fbpx

Suport pentru acces și succes în învățământul universitar

Cum putem asigura accesul la educație pentru toți copiii, inclusiv pentru cei proveniți din familii defavorizate? Acesta a fost subiectul evenimentului „Acces și succes în învățământul universitar pentru tineri proveniți din grupuri sociale vulnerabile” care a avut loc recent la Universitatea de Vest din Timișoara. În cadrul evenimentului s-a propus stimularea dialogului și colaborării în vederea identificării și înlăturării barierelor în accesul la educație al tinerilor proveniți din categorii sociale vulnerabile.

Invitatul special al acestui eveniment a fost psihologul Radu Dan Popa, șeful Centrului de Zi „Sfântul Nicolae” și al Centrului de Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii ale Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.

Centrul de Zi „Sfântul Nicolae” are ca scop prevenirea abandonului și instituţionalizării copiilor care se află în situaţie de risc de separare de familia lor. Acțiunile sale urmăresc menţinerea, refacerea şi dezvoltarea capacităţilor copilului şi ale părinţilor săi pentru depăşirea situaţiilor care ar putea determina separarea copilului de familia sa.

Persoanele care beneficiază de suport din partea Centrului sunt copiii cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani, care provin din familii aflate în dificultăți, cu domiciliul stabil sau reședința în municipiul Timișoara.

La Centrul de Zi „Sfântul Nicolae”, copiii din medii defavorizate primesc ajutor la efectuarea temelor de casă, participă la activități de bricolaj, pictură, dans și cor, sunt antrenați în diferite alte activități practice, ludice și școlare legate de formarea și exersarea unor deprinderi practice gospodărești. Periodic, copiii din Centru desfășoară și activități susținute de sponsori (Clubul Rotary Cetate Timișoara, Centrul de Zi „Casa Olarului”, Asociația Gladiatorii Albaștrii, Parohia Giroc, Asociația Muzeului Satului Bănățean Timișoara, Sala de sport No Limits), cum ar fi vizionarea unui film 3D la Cinema City sau vizita la expoziția de reptile.

Alte activități pe care copiii din Centrul de Zi „Sfântul Nicolae” le-au desfășurat recent sunt: carnavalul de Halloween, excursii cu vaporașul pe Bega, programe artistice de cântec și poezie, activități comune cu Centrul de Zi pentru Copii cu Dizabilități „Podul Lung”, activități de pictură pe față, activități sportive și de bricolaj împreună cu copiii de la centrele sau școlile partenere (Școlile nr. 6, 12, 15, 27).

În fiecare an, Sfintele Sărbători sunt sărbătorite de către copiii Centrului într-un cadru festiv, ocazie cu care se servesc produse specifice sărbătorilor. De Moș Nicolae și de Crăciun se organizează serbări. 

Prezentarea activităților Centrului s-a încheiat cu o serie de întrebări adresate lui Radu Dan Popa, psiholog cu o experiență de peste 20 de ani în activitatea cu copii și tineri din familii vulnerabile.

„Să lucrezi cu persoane din categorii sociale vulnerabile este o adevărată provocare și o permanentă actualizare a tuturor informațiilor pe care crezi că le știi, pentru că trebuie să cauți mereu soluții într-un context în care lucrurile nu merg exact așa cum ne-am dori.

Problemele legate de finanțare și birocrație sunt omniprezente, însă, în ciuda lor, rezultatele sunt adesea vizibile și motivante.

A face bine înseamnă să ajuți persoanele care se află în dificultate să depășească acel moment, să devină independente și fericite.”, a mărturisit Radu Dan Popa.

Fiecare dintre noi poate contribui la acest lucru fiindcă Centrul are mereu nevoie de voluntari. Așadar, dacă dorești să faci bine și să contribui activ la accesul și la succesul în educației al copiilor, vino la Centru pentru a face bine împreună!

Distribuie:

Denisa Câmpean

Denisa Câmpean

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!