fbpx

Marile schimbări se fac bit cu bit

*Acest articol face parte din revista În Bine cu numărul 5, care va apărea la sfârșitul lunii iulie, și este scris în 16 mai.


Cu aspirații într-un domeniu al viitorului, cu puțin curaj și puțin timp pentru completarea aplicației, 15 elevi și 3 mentori de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani, au dat naștere clubului de robotică AlphaBit. Acest lucru nu ar fi fost posibil însă, fără sprijinul fundației Nație prin Educație, care a adus în România competiția First Tech Challenge, acum cinci ani. Echipa dorește să schimbe bit cu bit lumea şi viziunea tinerilor în faţa domeniilor STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). Acest domeniu conduce la progres vizibil pe mai multe planuri, folosind o abordare interdisciplinară și aplicată. 

Daniela Ciontescu, profesoară de fizică la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani, este inițiatoarea acestui proiect, iar acum mentorul tehnic al echipei. A aflat de BRD First Tech Challenge de la coordonatorul echipei RobotX din Hunedoara (câștigătorii a cinci medalii de aur pentru România, la competiţia mondială de robotică First Global Challenge 2018, din Mexic). „Mircea Nistor știa că eu sunt pasionată de robotică și mai participasem la mici concursuri cu elevii, dar nu aveam finanțele să fac un cerc. Așa că am strâns un grup de copii și am aplicat în cadrul proiectului BRD First Tech Challenge, prin fundația „Nație prin Educație”, condusă de Dana Războiu. Am aplicat în 2018, printr-un formular. Copiii au făcut tot ce a trebuit, scrisoare de intenție, filmuleț și… am fost acceptați. Am primit un grant de 5.000 de euro, care a constat în prima imprimantă 3D și kitul pentru  primul robot.” 

 Echipa AlphaBit are acum propriul laborator în şcoală, cu o ușă pe bază de amprentă la intrare, unde copiii vin de fiecare dată când au timp liber şi muncesc cu pasiune pentru roboţelul lor. „Am avut noroc să am o grupă de 15 copii tare inimoși și extraordinar de pasionați. Stau în școală sâmbetele și duminicile până târziu și sunt și navetiști printre ei. Lucrează cu drag. Este vorba de mult studiu, depășește programa de liceu, clar.”, mărturisește Daniela Ciontescu. Alături de ea, și Roland Szedlacsek și Gabriella Muntean se ocupă de îndrumarea echipei, pe partea de informatică, programare și de PR. „Noi doar îi coordonăm, nu noi suntem cei care luăm deciziile la nivel de robot. Copiii sunt lăsați să-și expună ideile și creativitatea.”, spune Daniela Ciontescu. 

Eduard Kontos, Bogdan Ichim, Matei Mihaly și Denisa Miklos sunt pasionați de tehnologie și, pentru că voiau să pună în practică ceea ce învățaseră atât la școală, cât și acasă, s-au alăturat echipei AlphaBit încă de la început. Bogdan este liderul echipei și spune că „de mic mi-a plăcut programarea, am fost pasionat de acest subiect și am vrut să învăț cât mai multe lucruri.” Eduard se ocupă de gândirea şi scrierea programului pentru robot, modelarea şi printarea unor piese pentru acesta şi de proiectarea CAD a acestuia. Lucrează împreună cu driverii pentru a putea găsi cele mai bune modalităţi de control ale robotului. Denisa se ocupă de partea de PR și marketing, iar Matei, cu puțină experiență în spate, se ocupă de partea mecanică și electrică a robotului.

Sezonul 3, cu tema Rover Ruckus, a fost primul la care echipa AlphaBit a participat. Înainte de competiție, se fac demo-uri, care nu afectează rezultatul competiției finale. Eduard crede că, prin participarea la aceste demo-uri, a colectat multe informații și a învățat ce mai este de modificat la robot. „Într-adevăr, în primul sezon am fost emoționat, după fiecare meci simțeam o descătușare”, mărturisește Matei.

De obicei, competițiile oficiale, și chiar și unele evenimente demonstrative, se desfășoară pe parcursul mai multor zile. Prima zi este destinată verificărilor și interviurilor în fața juraților, unde se prezintă caietului tehnic în care este scris tot parcursul echipei, de când s-a terminat sezonul anterior, până în competiția respectivă. Denisa s-a ocupat de acest aspect. Urmează inspecția tehnică, unde robotul trebuie să îndeplinească anumite task-uri, și inspecția de teren, unde se verifică partea de soft, conectivitatea între telefoane pentru că robotul așa își primește comenzile. Dacă echipa trece toate aceste etape, urmează meciurile de calificare. Dacă promovează, se joacă semifinala și se ajunge în finală. De la campionatul regional de la Timișoara, micii specialiști s-au întors cu două premii: Control Award 1, pentru programare și Winning Alliance, Second Pick

Deși e o competiție, se pune foarte mare accent pe relațiile dintre echipe și din comunitate. Matei și Bogdan își amintesc de competiția de la București, unde au fost 120 de echipe, fiecare cu câte 10 membri. „Eram prieteni cu toată lumea, fie că jucam cu ei sau contra lor. Jucăm două echipe vs două echipe. Acum putem fi aliați cu o echipă și peste două meciuri, putem juca împotriva ei. E bine să menții relația de prietenie în competiție, chiar sunt tineri cu care ai ce povesti, schimba păreri și opinii.”

