva diverse treburi cotidiene.

Trebuie să avem mai multă grijă de planeta noastră, pentru că noi suntem doar niște localnici aici. Dacă ei nu îi este bine, nici nouă nu ne e, iar dacă ea dispare, dispărem și noi!

Distribuie:

Andreea Popa

Andreea Popa

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!