fbpx

Superhumans – superputerea de a face bine

Să faci bine constant este dificil. Mai dificil este însă să te simți bine și să faci bine, ambele în același timp. Superhumans este o comunitate de oameni care răspândesc bucurie, fapte bune și îndeamnă la o bună sănătate mintală. Pentru că dacă vrem să fim capabili să facem bine, trebuie să ne simțim la rândul nostru bine.

Printre evenimentele organizate de Superhumans regăsim „Corp & Minte – Cum avem grijă de noi în 2022”, unde au fost invitați Livia Căciuloiu, psihoterapeut cu formări internaționale în tratamentul traumei psihice și Vlad Dorobăț – trainer personal. În cadrul acestui eveniment invitații au putut să afle de la experți în domeniu cum poți face față stresului, cum să-ți menții motivația și nu numai.

Un alt eveniment organizat a fost „Toxic vs Healthy – Cum facem diferența în relații?”, care a avut-o ca invitat pe Amalia Siminiceanu, psiholog clinician și psihoterapeut cognitiv-comportamental. Amalia a vorbit despre ce stă în spatele unei relații fericite și cum se face diferența între comportamentele toxice și cele sănătoase.

Ultimul eveniment a fost chiar pe 15 iunie și s-a ținut în sediul Universității de Vest, fiind dedicat absolvenților, fie ei recent absolvenți sau mai vechi.

În cele ce urmează vei afla de la Anca-Rebeca Peca, co-fondatoarea Superhumans, cât de dificil este drumul spre a face bine, cum a apărut proiectul, ce evenimente are în plan comunitatea și nu numai.

Cum a luat naștere Superhumans?

Superhumans a pornit de la mai multe idei. Mereu mi-am dorit să fac ceva care să ajute oamenii, însă dacă mă gândesc la acest proiect la început, arăta cu totul diferit. Dar intenția era aceeași: de a ajuta oamenii. Din încercare în încercare, din proiect în proiect și din idee în idee, a prins conturul pe care îl are astăzi. Cumva înglobează toate valorile mele și toate lucrurile la care țin. Din punctul meu de vedere, comunitatea e foarte importantă și, până la urmă, Superhumans e o comunitate de oameni care cred în bine și care fac bine. Însă ca tu să fii capabil să faci bine, trebuie să te și simți bine, să fii într-o stare de spirit bună și bineînțeles și de sănătate. Într-un fel toate s-au legat.

Am văzut că ați organizat evenimente online. Cam cât de dificil a fost să aduceți invitații?

Nu a fost deloc dificil. Am lucrat la promovare, la grafică și la text. Am avut, într-adevăr, ceva atractiv cu care am pășit înainte, dar apoi oamenii au reacționat destul de bine.

Am avut și promovare plătită, dar nu sume exorbitante. Cred că ceea ce am oferit și calitatea produsului au fost niște factori care au contat foarte mult, în ideea în care am ales și teme foarte relevante pentru oameni. Știam că le prinde bine să afle despre lucruri de acest fel, de aceea a fost ușor să îi aducem și duminică seara, dar și sâmbătă dimineața.

V-ați gândit până acum să faceți parteneriate cu terapeuți?

Lucrăm la acest lucru. Noi nu vrem să înlocuim psihologii sau să ne asumăm o autoritate în domeniu. Nu este cazul. Avem foarte mult respect pentru ei și întotdeauna îi îndrumăm pe oameni într-acolo.

În momentul de față, fiecare eveniment a avut un psiholog, deci chiar dacă nu este un parteneriat permanent, tot timpul colaborăm cu câte o persoană. Dar da, pe viitor aș vrea o colaborare permanentă cu cel puțin un psiho-terapeut, încât să fie totul verificat și să nu facem nimic fără un ajutor specializat.

Îi cunoșteați pe terapeuții pe care i-ați avut ca invitați la evenimente?

Nu îi cunoșteam. Pot spune că i-am vânat. Am căutat persoane cu o prezență pe social media, pentru că aveam nevoie de cineva care să fie deschis în a vorbi în fața camerei. Am căutat oameni care vorbeau deja în videoclipuri pe Instagram, pe Facebook, pe Tiktok. Era important să fie dispuși să vorbească în public ca să poată susține evenimentul nostru. Ne-am uitat și la calitatea postărilor, la CV, la prezența lor pe site-uri de specialitate. Nu voiam să aducem pe cineva care să vină cu idei toxice. Cam așa am ales.

Cum vezi Superhumans în viitor?

Ca pe un punct de referință pentru promovarea și îngrijirea sănătății mintale, dar și promovarea faptelor bune. Cumva, nu văd una fără cealaltă, pentru că trebuie să te simți bine ca să poți să-i ajuți și pe alții. Îl văd un sprijin pentru oameni. Online și offline, dar cu siguranță o să fim mult mai prezenți offline. Văd mai multe întâlniri, evenimente, întâlniri informale, grupuri de suport. Mai pe scurt, multă interacțiune și construire a unei comunități sub forma Superhumans.

În cazul în care au probleme, oamenii pot apela la voi pentru sfaturi?

Aici sunt destul de rezervată. Oamenii pot să ne scrie, însă noi putem să îi direcționăm către un ajutor specializat, către resurse. Nu ne luăm autoritatea și poziția de terapeuți. Nu avem de unde să oferim sfaturile corecte și putem ajunge să facem mai mult rău decât bine. Putem ajuta, dar până la un punct. Mai departe îi putem doar îndruma pe oameni către cineva care are experiența și expertiza să facă asta.

Cum ți se pare drumul spre a deveni un ONG acreditat?

Nu este neapărat un drum foarte lung. Responsabilitatea vine abia după ce ai devenit un ONG. Trebuie să îți asumi roluri în echipă, să acoperi mai multe arii precum finanțare, parteneriate și altele. E un pas firesc în proiect, pentru că îl trece de la doar o pagină de Facebook și un cont de Instagram la avea o formă legală, a fi o entitate care este aici să facă lucruri bune în continuare. În acest fel ne-am putea și extinde mai mult.

Ce înseamnă pentru tine Superhumans?

            Este o parte din sufletul meu. Superhumans e cumva portița mea către o lume mai bună. Când mă ocup de proiect chiar cred că putem schimba societatea și de fiecare dată când ajut pe cineva și ne scrie un comentariu în care ne mulțumește simt că este modul meu de a oferi ceva lumii, de a face diferența. Superhumans este pur și simplu superputerea mea.

            Poți face și tu bine alături de Superhumans pe pagina de Facebook Superhumans Romania.

Sursa fotografii: Facebook/Superhumans Romania

Distribuie:

Andreea Popa

Andreea Popa

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!