Daniela Ciontescu spune că în urma competițiilor „copii și-au format niște legături fantastice. Sunt vânați deja de o grămadă de facultăți, din fericire pentru ei. E și o parte bună, pe lângă munca lor, pe care o fac cu plăcere.” În luna noiembrie 2019, Universitatea Politehnică din Timişoara a premiat 100 de elevi de liceu pe baza rezultatelor obţinute la olimpiade şi concursuri şcolare. Printre aceştia s-au numărat şi doi membri ai echipei, Denisa şi Matei.Sezonul 4, cu tema Skystone, a început cu rezultate remarcabile la trei dintre demo-urile la care au participat sezonul acesta: AlphaBit, CSH şi Rubix. În decembrie 2019 AlphaBit a organizat primul demo, primul eveniment de acest fel organizat din Valea Jiului, zonă în care doresc să promoveze valorile FIRST și educația STEM. Alături de Biblioteca Universității din Petroșani și Primăria Municipiului Petroșani, au reușit să facă posibil acest lucru. Evenimentul a fost deschis publicului larg, pentru a se putea familiariza cu ceva ce ar putea construi viitorul în Valea Jiului. Recunosc cu mândrie că sunt câștigătorii premiului Finalist Alliance, 1st Team Selected.

În ianuarie au fost în Blaj, la demo-ul celor de la Rubix, unde au ajuns până în finală, câștigând Winning Alliance. Distanța fiind foarte mare, au participat doar trei membri de la AlphaBit și au fost însoțiți de un părinte. Întâmpină tot timpul probleme legate de partea materială. Și zona de unde provin nu este atât de dezvoltată financiar, încât să le permită sponsorizări de la firme. În acest sezon au fost patru echipe din Vale, comparativ cu precedentul, în care au participat doar două. Daniela Ciontescu mărturisește că au avut sponsori și din alte părți. „Anul trecut, sponsorul principal a fost din Cluj. Mulți absolvenți de-ai noștri sunt la Cluj-Napoca acum și ne mai ajută să facem legătura cu firme care finanțează concursurile de robotică. Avem sprijinul direcțiunii și al primăriei. Înseamnă foarte mult. Atunci când avem nevoie de transport, poate să asigure școala sau cazarea o mai rezolvă primăria. Este Greu. Concursul trebuie să se desfășoare cu mulți în echipă, pentru că avem și stand, e și echipa tehnică, echipa de mecanici și echipa de programatori, dar și echipa de relații cu publicul. Am avut cazuri în care n-am avut posibilitatea de finanțare pentru toate deplasările și părinții au ajutat foarte mult, i-au dus cu mașina, au mai contribuit financiar la cazare.”

Tot în ianuarie 2020, au ajuns la demo-ul organizat de echipa CSH la Universitatea de Vest din Timișoara. „Am fost aleşi ca First pick al echipei Delta Force, făcând alianţă cu ei şi CSH ”, povestește Eduard. A fost un drum lung, făcut de către un părinte, din cauza numărului mic de participanți din echipă. Acest lucru nu i-a oprit să aducă acasă titlul de Winning Alliance.

Pasiunea pe care o au acești elevi a depășit și problemele materiale, iar rezultatele au fost pe măsură. „Am participat la concursul «Minecraft Pentru Educație», organizat de fundația EOS (Educating for an Open Society) România și Microsoft România, unde am obținut locul 2 pe țară, la categoria de vârstă pentru clasele XI- XII”, povestește Bogdan. Denisa este mândră că „noi, fetele din echipă, am avut oportunitatea de a participa la Girls in AI Hackathon, la București.” Mentorii au primit premiul Exclusiv pentru activități educaționale pentru coordonarea proiectului de robotică AlphaBit.

În februarie, a urmat campionatul regional de la Timișoara. Două zile pline de emoții și provocări pentru AlphaBit, dar cu un final fericit. Echipa a obținut Think Award 1st place, ajungând să se califice în finală. Situația excepțională în care ne aflăm acum, a dus la anularea competiției, dar echipa nu și-a oprit activitatea. Au fost alături de medici în lupta cu virusul Covid-19.  

Fundația „Nație prin Educație” a venit cu inițiativa de a crea viziere, prin imprimantele 3D. Eduard spune că a văzut un model de vizieră 3D de la cehi și „ne-am grăbit să le facem și să le livrăm”. Dar, a fost greu, imprimanta era la școală, iar copii sunt din localități diferite. „Era stare de urgență și nu te puteai deplasa dintr-un oraș în altul, dar părinții i-au ajutat. Eduard este din Vulcan, Sergiu din Petroșani și Matei din Lupeni. Tatăl lui Eduard a venit cu mașina cu o adeverință specială de la școală și domnul director i-a dat imprimanta. Tatăl lui Sergiu, care este mecanic, s-a dus la Vulcan, a luat partea făcută la imprimantă ca s-o monteze. Mama lui Sergiu a dus vizierele la spital, fiind cadru medical. Părinții s-au implicat foarte mult în a-i ajuta pe tineri cu transportul. N-am vrut să expun copiii sub nicio formă prin deplasare. Copiii au lucrat efectiv, dar părinții au fost cei care au realizat legătura Petroșani – Vulcan – Lupeni – spital.” Până acum, au donat 20 de viziere la Spitalul din Petroșani și 21 la Vulcan.

Chiar dacă în această perioadă și-ar dori să revină lucrurile la normal și să-și reia activitatea, încă nu este sigur acest lucru. Eu însă sunt mândră de tot ce au realizat până acum. De când am terminat liceul aici, s-au schimbat multe, deși au trecut doar doi ani. Educația STEM a fost promovată în rândul întregii comunități locale. Atunci când faptele și experiența personală însoțesc cuvintele, totul devine mai frumos și mai credibil. Acest efect  m-a cuprins și pe mine și am realizat că AlphaBit este de fapt, un start-up. Robotul este doar un produs pe care această mică firmă trebuie să-l dezvolte și să îl facă competitiv.

Author

Distribuie:

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!