Mulţi văd tatuajele ca pe o formă de exprimare sau de artă, dar şi ca pe un trend foarte popular sau o industrie care ia amploare pe zi ce trece. În ultimii ani, tatuajele au devenit din ce în ce mai complexe, iar cei care le realizează au nevoie de multă răbdare și atenție. De la forme sofisticate de exprimare artistică reuşită, tatuajele se pot transforma foarte ușor într-o greșeală pe care o porţi permanent pe piele. Deși au apărut metode de înlăturare a tatuajelor, acestea sunt foarte costisitoare și puțină lume are acces la ele.
Deşi atractive pentru mulţi, tatuajele presupun un proces dureros care uneori se poate sfârși pe patul de spital. Pentru a afla mai multe despre riscurile, dar şi despre avantajele tatuajelor, am discutat cu doi experţi: dermatologul Mihaela Sturzu, de la Spitalului de Recuperare Borșa (jud. Maramureș), şi Alin Toma, tattoo artist în Baia Mare.
Ce am aflat de la dermatolog?
Cum ne afectează un tatuaj pielea? La ce riscuri ne supunem când ne facem un tatuaj?
În primul rând, tatuajele pot afecta lumea din jur prin imaginile pe care le reprezintă. Apoi, riscurile la care ne supunem sunt numeroase și majoritatea sunt rezultatul unui aparat nesteril. Prin acesta se pot transmite boli precum: HIV, hepatită, infecții, sifilis etc. Alergiile la pigment reprezintă un alt risc major deoarece acestea pot duce la șoc anafilactic. În anumite cazuri poate să fie un nerv (semn de mamă) care ulterior se poate dezvolta într-un melanom (cancer de piele).
Ce afecțiuni se pot dezvolta din cauza tatuajelor?
Un tatuaj poate cauza infecții, cicatrici keloide, hiperpigmentarea pielii și în unele cazuri chiar cancer de piele.
Care sunt simptomele unei infecții cauzate de tatuaj?
Semnele sunt reprezentate de temperatura locală crescută, durere în zona tatuajului, înroșirea/iritarea pielii, pustule (puroi).
Care sunt metodele de prevenție împotriva infecțiilor?
Locul în care alegeți sa vă efectuați tatuajul trebuie să fie conform normelor, totul să fie dezinfectat și curat, trusele și acele să fie sterile (preferabil să le deschidă în fața dumneavoastră). Ca să vă asigurați că se respectă normele puteți să mergeți la salon cu trusa de ace personală. În opinia mea, educația este cea mai bună metodă de prevenție.
Ce am aflat de la tattoo artist?
Este sigur să ne facem tatuaje?
Atât timp cât mergi la un salon autorizat este complet sigur să-ți faci un tatuaj. De când Ministerul Sănătății a lansat proiectul de reducere a bolilor în saloanele de tatuaje, totul a devenit mai sigur.
Ce poți să ne spui despre acest proiect? Cum a luat naștere?
Acest proiect a luat naștere la cererea Uniunii Tatuatorilor din România (UTR) cu scopul de a reduce riscul de transmitere de boli în saloanele de tatuaje.
Ce obligații ai tu ca tatuator în urma acestui proiect?
Am fost la un curs pentru acordarea primului ajutor. De acum este obligatoriu ca cei care fac tatuaje să știe să acorde primul ajutor. Pe lângă asta noi, tatuatorii, avem obligația să ne vaccinăm împotriva hepatitei B.
Alte noutăți introduse mai poți să ne spui?
Că tot vorbeai de alergiile la cerneală, s-a introdus testarea pentru alergii. Astfel evităm șocul anafilactic. Pe lângă asta, a apărut o listă cu persoane care nu au voie să se tatueze. Astfel, bolnavii cu HlV, hepatită, diabet, cardiacii, nevăzătorii, gravidele, epilepticii și bolnavii psihic nu vor mai avea acces la saloanele de tatuaje.
Despre minorii care vor să se tatueze ce părere ai?
Sunt din ce în ce mai mulți copii care vor să se tatueze, dar sub 16 ani nu au ce căuta la salon. Cei de peste 16 ani până la 18 pot să se tatueze și să-și facă piercing-uri doar cu acordul scris al părinților.
Deci, să îți faci un tatuaj implică nişte riscuri, dar dacă alegi să mergi la un salon autorizat, ele ar trebui să fie ocolite. Dacă vreţi să vă faceţi un tatuaj, nu uitaţi să luaţi o decizie bine informată!