fbpx

Meta spatiu-arta contemporană, generator al schimbării în comunitate

Andreea Moldovan
Andreea Moldovan
Mirela1

Mirela Stoeac-Vlăduți este directorul galeriei de artă contemporană META Spațiu, una dintre cele mai dinamice entități culturale din Timișoara. De-a lungul anilor, această galerie a organizat atât evenimente precum Woman, all too woman, Work in process sau Meating, cât și alte expoziții memorabile în diverse spații din România și din străinătate. Scopul său declarat este de a crea un mediu dinamic pentru arta contemporană, în care artiști din diverse zone de expresie să poată să își facă cunoscute operele. Mai mult de atât, galeria este și un liant sustenabil între artiști și comunitate, prin expunerea individului la frumos.

După ce a absolvit Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, secția Engleză, în cadrul Universității de Vest, a activat 14 ani în presă. Tranziția definitivă spre domeniul din care și-a dorit mereu să facă parte –arta– a făcut-o în urmă cu șase ani. A urmat un master în Istoria Artei la Universitatea Națională de Arte din București și a decis să își canalizeze toate resursele, profesionale și financiare, pentru a crește un proiect ce a devenit, în ultimii ani, tot mai drag timișorenilor: META Spațiu. 

În esență, fac același lucru: comunic, mă preocupă în continuare un tip de conexiune, a publicului cu un subiect, iar acest subiect este arta. Sau, mai bine spus, sunt artiștii cu care colaborăm. Mă interesează să fac cunoscută opera lor și fac asta încercând, permanent, să-i înțeleg eu mai bine, să le descopăr fiecăruia personalitatea. Cred că tot datorită curiozității jurnalistice doresc să transmit mai departe ideea generatoare ce stă la baza creației fiecăruia dintre ei’’, spune Mirela.

Dacă ai întreba-o care este viziunea sa, ar spune: „Am activat pe baza unui concept de galerie anti-gravitațională, care poate opera oriunde am considerat că se pliază cel mai bine conceptul de expoziție. Exact cum spune și numele (META, care vine din greacă și înseamnă <dincolo de>, dar care implică și sensul de perpetuă transformare), galeria noastră s-a concentrat pe crearea contextelor necesare fiecărei expoziții în parte. Am expus atât în muzee de artă, în special Muzeul de Artă din Timișoara, cât și în spații publice, galerii partenere sau chiar locații precum Aethernativ (cafenea artistică din Timișoara). Deși am pus mereu accentul pe cooperare, pe un soi de escapism din spațiul <cubului alb>, acesta s-a dovedit a fi o permanentă provocare. Partea frumoasă a fost însă că, de fiecare dată, s-au ivit noi și noi posibilități de creare, deoarece, ieșind din zona de confort pe care o presupune gestionarea unui spațiu personal, aceste colaborări ne-au forțat să privim lucrurile din perspectiva tuturor celor implicați. Am avut ocazia să înțelegem mai bine mecanismele din spatele acestor entități și modul în care poate fi pusă arta în valoare, fie că este vorba de instituții culturale, organisme administrative, spații private, precum galeriile comerciale sau spații alternative”.

Însă, odată cu venirea noului an, echipa META Spațiu și-a propus să pună bazele unui spațiu fizic în Timișoara, pentru a putea să creeze, în mod constant, expoziții și evenimente artistice conexe, de care publicul timișorean să beneficieze.

Echipa META Spațiu

META Spațiu înseamnă, pe lângă inițiatoarea proiectului, o întreagă echipă dedicată promovării artei contemporane în Timișoara, România și peste hotare. Un nume de bază al echipei, este Josepha Blanchet, artistă franceză, care este și directorul artistic al galeriei și cea care a definit linia vizuală a promovării tuturor edițiilor Baroque||Urban. „Noi am colaborat încă de la prima ediție Baroque||Urban, unde Josepha Blanchet a expus alături de pictorul Gheorghe Fikl. De atunci ea este directorul artistic, ocupându-se de tot ceea ce vedeți ca imagine (design grafic, video, conceptul vizual de promovare a expozițiilor, amenajarea spațiului expozițional împreună cu echipele curatoriale).

