Între 5 și 10 decembrie, la Universitatea de Vest din Timișoara a avut loc o serie de proiecții de filme captivante în cadrul programului „La UVT, Cultura este Capitală”, care au transformat serile obișnuite în călătorii magice prin lumea artei cinematografice.
Filme câștigătoare a numeroase premii au fost alese în funcție de genurile urmărite frecvent de tineri, dar nu numai. Un film marcant, plin de lecții de viață, a fost „La civil”, apărut în anul 2021, regizat de Teodora Ana Mihai și proiectat în ultima zi a seriei. Bazat pe fapte reale și inspirat din cazul lui Miriam Rodriguez, al cărei rol în film este preluat de protagonista Cielo (Arcelia Ramirez), „La civil” este o poveste de viață și un avertisment asupra faptului că tinerii pot fi ușor influențați de anturajul pe care îl aleg și de mediul în care își petrec majoritatea timpului.
Cielo își caută în Mexic fiica răpită de membrii unui cartel de droguri și ajunge să se ocupe în totalitate de caz, în urma indiferenței din partea autorităților, după toate plângerile repetate la secțiile de poliție.
Robles, fiica lui Cielo, jucată de Ayelén Muzo, este o tânără care pleacă într-o seară obișnuintă la o întâlnire cu partenerul său, însă nu se mai întoarce niciodată acasă. La scurt timp de la răpire, mama acesteia primește apeluri și vizite neașteptate din partea făptașilor, moment în care realizează cât de gravă este situația și decide să ia măsuri, dorind răzbunare.
Regizoarea a afirmat că o cunoștea pe actrița Arcelia Ramirez încă din timpul studiilor în San Francisco, când a vizionat unul din primele sale filme, fiind impresionată de talentul de care dădea dovadă. Ani mai târziu, în 2015, când a început investigația pentru „La civil”, a auzit numele Arceliei în mai multe recomandări privind alegerea actriței din rolul principal. După o scurtă căutare, a ajuns la concluzia că acesta este un semn că ea este cea mai potrivită pentru acest rol, ea acceptându-l pe loc.
„La civil” a fost câștigător în anul 2021 la Cannes, la secțiunea „Un Certain Regard”. În cadrul unui interviu cu Laura Mușat, realizat cu această ocazie, regizoarea a declarat că mereu când își alege subiectele, are în vedere puterea cinematografului, care trebuie tratată cu responsabilitate. La întrebarea „De unde vine atracția ta pentru problemele sociale și familiale ale categoriilor defavorizate?”, aceasta a răspuns:
,,Mă atrag poveștile oamenilor care se află sub presiunea contextului și a societății în care trăiesc. (…) Mă fascinează omul de rând căruia, aparent, nu i se citește puterea, dar care reiese la suprafață în situațiile de criză”.
Co-producție Mexic-Belgia-România, filmul este regizat de Teodora Ana Mihai, născută la București, în 4 aprilie 1981. În timpul liceului, ea a avut oportunitatea de a studia în California și a absolvit ultimii doi ani de liceu la French American International High School din San Francisco. Teodora Ana Mihai și-a început cariera lucrând în domeniului filmului ca supraveghetoare de scenarii și asistent regizor, apoi în industria TV o perioadă. Dorința de a lucra independent a crescut pe măsură ce și-a îndreptat atenția spre crearea de filme documentare pe cont propriu.
Pasiunea pentru fotografie și arta cinematografică a prins rădăcini în urma admirației față de tatăl ei și astfel a luat naștere dorința de a transmite emoție prin intermediul imaginilor și a sunetelor. Și-a creat bazele în cadrul atelierelor de filme studențești, iar peste ani de muncă, rolul eforturilor sale este vizibil în cinematografele din lume. Mai multe detalii despre Teodora Ana Mihai puteți afla din acest interviu acordat revistei Films in Frame.