fbpx

Rainer Werner Fassbinder – retrospectivă de autor la Cinema Victoria din Timișoara

În 2022 s-au împlinit 40 de ani de la moartea lui Rainer Werner Fassbinder, un renumit regizor german. În intervalul 16-20 noiembrie 2022, Asociația Culturală Contrasens și Centrul Cultural German Timișoara au organizat la Cinema Victoria seria de evenimente Fokus Fassbinder, o expoziție de afișe, curatoriată de Goethe Institut München și patru proiecții de filme. Scopul principal a fost acela de a-l face mai cunoscut pe Fassbinder, deoarece a avut o creație vastă într-un timp scurt.

Cine a fost Fassbinder?

Rainer Werner Fassbinder s-a născut în 1945 și a decedat la vârsta de 37 de ani, în anul 1982, din cauza unei supradoze de cocaină și pastile de somn. Acesta a fost un regizor ce a făcut parte din Noul Cinema German. Această mișcare s-a născut ca o reacție de opoziție față de cinematografia de propagandă din perioada nazistă. Fassbinder a decis încă din tinerețe să lucreze în cinema și a încercat să se înscrie la o școală de film. În urma refuzului, acesta a devenit actor. La școala de actorie a întâlnit-o pe Hanna Schygulla, care a devenit una dintre cele mai importante actrițe din producțiile sale. Fassbinder a fost un creator prolific, regizând patru sau cinci filme pe an. 

Reputația sa a fost una controversată, deoarece conținutul filmelor sale era unul scandalos. De asemenea, comportamentul său a fost considerat la fel de revoltător. Principalele teme abordate în lucrările lui sunt opresiunea și alienarea.

Ideile din spatele evenimentelor

„E genul de eveniment care separă Cinema Victoria de ceea ce oferă majoritatea cinematografelor”, a declarat Ioana Dragomirescu, coordonatoarea Cinema Victoria.

„Inițial, ne-am gândit să facem un eveniment doar pentru elevi și profesori, după care ne-am gândit că ar fi mai benefic să avem și o parte pentru publicul general. Următorul pas a fost colaborarea cu Institutul Cultural German. Din această colaborare am descoperit colecția de afișe care este curatoriată de Goethe Institut München și ni s-a părut faină ideea”, a afirmat Andrea Reisz, direcorul de program de la Asociația Culturală Contrasens.

PRIMA SEARĂ

Seria Fokus Fassbinder s-a deschis cu o expoziție de afișe referitoare la regizorul german. Unele ilustrau filmele sale, iar altele conțineau citate la adresa lui Fassbinder.

Iată ce au avut diverși regizori de spus despre el:

„Fassbinder a avut în cinci minute mai multe idei decât ar fi putut avea întreg Hollywood-ul în doi ani.”- Fatih Akin

„Pentru mine, ca regizor, Fassbinder este o oglindă. Și chiar dacă nu aș fi regizor, el ar fi ca o oglindă.”- Stanley Kwan

„Întotdeauna l-am admirat pe Fassbinder pentru munca sa, dar și pentru viața sa de regizor: modul lui de a face filme, indiferent de costuri, cu sau fără bani, înconjurat de un clan loial, într-o stare de continuă asimilare și regurgitare a sufletului.”- François Ozon


Pe lângă expunerea afișelor, evenimentul a inclus vizionarea filmului Ali: Frica mănâncă sufletul, care urmărește relația dintre o femeie în vârstă de origine germană și un imigrant din Maroc. Acesta a fost primul succes internațional al lui Fassbinder.

A DOUA SEARĂ

Retrospectiva asupra lui Fassbinder continuă cu proiectarea filmului Katzelmacher, urmat de o discuție cu Florian Höhr, un mediator de film de la Deutsches Filminstitut Frankfurt. Conform acestuia, Katzelmacher este un film experimental chiar și după standardele lui Fassbinder. De asemenea, scopul principal este acela de a evidenția cât de superficiali sunt tinerii adulți din clasa de mijloc.

A TREIA SEARĂ

În cadrul penultimului eveniment din această serie, spectatorii au avut prilejul să vadă filmul Căsătoria Mariei Braun.

„Fassbinder problematizează generația părinților săi în acest film și o urmărește pe Maria Braun, care încearcă să își refacă viața după al Doilea Război Mondial. De asemenea, evidențiază că această generație vrea să se desprindă de orice ideologie politică, în special cea nazistă, și să se îndrepte spre capitalism. Se vor vedea ce efecte va avea această decizie asupra oamenilor”, a comentat Florian Höhr.

Aceste filme au fost selectate pentru a arăta evoluția lui Fassbinder în lumea cinematografiei.

FINALUL RETROSPECTIVEI

Fokus Fassbinder se încheie cu filmul Copilul teribil. Acesta nu a fost realizat de regizorul german, ci este o biografie dedicată lui. Viața și cariera sa sunt reprezentate cu acuratețe în această producție.

Ce ar putea să învețe viitorii regizori de la Fassbinder?

„Să nu facă niciun compromis, să își urmeze propria viziune artistică și să nu își facă atâtea griji în legătură cu opinia publică”, a răspuns Florian Höhr.

Dintre toate obiceiurile pe care Fassbinder le-a avut de-a lungul carierei sale, care ar trebui evitate?

„Să nu îți tratezi echipa cum a tratat-o el. Fassbinder a avut relații abuzive cu mulți membri din echipa sa și, după cum se poate vedea în biografia lui, mulți au suferit în urma colaborării cu el”, a transmis mediatorul de film din Frankfurt.

În urma acestei retrospective, se poate deduce că Rainer Werner Fassbinder a revoluționat cinematografia germană. Cariera sa a fost una de scurtă durată, dar asta nu l-a împiedicat să intre în istorie datorită stilului său controversat.

Distribuie:

Sorin Pascariu

Sorin Pascariu

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!