În ultimii cinci ani, echipa s-a solidificat, iar planurile de viitor sunt pe măsură. Printre artiștii cu care colaborează strâns se numără și Cătălin Petrișor, Alexandra Boaru, Silvia Moldovan, Andreea Medar, Daniel Dan, Olga Torok, Alex Halka ș.a. „Cred că cel mai mult m-am concentrat pe a construi relații bazate pe încredere reciprocă și libertate de expresie și exprimare. Sigur că lucrurile nu sunt, întotdeauna, simple, sigur că nu suntem de acord mereu, însă căutăm să găsim o intersecție, un punct în care viziuni atât de diverse ale unor oameni atât de talentați, cum sunt artiștii cu care colaborăm, se pot întâlni. Atunci, expoziția pe care o punem împreună în scenă devine o viziune comună, un parcurs coerent și exhaustiv, dar unic și surprinzător estetic prin creația fiecăruia dintre participanți”.

META Camp – rezidență pentru artiști

Un alt proiect care a devenit central pentru META Spațiu este META Camp, o rezidență artistică, a cărei prime ediții a fost în anul 2019. Scopul acesteia este de a conecta artiștii și echipa galeriei, de a aprofunda relațiile profesionale și de a pune la dispoziția artiștilor un mediu propice creației. „META Camp ne dă posibilitatea să ne cunoaștem, să ne bucurăm împreună de 10 zile de creație și prietenie. Multe idei de expoziții se nasc chiar acolo, într-un mediu în care fiecare are libertatea de a se exprima, dar și de a-l cunoaște pe celălalt. Este, însă, și un soi de minivacanță, întrucât, de obicei, vara ne este imposibil să plecăm undeva, datorită desfășurări evenimentului Baroque||Urban.” Mirela consideră că răbdarea și încrederea sunt esențiale în relația dintre galerist și artiști. „Nu gândim lucrurile pe termen scurt și poate acesta este un factor pentru care am rămas închegați pentru o perioadă așa de lungă și încercăm mereu să ținem aproape artiștii cu care am consolidat relațiile”, mai spune Mirela.

Deși colaborează și cu PR, mass-media, instituții culturale sau alte galerii, echipa META Spațiu consideră că unul dintre partenerii de bază este comunitatea timișoreană. „Publicul timișorean este într-adevăr partenerul nostru, fiindcă a avut deschiderea necesară, încă de la prima noastră expoziție majoră, să ia contact cu ideile, lucrările, artiștii propuși de noi. Dorim să provocăm timișorenii să gândească un pic mai artistic, să se lase purtați în lumea artei și să privească un pic mai lucid spre propunerile artiștilor. De multe ori, acestea ne oferă o perspectivă total nouă asupra unor lucruri pe care ne-am obișnuit să le privim cu ochiul blazării și prejudecății.”

Baroque||Urban 2020

A cincea ediție Baroque||Urban se intitulează Anthropocene. New species. Aceasta va reuni artiști români și internaționali, performance-uri, art-talkuri și intervenții în spațiul public sau workshopuri. „Ediția de anul acesta are ca principal scop aducerea în prim-plan a acțiunilor cu impact pozitiv sau negativ, rezultate în urma interacțiunii omului cu natura. Folosind arta drept intermediar între idee și public, conceptul teoretic care va sta la baza expoziției este Antropocen”, îmi explică Mirela.Deși pentru mulți arta presupune multe provocări financiare, cunoscut fiind faptul că statutul artistului și al operatorilor culturali este unul precar, Mirela Stoeac-Vlăduți spune că nu are frustrări în acest sens. „Pur și simplu știu că ceea ce fac îmi place și atunci nu am cum să fiu frustrată. Caut soluții și, până acum, cea mai bună soluție găsită este pasiunea cu care fac acest lucru. Nu pot spune că resursele financiare (fonduri publice, granturi) sunt în acord cu nevoile mediul artistic sau că sunt canalizate astfel încât să ajute, dar pot spune că resursele noastre creative nu pot fi stopate, deoarece sunt sedimentate pe lucruri mult mai importante decât interese de moment și colaborări conjuncturale. La baza META Spațiu stă o viziune pe termen lung, un construct bazat pe relații consolidate, în timp, între noi și artiști, pe ideea că arta poate fi un nucleu puternic și un generator al schimbării într-o comunitate modernă și dinamică.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Articole recente

Final de capitol: studenția în pandemie

Poveștile, gândurile și impresiile absolvenților PFC Minunata viață de student… E perioada în care trăiești fiecare moment la o intensitate uriașă. Pășești spre necunoscut, începi

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!