De mai bine de două săptămâni de când Rusia a început invadarea Ucrainei, locuitorii au fost forțați să-și părăsească țara, casele și persoanele dragi de teama războiului. De la momentul invaziei, aproximativ 365.000 de cetățeni ucraineni au intrat în România, conform Poliției de Frontieră Română. Majoritatea persoanelor au plecat fără nimic. Cei mai norocoși dintre ei au reușit să-și împacheteze câteva lucruri într-o valiză.
Asociația Help Trend este o organizație non-profit formată din tineri voluntari care au ca scop ajutarea persoanelor în nevoie. Prin proiectele lor își doresc să schimbe mentalități și obiceiurile oamenilor, să îi facă să renunțe la individualism.
În această perioadă, voluntarii asociației oferă ajutor refugiaților ucraineni prin donații care constă în alimente neperisabile, produse de igienă, pături și produse pentru îngrijirea copiilor.
Alexandru Mutrescu, președintele Asociației Help Trend, a povestit despre această acțiune, despre impresia pe care refugiații i-au lăsat-o, dar și despre provocările cu care se confruntă în acest proiect.
Ajutoarele vizează persoanele aflate în dificultate în Ucraina sau pe cele care au reușit să treacă granița în România?
Ajutorul pe care îl oferim vizează ambele categorii. Chiar aseară am vizitat o familie de refugiați care au venit fără nimic. Le-am adus alimente și produse nealimentare, cum ar fi pampers și haine. Până acum i-am ajutat cel mai mult pe cei care au ajuns în țară, dar am început să trimitem și extern, pentru că ne-am dat seamă că cei care au rămas acolo au nevoie mai mare.
Ce cantitate de produse alimentare și nealimentare ați trimis până în prezent?
În volum, am trimis până acum cinci microbuze de 3,5 tone și o camionetă de 7,5 tone. Un alt transport în parteneriat cu asociația ADRA va trece granița și donațiile vor ajunge la persoanele din Cernăuți, Ucraina.
Care sunt provocările cu care vă confruntați în acest proiect?
Cea mai mare provocare constă în colectarea de alimente vegetale. Deși am anunțat că avem nevoie de alimente, încontinuu ni se aduceau haine pe care nu le trimitem. Le stocăm în depozit pentru că nu este nevoie de ele acum. Zilele astea s-a dus foarte mult lipsă de donații. Dacă în primele zile am primit un flux foarte mare, era de așteptat ca ulterior să se tempereze și să nu mai primim donații într-o cantitate atât de numeroasă.
Ce vă impresionează cel mai mult la persoanele din Ucraina sau la cele refugiate în România la care ajung aceste ajutoare?
Modestia. Am văzut că sunt foarte umile. Am avut o familie care era în tranzit. Se îndreptau spre Italia și au rămas fără pampers. Ne-am oferit să mergem la un supermarket să le facem provizii pentru drum, să le facem plinul la mașină, dar nu voiau. Din ce am observat, mamei copiilor îi era atât de rușine de situația în care se află, încât nici nu a coborât din mașină. Sunt foarte sensibili, umili, iubitori și primitori.
Pe lângă alimente și produse de igienă, mai putem ajuta în vreun fel aceste persoane?
Cea mai mare nevoie e de medicamente. Problema este că medicamentele de care e nevoie cum ar fi insulina și diferitele antibiotice se obțin foarte greu. Ca persoană fizică nu poți cumpăra medicamente în cantitate mare fără rețetă. Proprietara unei farmacii ne-a făcut un discount de 3000 de lei și am cumpărat antibiotice, chituri de prim ajutor și chiar e nevoie de aceste lucruri pentru că nu s-au primit.
Veți mai organiza transporturi care să ajungă la oamenii din Ucraina, oameni care poate nu au reușit să plece sau au rămas acolo din varii motive?
Da, o să continuăm să organizăm transporturi și către oamenii care au rămas acolo.
Ce proiecte mai aveți de gând să desfășurați în viitor?
Prioritar e să îi ajutăm pe cei care sunt în nevoie mai mare, adică persoanele din Ucraina. Singurul proiect care se desfășoară în paralel, constă în ajutarea familiilor sărace din județul Timiș.
Pe site-ul nostru există un formular care după ce e completat, e preluat și examinat de un coleg pentru a se asigura că ajutorul nostru ajunge la persoanele care au nevoie.
Produsele se colectează în depozitul organizației din Timișoara, de pe Str. Ion Ionescu de la Brad Nr. 32.
Este în continuare nevoie de alimente neperisabile vegetale, pilote, pături, saci de dormit și de medicamente antiinflamatoare, antibiotice, medicamente pentru tratarea durerilor în gât, etc.
Pentru mai multe detalii consultați site-ul asociației sau pagina de Facebook.
Sursă foto: Facebook / Help Trend