fbpx

Malawi și copiii săi

Aproape jumătate dintre copiii sub cinci ani mor din cauza unei alimentații proaste. 3,1 milioane de copii mor anual din această cauză. Conform Programului Alimentar Mondial (agenție a ONU), 66 de milioane de copii cu vârsta de școală primară vin la școală înfometați. Și vorbim despre 23 de milioane doar în Africa. În vederea opririi acestui fenomen, a apărut și proiectul Nourish the Children, despre care am povestit cu Adela Butaș.

Adela Butaș și-a dorit încă de când era mică să să îi ajute pe cei din jurul ei, pe cei care au nevoie de ajutor și pe cei care trăiesc de pe o zi pe alta. Cu cât creștea, cu atât creștea și dorința ei de a-i ajuta pe ceilalți. „Plecam de la liceu și tot drumul spre casă îmi făceam planuri cum să îi pot ajuta pe cei săraci. De multe ori îi ziceam mamei mele: Mami, eu plec în Africa!” Dar, atunci când a ajuns la facultate, i s-a oferit o ocazie nu să plece în Africa, ci să îi ajute pe acești copii. „Am început să lucrez împreună cu o echipă la o companie ce luptă pentru salvarea copiilor din întreaga lume, care mor de malnutriție și de foamete. Această companie a inițiat proiectul Nourish the Children.”

Nourish the Children (NTC) este un program prin care se dezvoltă un aliment hrănitor de către oamenii de știință ai unei compani private, cunoscut sub denumirea de VitaMeal, și foarte mult consumat în Malawi. Produsul conține conţine o cantitate echilibrată de carbohidraţi, proteine, grăsimi şi fibre; include 25 de vitamine şi minerale esenţiale pentru a ajuta la corectarea deficienţelor nutritive şi pentru a promova o creştere şi o dezvoltare sănătoasă; conține vitamina A, esențială pentru vedere şi funcțiile imunitare, dar are și o formulă delicioasă de porumb prăjit şi soia, cu care sunt obişnuiţi oamenii din Malawi

Alimentaţia copiilor malnutriţi este lipsită de substanţele nutritive esenţiale, ceea ce poate duce la afectarea dezvoltării creierului, a oaselor şi a sistemului imunitar. Fiecare pachet VitaMeal conţine 30 de porţii de mâncare pentru copii, adică suficientă mâncare pentru a-i oferi unui copil o masă hrănitoare în fiecare zi, timp de o lună.

„Donaţiile VitaMeal sunt în general distribuite prin intermediul programelor şcolare, deoarece părinţii care trăiesc în sărăcie preferă să trimită copiii la şcoală pentru o masă gratuită, decât să îi ţină acasă să lucreze.”, spune Adela. Acest lucru este valabil în special în cazul fetelor: Banca Mondială a recunoscut faptul că „nu există o investiţie mai eficientă în vederea atingerii scopurilor dezvoltării decât educarea fetelor.”

Oportunități economice pentru Malawi

În anul 2004, compania pentru care lucrează Adela a decis să ajute locuitorii din Malawi pe termen lung. Republica Malawi este o ţară fără ieşire la mare, situată în Africa de Sud-Est şi se află printre ţările lumii cel mai puţin dezvoltate şi cu cele mai mari densităţi ale populaţiei. Din cei 15 milioane de oameni care trăiesc în Malawi, se estimează că trei din zece copii mor înainte de a ajunge la vârsta de cinci ani. Speranţa de viaţă a unui copil născut în anul 2009 este de numai 50 de ani, în principal din cauza malnutriţiei şi a infecţiilor. Aproximativ două milioane de copii din Malawi sunt orfani fără nicio posibilitate de a-şi asigura existenţa lor şi a rudelor lor.

Cu ajutorul Proiectului Malawi, o organizaţie caritabilă dedicată încă din anul 1993 întrajutorării locuitorilor statului Malawi, şi Napoleon Dzombe, un lider local care se asigură că pungile VitaMeal ajung la cei care au cel mai mult nevoie de ele, compania a finanţat construirea fabricii Madalitso VitaMeal din Lilongwe, capitala statului Malawi.

În prezent, fabrica Madalitso VitaMeal produce peste două milioane de porţii de mâncare pe lună, oferind hrană vitală orfanilor din Malawi, şi ajută la atragerea multor copii la şcoală, aceştia fiind obligaţi altfel să muncească pentru a-şi ajuta familiile.

Dacă doriți să vă implicați în această campanie, puteți să o contactați pe Adela la numărul de telefon 0737540839 sau pe instagram-ul ei, unde vă poate oferi mai multe detalii.

Distribuie:

Anitta Pelin

Anitta Pelin

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!