fbpx

Sunflower Dream – mecanismul binelui, de la sămânță la zâmbet

Sunflower Dream este iniţiativa pusă la cale de studenta UVT Andreea Ioniță, prin care se oferă ajutor, prin artă, copiilor refugiaților ucraineni din Timișoara.

Binele funcționează ca un mecanism prin care diverse persoane sau organizații colaborează și pun „mână de la mână”, ca într-un final, oamenii aflați în nevoie să beneficieze de pe urma ajutorului primit. Acesta e principiul ce a stat la baza iniţierii proiectului Sunflower Dream.

Pornit de la câteva seminţe plantate simbolic, proiectul s-a finalizat cu oferirea de creioane, cărți de colorat şi, mai ales, zâmbete copiilor ucrainieni. 

Studenții au plantat floarea-soarelui pentru refugiații ucraineni

La sfârșitul lunii martie, Facultatea de Arte și Design a găzduit evenimentul artistic Sunflower Dream. În cadrul său, cei prezenți au putut să semene, în mod simbolic, floarea-soarelui, dar și să contribuie cu donații pentru copiii refugiaților ucraineni din Timișoara.

Organizatoarea evenimentului este Andreea Ioniță, studentă în anul III la Grafică, specializare din cadrul Facultății de Arte și Design de la Universitatea de Vest din Timișoara.

„Mă joc mult cu idei, răspund la ceea ce văd în lumea exterioară, mai ales din punct de vedere social. Asta fac eu. Nu este mereu un desen, o compoziție sau o grafică.”

Evenimentul organizat de Andreea face parte din proiectul Draft Curatorial Program, un program curatorial care își propune să sprijine și să ajute la organizarea reprezentațiilor artistice ale studenților. 

„Draft este un program făcut la inițiativa studenților, prin implicarea profesoarei Maria Orosan – Telea. Prin intermediul acestui program, noi, studenții, putem să dezvoltăm diverse proiecte aflate încă la început. Eu am venit cu ideea, iar profesoarei coordonatoare i-a plăcut și a zis ‘Hai să facem.”, povestește Andreea.

Andreea spune că s-a inspirat dintr-un incident care s-a întâmplat în Ucraina: „Ideea cu floarea-soarelui a plecat de la o știre. O femeie ucraineancă a înfruntat un soldat rus și i-a dat să-și pună în buzunar niște semințe de floarea-soarelui, ca după ce moare, planta să crească acolo. Noi nu ne-am dus pe ideea de moarte, ci pe un fel de renaștere.”

Floarea – soarelui este o plantă simbol pentru Ucraina, după cum povesteşte Andreea: „Planta de floarea-soarelui se orientează mereu spre lumină, spre ce e bun. Ea reprezintă o renaștere și este specială și pentru că Ucraina are nevoie de a se reface din temelii.”

Sunflower Dream – reprezentare artistică, încheiată cu strângere de donații

Maria Orosan-Telea a fost cea care a coordonat-o pe Andreea Ioniță în organizarea evenimentului Sunflower Dream, ajutând-o să planifice și strângerea de donații.

„Inițial, am sunat la call center-ul campaniei Timișoara pentru Ucraina. Am întrebat dacă sunt utile donațiile pe care vrem să le strângem. Am vrut să știm și unde le putem duce. Cei de la call center m-au pus în legătură cu Roxana Matei, iar OSUT ne-a ajutat să înțelegem ce avem de făcut.”

Pentru a organiza Sunflower Dream, Andreea și-a coordonat colegii de grupă. Au învățat împreună cum să semene floarea-soarelui, s-au organizat și au obținut ustensile pentru grădinărit. Chiar și publicul care a asistat la eveniment a avut ocazia să participe, dar și să ofere donaţii pentru copiii refugiaților ucraineni, ajunse la centrul de donații din Căminul C13, coordonat de Organizația Studenților din Universitatea de Vest (OSUT). 

„Această facultate a adus donații specifice. Cărți de colorat pentru copii, creioane colorate, foi colorate, plastilină și alte astfel de obiecte în câteva plase pline ochi.”, spune Roxana Matei, vicepreședinte responsabil cu reprezentarea studențească din cadrul OSUT.

Donațiile vor acoperi nevoile refugiaților pe plan local, dar pot ajunge și în Ucraina, prin intermediul transporturilor de donații. 

Ce a motivat-o pe Andreea Ioniță să organizeze Sunflower Dream

Andreea spune că a ales să organizeze un eveniment artistic pentru a atrage atenția asupra războiului și a strâns donații din dorința de a-i ajuta pe copiii refugiaților ucraineni. Dar ea nu a fost singură în acest demers, având alături voluntari şi asociații implicate. 

Lanțul binelui are multe verigi, iar unde există dorință, există implicare și colaborare. Acolo unde toate elementele sunt prezente, munca și efortul dau roade. „Voluntariatul nu e o pierdere de timp, mereu te alegi cu satisfacția că ai putut să ajuți pe cineva, într-un fel sau altul.”, adaugă Andreea Ioniță.

Distribuie:

Daiana Rob

Daiana Rob

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!