fbpx

Muzică live, ateliere eco și board games la inaugurarea noului centru de tineret din zona Dacia

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș a inaugurat astăzi cel de-al șaptelea centru de tineret din cadrul proiectului Youth Centres UP II. După mai bine de două săptămâni de muncă depusă de voluntari internaționali, naționali și locali, punctul termic PT 49 a fost transformat într-un nou centru pentru tineri.

Voluntarii și cei prezenți la inaugurare au participat la o serie de activități precum ateliere eco, de crafting, storytelling și board games, urmate de un recital de chitară live susținut de Anastasia Coste.

Alexandru Foale, coordonatorul de voluntari, a povestit despre întreaga experiență de reabilitare și de transformarea a punctului termic în centru și despre ce activități vor avea loc în clădire.

De ce ați ales să transformați punctele termice în centre de tineret?

Au mai fost inițiative similare în alte țări în care s-au luat clădiri industriale și au fost recondiționate specific pentru centre de tineret. Cum am văzut asta, am încercat să vedem ce clădiri industriale din Timișoara am putea reconditiona. Punctele termice devin din ce în ce mai simplificate. Se modernizează, au apărut centrale electrice și nu mai sunt în utilizare atât de mult. Atunci, am venit cu propunerea de a le recondiționa pentru a le transforma în spații pentru tineri. 

De câți voluntari a fost nevoie pentru a pune pe picioare acest centru? 

Centrul din Dacia a fost un efort la comun cu 20 de voluntari internaționali, iar printre acești 20 de voluntari unul a fost național. Am mai primit sprijin și din partea unor voluntari pe care i-am recrutat din cartier. În total, aproximativ 30 de tineri. 

Din ce țări provin voluntarii internaționali?

Pentru acest centru am avut tineri din Grecia, Spania, Portugalia, Franța, Germania…

Ce a presupus mai exact reabilitarea centrului?

În prima săptămână a fost făcut un overview asupra spațiului. După acest lucru, ne-am pus să curățăm, am turnat beton pe jos, am acoperit găuri, am reparat ziduri, am vopsit centrul în exterior și în interior, iar în interior am găsit un mobilier pe care l-am recondiționat și l-am vopsit. Un ONG local ne-a adus whiteboards, mobilier, iar apoi am amenajat spațiul. 

Ce înseamnă pentru voi crearea acestui centru?

Cu voluntarii fac un mic exercițiu de creativitate și motivație la fiecare început de lună, adică ce fel de așteptări au de la spațiu. Ei vor să ofere tinerilor accesul la cât mai multe oportunități, să fie un loc în care tinerii își pot petrece timpul liber. Își doresc ca visele lor să se poată dezvolta în acest spațiu. Cred că am reușit să creăm acest spațiu și sperăm ca din ianuarie, când vor începe să se facă activități, tinerii să se bucure de oportunități de genul. 

Ce activități se vor desfășura în acest spațiu? 

În momentul de față, din cauza măsurilor pandemice, centrul v-a fi deschis punctual, adică specific pe ce e nevoie. Dacă e nevoie de o activitate culturală, se vor putea face în clădire, dacă e vorba de activități non-formale, avem o echipă de lucrători de tineret care fac activități de educație non-formală, dezvoltare personală și consiliere.

Ce proiecte de viitor aveți în plan? 

În 2019 am creat cinci centre. În momentul de față, am mai reabilitat două și mai avem încă opt centre de creat. Nu știm exact unde vor fi. Împreună cu primăria și Colterm, încercăm să vedem ce puncte termice vor mai putea fi condiționate. Vrem ca spațiile să fie cât mai dispersate în cartiere și avem nevoie ca punctele termice să aibă un spațiu nefolosit și pe care noi îl vom putea folosi pentru activități.


Proiectele Youth Centres Up 2 și Tineri pentru comunitate sunt finanțate prin Corpul European de Solidaritate, respectiv prin Centrul de proiecte al Municipiului Timișoara. Acestea susțin incluziunea socială, drepturile omului și solidaritatea.

Voluntarii, împreună cu echipa FITT, înființează noi spații pentru tineri și pentru dezvoltarea acestora, în diverse cartiere din Timișoara.

*Fundația Județeană pentru Tineret Timiș este o organizație neguvernamentală, cu o activitate neîntreruptă din 1990. Aceasta își propune să sprijine în mod constant organizațiile și inițiativele tinerilor.

Distribuie:

Darius Jora

Darius Jora

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!