fbpx

Olimpicul Marian Daniel Vasile dezvăluie secretele succesului la materia de care mulți adolescenți fug

Student al Facultății de Matematică și Informatică la UVT, Marian Daniel Vasile a luat aurul la Olimpiada de Matematică a Europei de Sud-Est pentru studenții universitari (SEEMOUS2023).

Olimpiada s-a desfășurat în perioada 7-12 Martie 2023, în Macedonia de Nord, și a reunit zeci de participanți din zona de sud-est a Europei, Marian fiind al doilea român care a luat aurul.

Marian a mărturisit că iubirea pentru matematică a moștenit-o de la părinții lui, ambii fiind profesori în domeniu.

Felicitări pentru aurul luat la Olimpiada de Matematică a Europei de Sud-Est! Ce semnifică acest câștig pentru tine?

Este foarte important pentru mine. Încă din copilărie îmi doream să am un rezultat atât de mare. Nu am reușit să ajung la o Olimpiadă Balcanică sau Internațională până acum.

Pentru mine întotdeauna a fost o țintă să particip măcar în perioada studenției la acest tip de concurs, dar și să obțin un rezultat remarcabil.

Din clasa a șasea am început să particip la Olimpiada Națională de Matematică și am obținut numeroase medalii, dar nu am reușit să ajung atât de sus.

Te-a schimbat această experiență? Cum mai exact?

Nu pot spune că m-a schimbat. Într-adevăr, a fost un rezultat excepțional cu care mă mândresc enorm, însă după ce am obținut acest loc nu s-a schimbat nimic în privința mea. Încă lucrez la fel de intens pentru următoarele concursuri și pentru ce mă așteaptă în viitor.

Spune-ne puțin despre întregul proces prin care ai trecut pentru a ajunge la acest nivel. Cum a început totul?

Părinții mei sunt profesori de matematică, așadar, încă din copilărie am avut o atracție față de acest domeniu.

Am participat la câteva concursuri în clasa a doua și mi-a plăcut. Mi-a plăcut concurența, mi-a plăcut matematica.

În clasa a cincea a apărut Olimpiada la care evident că am participat, moment în care am realizat că este mult mai mare concurența față de cum era înainte și a apărut dorința de a mă întrece pe mine.

În general, tinerii fug de matematică. Tu cum de ai ajuns să o îndrăgești atât de mult?

Când eram mai mic am observat că majoritatea fugeau de matematică. Am avut și eu tendința la început să mă îndepărtez de această materie, însă am fost împins de mama mea pentru o scurtă perioadă să văd în ce constă de fapt matematica. După ce am început să particip la concursuri am observat că am o plăcere deosebită să mă văd pe podium.

Desigur, am avut parte și de eșecuri, dar ele m-au făcut și mai puternic.

Te-ai gândit vreodată să pleci într-o altă țară pentru a studia?

Da, m-am gândit în clasa a douăsprezecea, pentru că nu știam la ce facultate să merg. Dar am stat să mă gândesc și am realizat că matematica pe care o facem în România e foarte bună.

De exemplu, anul trecut România a fost prima pe Europa la Olimpiada Internațională. În general, România se află pe un clasament bun la astfel de concursuri.

Nu exclud ca pe viitor să plec în străinătate, însă nu pentru o perioadă lungă, ci doar pentru schimburi de experiență.

Ai un vis din copilărie pe care încă îl păstrezi, să devii ceva anume, să ajungi undeva anume?

Mi-aș dori să fiu profesor universitar și să păstrez contactul cu Olimpia. Nu pot să mă detașez de ea.

Totodată, aș vrea să propun probleme pentru Olimpiadă, să corectez lucrările tinerilor olimpici, eventual să pregătesc loturile pentru Olimpiada Internațională.

Pe de altă parte, mi-ar plăcea să mă axez și pe partea de cercetare, să găsesc un rezultat anume la matematică sau măcar să contribui la găsirea unui rezultat.

Ai vreun model în viață? Pe cine?

Tatăl meu. El a pus baza a ceea ce sunt astăzi. De fapt ambii părinți au fost baza, însă vreau să spun că tatăl meu m-a făcut să vreau să fiu cel mai bun la matematică.

De asemenea, dacă nu ar fi fost el, cu siguranță nu mai aveam aceeași dorință de a studia matematica cu atât patos.

Un alt exemplu foarte bun este domnul profesor Mihai Chiș, care pregătește lotul olimpic pentru Olimpiada Internațională de Matematică. Este un matematician deosebit, care reușește să facă matematica ușor de înțeles.

Ce alte pasiuni mai are Marian Daniel Vasile?

De la o vreme a început foarte mult să-mi placă să mă joc șah. Asta nu înseamnă că mă pricep foarte bine, însă nu este zi în care să nu mă joc. Baschetul este o altă pasiune, chiar și alergatul, deoarece mă ajută să mă eliberez de toate energiile negative.

Cum e viața ta în timpul liber?

Timpul liber prefer să-l petrec alături de prieteni: fie că încercăm rețete noi de gătit sau ieșim în oraș, la o cafenea, chiar și la un film.

Deja este cunoscut faptul că la matematică excelezi, însă vrem să știm și dacă ai avut în perioada liceului vreo materie care ți-a pus piedici. Ce materie ți-a plăcut cel mai puțin?

M-am înțeles bine cu toate materiile, am avut media 10 pe toată perioada liceului, deci nu pot spune că a fost vreo materie care să-mi displacă. Dacă totuși ar trebui să mă gândesc la o materie care mi-a plăcut mai puțin cred că as spune româna, însă doar partea de literatură, fiindcă gramatica mi-a plăcut destul de mult.

Sursă fotografii: Marian Daniel Vasile/arhiva personală

Distribuie:

Laura Ilioiu

Laura Ilioiu

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!