fbpx

Mircea Ardeleanu Jr. – complexitatea unui univers muzical

Raul Bastean
Raul Bastean
115772172_646422332747942_3804371796408784233_n

Pe Mircea Ardeleanu Jr. e cam greu să nu-l cunoști! Mai ales, dacă ești un meloman adevărat. Și asta, fiindcă e un nume important în lumea muzicală actuală. Am ales să vorbesc despre el, fără să-l cunosc prea bine, dar în totală cunoștință de cauză. De la folclor la jazz, Mircea e un muzician cum rar mai întâlnești, dar și un om care are ceva de spus în societate.

Perspectiva lui e una plină de modestie și, pe cât de complexă, pe atât de simplistă. L-am întrebat cine e și mi-a răspuns: „sunt Mircea și mă consider un om, artiști suntem cu toții, prin felul în care ne modelăm viața, conștiința și principiile prin care operăm.” În cazul lui, muzica este una dintre uneltele cu care aduce culoare realității sale și a oamenilor care au interes față de ceea ce încearcă el să expună.

Am pornit în povestea mea de la primele etape prin care a trecut, cele care l-au făcut artistul de astăzi. „Prima ar fi cea de când eram mic copil, în care părinții m-au introdus în cunoașterea arhaicului, folclorului românesc.” De acolo poate spune ca a început fascinația lui pentru trăirea muzicală și pentru actul muzical în desfășurare. Indiferent că e vorba despre concert, spectacol, repetiție, studiu sau audiție muzicală.

„O altă etapă importantă în formarea mea a fost cea de după terminarea facultății, când am descoperit universul muzicii etnice din diferite culturi din lume. Mai exact, cultura balkanică, orientală, indiană, africană, toate acestea având ca factor comun ritmul. Ritmul pentru mine este una dintre cele mai vechi și fundamentale modalități prin care putem să înțelegem și să definim aspecte legate de viață, moarte, transcendență și legătura dintre ele.”

Am dus discuția pe făgașul ce ține de regăsirea în propria-i artă și am primit, probabil, cea mai aparte definiție a ceea ce face Mircea. „Muzica este tot ceea ce se aude, o mare înșiruire de sunete cu posibilități infinite de inspirație și alegere. Iar de acolo, alegem fiecare ce și cum simțim, pentru a jongla cu sunetele într-o anume organizare sau manieră.” Ne-a luat ceva timp să reușim să ne intersectăm, pentru că el este omul care iubește natura și se retrage în mijlocul ei, ori de câte ori poate. Îmi place foarte mult să-mi petrec timp în mediul natural, loc din care îmi extrag energia necesară pentru a mă întoarce în Babylon-ul urban, la dans și cântec”, afirmă Mircea, zâmbind.

E un muzician complex, caracteristică datorată și multitudinii de instrumente pe care le folosește în universul lui. E vorba despre contrabas/chitară bas, țambal, pian, caval românesc, bansuri, didgeridoo și instrumentele de percuție. Pe acestea din urmă, le descrie ca fiind pentru el „niște jucării delicioase, cu ajutorul cărora pot înțelege mai bine multe aspecte ale vieții.”

„Folclorul este pentru mine fereastra prin care ma uit la întreg universul muzical.”

Faptul că s-a născut într-un mediu în care muzica folclorică predomină, a contribuit mult la tot ceea ce este Mircea acum. „M-a educat, în mod natural, să simt și să înțeleg trăirea arhaicului. Îmi place mult folclorul nostru și mă bucur că, fiind influențat de el, mă pot uita și la contextul etnic global, cu înțelegere și deschidere.” În acest fel, e deschis mereu spre a învăța despre alte locuri și manifestări arhaice, la fel de frumoase precum cele românești.

Dar să facem o trecere la alte genuri muzicale. „Plimbarea dintr-un gen muzical în altul a fost influențată de faptul că, tot timpul mi-a plăcut să încerc să cânt ceea ce mi-a plăcut să ascult. Nu să accept că practic un gen muzical, dar ascult și alte genuri fără să îndrăznesc la ele.” Mircea e acel muzician care se află într-o permanentă căutare și explorare. Practic, vede acest tip de explorare ca fiind „vehiculul cu care m-am plimbat prin genuri.”

