fbpx

Oameni. de vânzare, în regia lui Carmen Lidia Vidu. Cât costă viața ta?

Teatrul German de Stat Timișoara a pus recent în scenă spectacolul „Oameni. de vânzare”, regizat de Carmen Lidia Vidu. Piesa de teatru a avut premiera în luna aprilie a acestui an și prezintă aspecte şocante din cel mai mare (şi prea puţin cunoscut) trafic de persoane din perioada comunistă.

Din distribuție fac parte Ioana Iacob, Oana Vidoni, Daniela Török, Alexandru Mihăescu, Harald Weisz și Robert Bogdanov-Schein. 

Între anii 1969-1989 au dispărut din România peste 200.000 de etnici germani. Ei au fost vânduți, precum niște obiecte, statului german, pe baza unei ierarhii formate din trei categorii bazate pe „ce aveau de oferit”. În prima clasă, cea mai „ieftină”, se încadrau persoanele fără educație, vândute pentru 1.700 de mărci. Apoi 5.000 de mărci se ofereau pentru cea de-a două clasă, formată din persoanele care aveau o pregătire profesională. Și în cea de-a treia categorie se încadrau oamenii care aveau studii superioare, iar prețul de vânzare era de 10.000 de mărci.

Sursa foto: YouTube / Carmen Vidu

Nicolae Ceaușescu afirma pe atunci că „petrolul, evreii și germanii sunt cele mai bune mărfuri de transport”. 

Spectacolul a avut la bază mărturiile persoanelor vândute, care au povestit despre cum au fost forțate să-și părăsească locuința dacă doreau să primească pașaportul pentru a putea părăsi țara.

Pentru că erau foarte rău tratați, mulți oameni alegeau să treacă ilegal granița și erau instruiți în legătură cu ce să fac atunci când se întâlneau cu grănicerii, iar corpurile le erau unse cu o soluție urât mirositoare pentru a nu li se putea lua urma de către câini.

Pe lângă confesiunile etnicilor germani, au fost prezente și declarațiile lui dr. Heinz Gunther Husch – unicul negociator oficial al Republicii Federale Germane, Stelian Octavian Andronic – negociatorul Serviciilor secrete române și Mădălin Hodor – istoric și cercetător român. 

Piesa a fost urmată de artist talk cu Mădălin Hodor și Carmen Lidia Vidu, dar și cu actorii din spectacol.

Carmen Vidu a menționat că tot ce s-a întâmplat e o traumă pentru ei și sunt deschiși să vorbească până într-un punct.

Sursa foto: Teatrul German

„Răsfoiești dosarele și oamenii dispar, dispare orice relație personală cu omul, sunt numere, cifre și chitanțe. E șocant! Îți dai seama că nu au nume, nu au casă, nu au mamă, frate sau soră, sunt doar cifre”.

Ioana Iacob, actriță în documentarul „Oameni. de vânzare”, a povestit despre cum colegii ei de clasă pur și simplu dispăreau, dar și despre cum ea și fratele ei au fost folosiți drept garanție de către stat, pentru a asigura întoarcerea părinților ei plecați în Germania. 

Sursa foto: Teatrul German

În urma vizionării piesei documentar, îți rămân în minte următoarele întrebări: poți salva într-adevăr omul tratându-l ca pe o marfă? Cum ne raportăm la istorie? Negociezi sau nu cu dictatori? Care este prețul tău? Câți bani dai tu pe viața ta?

Distribuie:

Darius Jora și Anca Chihaie

Darius Jora și Anca Chihaie

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!