fbpx

„Toni și prietenii săi”, difuzat în premieră la Timișoara. Punctul culminant: prezența regizorului Ion Indolean

Am simțit cu toții lipsa cinematografelor în perioada pandemiei. Oricât de răspândit a devenit Netflix, experiența de a vedea împreună filme are alt farmec. Amuzant sau dramatic, de dragoste sau cu suspans, filmul văzut în sala de cinema te face să te simți ca și cum ai fi tu însuți un personaj. 

Asociația Marele Ecran a difuzat în premieră la Timișoara filmul „Toni & prietenii săi”, la Faber, în 19 aprilie. Filmul a avut premiera mondială în 2020 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia și e al doilea lungmetraj regizat de Ion Indolean. „Toni & prietenii săi” e produs 100 % independent de Numa Film și filmat integral în Cluj-Napoca. Care a fost punctul culminant al evenimentului? Prezența regizorului Ion Indolean

Sunteți curioși cine e Toni? Povestea pe scurt a filmului

O echipă de filmare fără prea multă experiență încearcă să facă un documentar despre Toni Oniga, „o legendă de cartier”. Pentru că e de negăsit, Rebeca (regizoarea), Iulia (cameramanul) și Florin (sunetistul) se întâlnesc cu mai mulți cunoscuți de-ai personajului. Toți mărturisesc același lucru: faptul că Toni i-a ajutat într-un fel sau altul, că e un om bun. Dar ce să vezi? Toni e foarte greu de găsit. Rămâne o enigmă chiar și după ce se întâlnește cu echipa de filmare. 

Cine sunt actorii?

Distribuția este formată din: Ilinca Hărnuţ, Cătălina Moga, Alexandru Ion, Emil Măndănac, Gabriel Sandu, Elena Ivanca, Patricia Brad. Imaginea este semnată de Horaţiu Curuţiu. Scenariul a fost scris de Ion Indolean și Adrian Cârlugea.

Să facem cunoștință cu regizorul Ion Indolean

Ion Indolean este critic de film, regizor și asistent universitar la Facultatea de Teatru și Film „Babeș Bolyai”. Are 29 de ani. Primul său lungmetraj, „Discordia”, a câștigat în 2016 Premiul de Debut la TIFF. „Toni & prietenii săi” a fost filmat independent la Cluj în 2018 și apoi selectat la festivalurile de la Varșovia în 2020 și TIFF în 2021. Urmează să fie lansat și în cinematografe în cursul acestui an. 

Întâlnirea cu regizorul

Finalul filmului a venit la pachet cu regizorul. Se poate spune că a fost punctul culminant al serii. Ion Indolean a fost foarte deschis cu publicul: a răspuns la întrebări și a comunicat cu cei care îi apreciază munca. Întrebat ce a vrut, de fapt, să transmită prin Toni, el a scos în evidență faptul că a creat un personaj pe care fiecare dintre noi îl poate vedea așa cum își dorește. Adică, fiecare spectator l-a putut înțelege și crea pe Toni așa cum și-a dorit. Interesant, nu? 

Care a fost scopul acestui film?

Scopul evenimentului a fost de a oferi publicului ocazia să vadă filme care nu se pot vedea în altă parte. Regizorul și-a propus ca povestea sa să se confunde cu realitatea. Să nu mai știi dacă chiar s-a întâmplat sau dacă e imaginat, să te întrebi dacă e documentar sau ficțiune. „Toni & prietenii săi” e un experiment cinematografic inedit, care merită vizionat. 

Sursă foto: imdb.com

Distribuie:

Iuliana Bejnariu

Iuliana Bejnariu

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!