fbpx

Schimbarea începe de la tine. Hai să „Pedallăm” pentru un aer mai curat!

Bicicleta e un mijloc de transport ce ar trebui tot mai des luat în considerare în spaţiul urban. Nu e doar mai ieftină şi adesea mai practică decât maşina, dar reprezintă şi un mod prin care fiecare dintre noi poate contribui la diminuare poluării urbane.

Dacă folosiți bicicleta pentru a ajunge la şcoală sau la serviciu, sau doar pentru o plimbare şi aveți nevoie de sfaturi despre educația și siguranța rutieră, puteți apela la cei din echipa Pedallez Timișoara. Pentru a afla mai multe despre această organizaţie şi proiectele ei de promovare a mersului pe bicicletă am stat de vorbă cu Doru-Alexandru Safciuc.

Ce este Pedallez Timișoara și care e scopul acestui ONG?

Pedallez este o asociație înființată acum un an, care şi-a propus să adune cât mai mulți bicicliști în scopul îmbunătăţirii percepţiei faţă de cei ce folosesc acest mijloc de transport în spaţiul urban.

Pentru că mulţi oameni, în special șoferi, ne văd ca pe niște persoane care blochează traficul sau îl încurcă, iar asta nu este deloc adevărat. Bicicliștii fac parte din trafic și ajută la fluidizarea lui. Prin ceea ce facem vrem să arătăm că suntem o asociație care încearcă să intre cât mai mult în viața orașului. Să participăm și să-i ajutăm pe cei care doresc să meargă pe două roți.

De unde a venit ideea înființării organizației?

Ideea a fost legată de dorinţa de a ne face vocea auzită. De a nu mai sta deoparte, de a încerca să ne susţinem cauza şi să arătăm că „Da! Și noi suntem aici și trebuie să fim luați în seamă”.

Pedallez Timișoara a organizat două ateliere teoretice (în 6 și 7 aprilie) și două ateliere practice (în 11 și 12 aprilie) legate de educația și siguranța rutieră. Puteți da detalii despre ele?

Cele practice s-au desfășurat la Liceul William Shakespeare Timișoara şi la ele au participat aproximativ patru clase de copii, deci în jur de 120 de persoane, în fiecare din cele două zile. La cele teoretice am avut participanți chiar și din Curtea de Argeș, și a avut impact mai ales la adulți și profesori.

Noi am dorit prin aceste ateliere teoretice să transmitem cunoștințele noastre de educaţie rutieră şi au fost gândite ca ateliere de tip „train the trainers”. Am încercat să facem accesul mai ușor pentru adulți către materiale și informații, mai ales pentru profesori, deoarece la clasă ei pot introduce mai ușor elevilor anumite noțiuni de siguranță și educație rutieră.

Chiar am făcut și un ghid care în curând va fi disponibil și pe site-ul nostru: „Ghidul Pedallez pentru educație și siguranță rutieră”

În februarie ați reprezentat Pedallez la atelierul organizat în cadrul programului „ERA ZERO”. Ce ne puteți spune despre acesta?

Atelierele ERA ZERO au fost în aceeași notă cu ceea ce ne dorim și noi: fluidizarea traficului. Un concept de zero poluare pe care şi noi îl urmărim. E vorba de noțiuni care ar trebui să ne intre în obișnuință – nu doar bicicliştilor, ci absolut oricărui cetățean sau pieton.

Fiecare ar trebui să se gândească că maşina înseamnă consum mai mare de bani şi poluare. Să folosești bicicleta, să mergi pe jos sau să utilizezi mijloacele de transport în comun reprezintă alternative mai bune, iar ERA ZERO promovează tocmai aceste idealuri pe care noi încercăm să le urmărim și să le dezvoltăm cât mai mult.

Ați început și un canal de YouTube în acest sens. Ce mesaj doriți să transmiteți prin fraza: „O bicicletă mai mult înseamnă o mașină mai puțin!” din descrierea canalului?

Exact cum este și sloganul, noi ne dorim să renunțe cât mai mulți oameni la mașină pentru a alege bicicleta. Am observat că fiecare schimbare începe de la tine, și în cazul în care o persoană alege într-o zi să folosească bicicleta și să lase mașina acasă, deja este vorba de un câștig pentru comunitate. Bicicleta e o alternativă prietenoasă cu mediul şi binevenită în spaţiul urban.

Datele prezentate de Primărie arată o scădere a calității aerului în oraș în anumite perioade. Cum se împacă mersul pe bicicletă cu poluarea?

Aceasta este o problemă resimţită de mulţi biciclişti şi pietoni. Este un lucru îngrijorător și ar trebui să încercăm să ne protejăm. De când a început pandemia, multora nu le-a plăcut să poarte mască, dar totuși aceasta e utilă în combaterea anumitor particule care se află în aer, inclusiv legate de poluare.

Noi încercăm și sperăm să depășim această problemă. Comunitatea poate ajuta la diminuarea poluării prin alegerea bicicletei sau a altor mijloace de transport nepoluante precum trotinetele sau mașinile electrice.

Credeți că bicicleta reprezintă o alternativă viabilă de transport urban pentru orice timișorean? Chiar și pentru cei care au familii și trebuie să transporte copii, spre exemplu?

Noi mereu ne lovim de lucrul acesta. Mulţi ne spun supărați: „Dar trebuie să-mi duc copilul la școală/grădiniță!” sau „Trebuie să-mi duc soția la lucru!”. Cred că este o chestiune de mentalitate care se regăsește în zona aceasta a Europei de Sud-Est deoarece pentru majoritatea oamenilor mașina înseamnă un anumit statut social.

Însă există și alternative. Spre exemplu, în ziua de azi nu mai e nevoie neapărat să te deplasezi cu mașina pentru a cumpăra ceva deoarece o pot face alții pentru tine prin anumite servicii de livrare. Iar copiii pot fi duși la grădiniță sau la școală pe jos sau cu mijloacele de transport în comun. După cum am spus, schimbarea în bine a oraşului trebuie să înceapă de la fiecare dintre noi. 

Sursă foto: Facebook / Pedallez Timișoara

 

Author

Distribuie:

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!