fbpx

Muzicalitatea Pădurii Bistra – Codru Fest

Prima ediție a Codru Fest a adus 3 zile de distracție în Pădurea Bistra, dar a reușit să atragă atenția asupra valorii reprezentate de pădure în viețile noatre. Cum putem contribui la protejarea și conservarea patrimoniului natural al zonei, ne-a povestit Vlad-Marko Tollea, responsabil de comunicare la Codru. 

Codru este un festival unic în țară, vorbim despre un festival de muzică care și-a propus să contribuie la salvarea naturii. Cum a apărut această idee? 

Codru a apărut din nevoia de a proteja pădurea Bistra, despre care multă lume nu știe. Nu este o pădure atât de cunoscută precum Pădurea Verde sau cea de la Șag, Giroc, unde merge multă lume. Pădurea Bistra se află între Bazoș, Remetea, Ghiroda și Moșnița. Din păcate, în 2017, în urma unei furtuni, pădurea a suferit pagube uriașe. Protejarea și regenerarea naturii a venit ca o dorință necesară pentru a o conserva. Astfel s-a născut “Codru”, un festival ecologist, un festival care se axează pe plantare, regenerare, pe toate lucrurile verzi și bune și ne bucurăm să vedem că lumea a răspuns într-un mod pozitiv la invitația noastră.

Fiind un festival atipic, mă gândesc că și regulile de la intrare au fost puțin schimbate. Cum s-a făcut intrarea la acest festival?

Intrarea nu s-a făcut pe bază de bilet plătit. Era mai degrabă o donație de 50 sau 100 de lei pentru acces la o zi sau două zile de festival. Donația constă în plantarea a doi sau patru copaci, care vor contribui la dezvoltarea Pădurii Bistra.

Donațiile făcute în urma intrării la festival vor fi folosite integral în acțiunea de plantare?

Da, noi nu avem vreun venit din treaba asta. Nu urmărim vreo faimă personală, ci totul va merge din donații spre pădure.

Câți copaci doriți să plantați și când va avea loc plantarea?

 Minimum 6.000 de copaci. Deja s-a discutat cu cei care ne vor furnizat arborii. În principiu, vor fi plantați stejari, specific Pădurii Bistra. Îi așteptăm și pe cei care au fost și pe cei care nu au fost la festival la plantarea din 15-16 noiembrie. Oricine dorește să planteze un copac, este binevenit!

Credeți că prin astfel de activități oamenii vor deveni mai responsabili?

Având în vedere tot contextul geopolitic, noi ne-am bucura ca oamenii să devină mai conștienți de importanța naturii, de felul în care îi ajută pe ei un mediu curat, un mediu sănătos. Noi ne-am bucura ca festivalul nostru să fie un exemplu pentru toți.

Ați avut și voluntari în cadrul festivalului? Ce responsabilități au avut?

Da, voluntarii au fost chiar mare parte din festival. Fără ei nu s-ar fi realizat acest eveniment. Au făcut de toate, de la găuri în pământ, până la a montarea scenelor. Voluntarii noștri sunt cei mai tari din toată planeta asta și îi așteptăm și la anul, deoarece „Codru” va continua.

“Codru” a fost și despre distracție, ce fel de artiști ați avut? Și ce alte activități ați pregătit pentru participanți?

Da, “Codru” a fost despre distracție, de asta i-am avut ca invitați principali pe Zdob și Zdub, Subcarpați, pe Timpuri Noi, dar un mare lucru a fost că am reușit să le aducem pe fetele de la Laboratorium Pieśni, din Polonia, care au cântat demențial. Chiar m-am dus în fața scenei la un moment dat și m-am pierdut pentru câteva clipe. M-am uitat și în jur. Lumea era pur și simplu concentrată pe ceea ce ele aveau de oferit. Pe lângă asta, am avut scenă de psy-trance, de tekno, muzică live și drum&bass. Pe lângă zonele muzicale, am avut și activități artistice (film sau teatru), activități sportive și educative, zone de vindecare și relaxare, zone pentru copii sau dedicate gătitului la iarbă verde.

Elevii cu media peste 9 la Bacalaureat erau răsplătiți cu bilete la festival. Câte astfel de bilete ați oferit?

Am oferit destul de multe invitații, și nu doar ei au avut accesul asigurat din partea noastră. Copiii sub 14 ani, însoțiți de părinți, persoanele peste 65 de ani, persoanele cu dizabilități și cei care au donat sânge în ultimele 6 luni. Și eu m-am aflat printre ei, evident. 

Vă gândiți și la o ediție viitoare a acestui festival?

Da, cu siguranță, povestea continuă. Gândurile noastre sunt spre creștere, spre o ediție în care lecțiile pe care le-am învățat despre acest festival să se aplice în cea mai mare măsură. 2020 va aduce un Codru mai bun, în care vom aștepta cât mai mulți oameni, iar ediția din 2021, va fi una de pomină, pe care o s-o țină multă lume minte.

Distribuie:

Erika Iszlai

Erika Iszlai

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!