fbpx

Noaptea ideilor 2021 – cea de a VI-a ediție va fi organizată online

Miruna Tiuca
Miruna Tiuca
138048891_4067628609922285_6754382585814183070_o

Institutul Francez Timișoara se alătură și de această dată la Noaptea Ideilor! Evenimentul internaţional organizat de Institutul Francez de la Paris se desfășuară pe cinci continente, în 75 de ţări, inclusiv în România, în 28 ianuarie. Tema principală a celei de-a VI-a ediții se află sub genericul „Aproape”, aleasă pentru a observa cum se transformă ideea de spațiu și mobilitate, cum se formează noi solidarități pe care criza modelelor economice și sociale le-a creat, dar și locul digitalului în viața de zi cu zi, care, probabil, vor aduce schimbări pe termen lung în societate.

Evenimentul din acest an va avea loc exclusiv online și vă propune un video-art, un tele-performance, o dezbatere Cluj-Nantes despre arta stradală, conferinţe, mini-interviuri, o proiecție de film și mai multe ateliere pentru copii cum ar fi ateliere de poveşti, de gândire critică sau dezvoltare personală, precum și jocuri. Profesori universitari, oameni de știinţă și artiști vor vorbi despre raportul dintre noi și ceilalți, din alte timpuri și din alte spații, despre relația dintre oameni și orașele pe care și le-au construit și despre cum s-a schimbat în timp noțiunea de identitate în raport cu ce a fost și cu ce a rămas aproape.

La Timișoara, publicul este invitat să descopere câteva dintre locurile și persoanele care au adus aproape comunitatea chiar și pe timp de pandemie, printr-o serie de mini-interviuri. Este vorba despre Dominic Fritz, primarul Timișoarei, despre Oana Doboși și Raluca Selejan, fondatoarele librăriei independente „La Două Bufnițe”,  Christine Cizmas (actriță) și Ovidiu Mihăiță (regizor), cofondatori ai teatrului independent „Auăleu” și ai Muzeului consumatorului comunist, și despre Oana Simionescu, arhitectă, cofondatoare a spațiului cultural independent „Faber community” și a platformei creative ”FOR”.

Printre invitaţii acestei ediţii se numără și artistul stradal Kero Zen, designerul Antoine Gripay, socioloaga Eva Illouz, autorul de piese de teatru şi actorul Julien Dallière, directorul misiunii arheologice franceze din Delta Dunării Laurent Carozza, un program inedit care celebrează ideile fără frontiere.

Maratonul internațional va fi transmis live pe paginile de socializare de către institutul parizian în 28 ianuarie și va debuta la Cluj și la Timișoara începând cu ora 16:30, cu ateliere de povești și jocuri online pe Zoom. Programul evenimentului poate fi găsit pe pagina de Facebook a Institutului Francez.  

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Articole recente

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!