fbpx

Lupta pentru adevăr: Cazul inginerului Gheorghe Ursu

În mediul cinematografic românesc există documentare care rămân întipărite în memoria publicului datorită subiectelor abordate și tehnicii de prezentare a detaliilor și a poveștilor ascunse.

Un bun exemplu este „Cazul Inginerului Ursu”, un documentar ecranizat la Cinema Victoria, care prezintă cu lux de amănunte un eveniment tulburător din perioada regimului comunist. Producția regizată de Șerban Georgescu și Liviu Tofan dezvăluie lupta pentru adevăr și dreptate a unui fiu care și-a pierdut tatăl din cauza sistemului corupt.

Cei doi oferă o perspectivă tulburătoare asupra abuzurilor puterii pornind de la povestea tragică a inginerului Gheorghe Ursu. 

17 septembrie 1985 este ziua în care acesta a fost arestat de Securitate, zi care a marcat începutul unui lung șir de evenimente dureroase. În perioada reținerii sale a fost torturat și ucis, însă cauza decesului a fost înregistrată ca fiind o moarte accidentală. Cu toate acestea, familia sa a declarat că a fost ucis din cauza opoziției sale față de regimul comunist.

„A fost o Securitate al cărei dușman principal a fost poporul român sau oricine îndrăznea să se ridice împotriva lui Ceaușescu”, a spus Andrei Ursu. 

Documentarul pune în evidență brutalitatea Securității, dezvăluind consecințele pe termen lung ale acestor întâmplări. Cu reconstituiri, declarații și fotografii din arhivă, cei doi regizori reușesc să contureze o poveste detaliată și cuprinzătoare a evenimentelor petrecute în acea perioadă a României comuniste. 

Proiecția din 20 aprilie a fost urmată de un dialog cu Andrei Ursu, fiul inginerului Ursu, care de mai bine de 30 de ani se confruntă cu sistemul corupt pentru a face dreptate în cazul decesului tatălui său. S-a discutat despre trecutul istoric al României și despre felul în care regimul comunist încă afectează societatea, Andrei Ursu mărturisind:

„Securitatea lui Ceaușescu a avut această capacitate de a ascunde, de a disimula represiunea, de a face să dispară disidenții. Dacă ajungeau să fie cunoscuți la Europa Liberă îi trimiteau în afară, dacă nu se știa de ei îi acuzau sau îi băgau la psihiatrie politică… Avem mii de astfel de cazuri în curs de cercetare.”

Cazul Inginerului Ursu” este mai mult decât un documentar despre o tragedie personală, este o adevărată lecție despre puterea adevărului și a luptei împotriva opresiunii.

Distribuie:

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!