După aproximativ 140 de ani de la moartea pictorului încă există întrebări cărora nu li s-a găsit răspunsul: A vrut să se sinucidă sau s-a răzgândit și până la urmă voia să trăiască? La aceste întrebări încearcă pelicula „Loving Vincent” să ofere un răspuns.
Acesta este un film biografic în care este prezentată viața și moartea marelui pictor Vincent van Gogh. Regizat de Dorota Kobiela și Hugh Welchman, se diferențiază de oricare alt film în care este abordat acest subiect deoarece este primul film pictat din istoria cinematografiei. Durează aproximativ 95 de minute, iar scenele sunt alcătuite din cele mai faimoase picturi ale artistului precum: „Noaptea înstelată”, „Terasa cafenelei noaptea”, „Floarea soarelui” sau „Câmpul de grâu cu corbi”. Personajele filmului sunt întocmai persoanele pictate de acesta pe parcursul vieții sale: Armand Roulin (Douglas Booth), Père Tanguy (John Sessions), Adeline Ravoux (Eleanor Tomlinson) și Joseph Roulin (Chris O’Dowd).



Acțiunea are loc la un an după moartea pictorului, când Armand Roulin pornește în misiunea de a-i livra fratelui său, Theo Van Gogh, ultima scrisoare pe care acesta i-a scris-o înainte să se sinucidă. În călătoria sa, fiul poștașului, Joseph Roulin, devine tot mai curios despre viața regretatului pictor, dar și despre adevărul din spatele morții sale. Astfel că misiunea în care l-a trimis tatăl său se transformă în încercarea de a afla cine este adevăratul Vincent Van Gogh prin discuțiile pe care le poartă cu celelalte personaje.
Pentru realizarea filmului Loving Vincent au fost pictate peste 65.000 de cadre. Fiecare scenă este pictată în întregime peste cea filmată. A fost nevoie de peste 100 de pictori pentru ca filmul să poată fi ilustrat în acest mod unic. Creatorii filmului au dezvăluit că motivul din spatele acestuia nu este stabilirea unui record, ci mai degrabă aceștia consideră că „nu poți spune cu adevărat povestea lui Vincent fără picturile lui, așa că trebuia să dăm viață picturilor”.


Vincent Van Gogh a rămas în istoria artei universale nu doar pentru picturile sale impresionante, dar și pentru faptul că a șocat întreaga lume atunci când și-a tăiat urechea și i-a oferit-o unei tinere pe care o cunoștea. Filmul dezvăluie diverse aspecte controversate ale biografiei marelui artist. În anul 2017, Loving Vincent a câștigat Premiul Publicului la Festivalul de film de animație la Annecy, iar în anul 2018 a fost nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film de animație.
Sursă fotografii: https://lovingvincent.com/