fbpx

Radu Ticiu, creatorul de mici genii

Lorena Păcurar
Lorena Păcurar
RADU 1

,,Am început cu activități non-profit în orășelul din care provin, Sânnicolau Mare. Apoi am muncit în zona de activism civic și pentru participare cetățenească în cadrul Asociației Pro Democrația pe la începutul anilor 2000. Lucrurile acestea au devenit mult mai interesante decât ceea ce studiam, și am renunțat la gândul de a practica Medicina, pe care am absolvit-o aici, la Timișoara.”

Radu Ticiu, expert în domeniul tech, conduce Timişoara Startup Hub, spaţiu de co-working şi centru comunitar pentru iniţiative profesionale şi educaţionale din domeniul IT&C. De asemenea, coordonează comunitatea Timişoara Mobile Development Group. Între timp, și-a dat seama că vârsta nu ar trebui să reprezinte un impediment pentru cei care vor să se implice și să dezvolte un proiect care poate da roade. Astfel, a decis să aducă un nou concept de dezvoltare de produse digitale, destinat copiilor și tinerilor –primul în Timișoara– numit CoderDojo.

,,Faptul că pe plan global se vorbea despre un model de mare succes și cu un mare potențial, numit CoderDojo, am zis de ce să nu încerc să îl implementez și aici, în Timișoara. După vreo 3-4 luni de planificare și construire a unei echipe, am reușit să inaugurăm în 19 ianuarie 2013, primul dojo din Timișoara.”

În 6 ani, Radu Ticiu împreună cu echipa sa au reușit să construiască o rețea densă de implementări ale conceptului în Timișoara și în comunele din jur. O trupă de ninjas (așa cum îi numesc ei pe cei mici), părinții acestora, care pot contribui la întregul proces educativ, o locație cât mai primitoare și un grup de mentori deschiși să îi ajute pe învățăcei să se dezvolte sunt ingredientele rețetei de succes ale proiectului CoderDojo. (cuvântul ,,dojo” provine din limba japoneză și reprezintă o sală, o încăpere).

,,Copiii învață descoperind, învață jucându-se, cerând ajutor și oferind ajutor la rândul lor. Se începe cu o programare vizuală, prin care, asamblând diverse blocuri pe ecranul calculatorului, pui în mișcare, într-o scenă, personaje. Le faci să interacționeze, să execute diverse acțiuni din care rezultă jocuri sau prezentări extrem de dinamice. De aici, copiii pot avansa către zona de web development, să creeze site-uri web sau programare. După 3-4 ani, cei mici ajung să facă lucruri spectaculoase, inclusiv în zona inteligenței artificiale, a roboticii, să construiască aplicații complexe. Iar serviciile oferite de proiect sunt gratuite.”

Vârsta de la care copiii se arată interesați de acest concept este fragedă, pornește de la 7 ani și ajunge până la 18. După, tinerii rămân în proiect ca mentori sau își inițiază propriul lor dojo. Munca acestor oameni nu se rezumă doar la sprijinul în realizarea de programe informatice sau de aplicații mobile. Este mai mult decât atât. Copiii învață cum să lucreze în echipă, cum să comunice între ei și cum să se raporteze la lumea întreagă; toate acestea putând fi valorificate și aplicate într-un proiect sau în rezolvarea unei probleme reale.

,,Dincolo de aprofundarea programării, mentorii contribuie și la dezvoltarea socială și a implicării civice a copiilor, prin practicarea de activități ,,out-code”. Spre exemplu, BIO CoderDojo este un spin-off al proiectului inițial, care aduce împreună două lumi diferite. Tinerii interesați de programare și cei pasionați de biologie și genetică fac front comun pentru a descoperi tainele biologiei sintetice, a codului genetic.”

Și cum fiecare efort depus vine la pachet cu o răsplată, echipa BIO CoderDojo este singura din România care s-a calificat pentru faza finală într-o competiție din Moscova, care s-a desfășurat începând cu 17 decembrie 2019.

Următorul pas important, poate cel mai important, pe care îl vor face este participarea la cea mai mare competiție de biologie sintetică din Statele Unite. Evenimentul a adunat 4.000 de participanți din toate colțurile lumii.

,,Prin toate aceste experimente, încercăm să le creștem copiilor capacitatea de a acționa autonom și de a se agrega în mici echipe de proiect, venind cu un background și cu un set complet de cunoștințe pe diverse specializări. Încercăm să scoatem tot ce e mai bun din ei, după cum spune și deviza noastra: Above All, Be Cool!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Articole recente

Cum arată jurnalismul 2.0?

Ultimul an ne-a făcut să ne dăm seama de cum suntem cu adevărat. Am avut mai mult timp cu noi, ne-am îndepărtat de lucrurile toxice

O altă lume

Când a venit pandemia, m-am mutat pentru prima dată la sat. Nu a fost cel mai ușor pas. Dar odată cu această decizie, am descoperit

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!