Văzându-l în atât de multe proiecte muzicale și trupe, am fost curios să descopăr detalii despre modul în care s-a născut fascinația lui pentru atât de multe instrumente. „Vine dintr-o joacă. E partea copilărească din mine, care nu s-a maturizat în timp. De fiecare dată, când dau de vreun instrument care-mi atrage atenția, imediat dau din codiță și mi se aprind becurile. Că-i fain! E fain să vezi cum merge instrumentul, ce zice, care e universul lui, ce relație poate să iasă între tine și el. Și gata, te-ai îndrăgostit!”

Mi se pare atât de clișeic să întrebi un muzician despre ceea ce înseamnă muzica pentru el. Am riscat totuși, și am făcut asta, știind că perspectiva lui este una cât se poate de originală. Sigur că muzica e cam totul pentru el. Dar, mai mult decât atât, mi-a dat un răspuns pe măsura așteptărilor.

„Experiența sunetului procesat de intelectul uman este, pentru mine, cea mai profundă și atotcuprinzătoare experiență din acest episod existențial.”      

Fie că îl vezi pe stradă ori pe scenă, îți dai seama de departe, atunci când îl vezi pe Mircea, că între el și spiritualitate, există o legătură specială. Nu o neagă, ci o descrie ca fiind în legătură strânsă cu muzica. „Despre muzică și spiritualitate aș spune că sunt același lucru. Manifestarea sunetelor în întreaga istorie a mers mână-n mână cu spiritualitatea, infuzia de stare, adresarea către spirit, trăirea emoțiilor, transa.” Complexitate de gânduri și emoții legate de un singur univers, unul sonor – muzica.

Și totuși, când vezi un artist care creează un întreg univers gata să-l ofere celor din jur, te întrebi care e relația lui cu lumea în care trăiește. Am aflat că nu-l deranjează nimic, fiindcă ăsta e gameplay-ul si playgound-ul aici. Aș vrea să accept ce este și să schimb ce pot.”

„Prin arta mea, fiecare reflectează ce are nevoie să reflecteze din el.” 

„Ceea ce încerc eu să spun și să recomand prin arta mea, este să iei o pauza din cand în când, de la tot ce consideri că e musai și important. Să mergi în mediul natural și să-l asculți, să-l ocrotești, să-l înțelegi. Să înțelegi că, cel puțin deocamdată, ăsta e sistemul ce susține viața la nivel fundamental.” Un aspect caracterizant atunci când vorbim despre Ardeleanu Jr, e percepția lui despre viață, „iar prin asta înveți tot ce ai nevoie să înveți despre existență, lume, iluzii, propriile lanțuri, ce contează și ce nu…” Practic, e unul dintre crezurile sale puternic înrădăcinate. Atât de vital și de benefic. E concluzia simplă a unui crez propriu. „Asta îți formează și întărește în cel mai real mod valorile cu care să te plimbi prin realitatea ta.” E despre viață, cu umorul și inteligența ce-i sunt proprii. Afirmă, zâmbind, că „moartea este singurul lucru sigur în viață, nimeni nu scapă viu de aici.” Se completează apoi, concluzionând: „având asta în vedere, putem învăța multe despre alegerile noastre, atât cele interioare, cât și din afară.”

 Asta mi-am propus și eu: să pătrund în cele două universuri ale lui. A acceptat să-și spună crezul, gândurile și simțămintele aici. Și a ieșit un material despre complexitatea omului-creator și a creației sale. O experiență vastă, așa cum și experiența lui profesională se dovedește a fi.

Mircea Ardeleanu Jr. activează în prezent în mai multe trupe: Pământ, Beck Corlan, TM Groove, Traditional Cvartet, dar colaborează și cu alte proiecte muzicale locale și naționale. Acest fapt îi oferă dinamică și complexitate, în ceea ce iubește să facă. „E un drum tare fain către cunoaștere și înțelegere, în plan general.”

Pentru că vorbim despre atâtea trupe și proiecte și, implicit, de diversitate, din toate punctele de vedere, publicul lui e, și el, la fel de divers. O relație aparte, cum altfel!? Una deschisă. Să încheiem într-o notă tipică lui Mircea, care zice, râzând, că încearcă să păstreze „un vibe de open relationship.” Și, poate, o dorință ascunsă învelită frumos, într-un iz umoristic, a la Mircea Ardeleanu Jr: „mi-ar plăcea să mă adresez oricărui stereotip social de ascultători. Cine vrea, avem pe stock!”

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Articole recente

Final de capitol: studenția în pandemie

Poveștile, gândurile și impresiile absolvenților PFC Minunata viață de student… E perioada în care trăiești fiecare moment la o intensitate uriașă. Pășești spre necunoscut, începi

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!