Povestea mea cu cei de la „Ce FACI, Te FACE” a pornit în luna aprilie, anul trecut. Am dat de ei întâmplător, la evenimentele propuse pe facebook. Am mers la primul eveniment fără să am careva așteptări și hotărâtă că „dacă nu-mi place, plec acasă”. Nu a fost cazul. Am descoperit acolo oameni frumoși, oameni gata să te ajute și să te îndrume.
„Ce faci te face, te zidește ca persoană cu valori și principii care te călăuzesc tot restul vieții”, acesta este crezul cu care au pornit la drum o mână de oameni dornici să facă Bine. Și-au dorit să creeze tinerilor un loc în care să viseze, să își descopere vocația și să experimenteze. Din propria experiență, pot spune că au reușit. Proiectul propriu zis a fost lansat în martie 2019, iar în fiecare lună au loc trei-patru evenimente, fiecare cu o tematică bine stabilită. În decursul acestui timp, peste 350 de tineri s-au înscris și au participat la evenimentele din cadrul „Ce FACI, Te FACE”.
Am discutat cu Ioana Popescu, coordonatoarea proiectului, care s-a bucurat să împărtășescă cu noi mai multe detalii. „Ce FACI, Te FACE” este un proiect prin care creăm acel cadru educațional non-formal în care tinerii de 18-24 ani participă lunar sau ocazional la activități de dezvoltare personală, la întâlniri cu persoane pasionate de ceea ce fac, respectiv se implică în comunitate. Tinerii sunt încurajați și stimulați să deprindă abilități de viață și să își realizeze planul lor de carieră. Pe lângă achiziția acestor abilități fundamentale în viața personală și profesională a unei persoane, tinerii dezvoltă sentimentul de apartenență la grup, își petrec timpul liber în mod constructiv, legând prietenii valoroase, cunoscând mentori care să-i îndrume ulterior, stabilindu-și prioritățile din viață și implicându-se în proiecte în folosul comunității”.

Dar nu doar tinerii sunt cei care au șansa de a se descoperi și dezvolta personal în cadrul proiectului. „Ce FACI, Te FACE” e o șansă și pentru persoanele care au o poveste și vor să o împărtășească. Cei care au o experiență de viață sau experiență profesională, prin aceste evenimente au ocazia să le vorbească tinerilor despre lucrurile care i-au marcat și care i-au influențat. Una dintre aceste persoane este și psihologul Speranța Munteanu. Marți seara, de două ori pe lună, la Minds Hub – FEAA, Speranța le dă întâlnire tinerilor în cadrul unui „Loc de spus”. Care sunt temele care îi preocupă și ce-și spun acolo, ne-a povestit chiar ea.
„LOC de spus s-a născut dintr-un vis. Un vis de adolescentă și de sinceritate. Am plecat cu pași timizi la drum, dar cu inimi deschise și încredere. Am început cu câțiva copii și cu câteva teme propuse. Apoi, am dezvoltat din ce în ce mai multe teme, nevoi, posibilități. Îmi amintesc momente cu emoții, cu lacrimi, cu râsete, cu ezitări, cu aplauze, momente de dezbateri și momente de destăinuire și împărtășire. Dar nu îmi amintesc niciun moment de răutate, izolare, lipsă de respect sau refuz de a participa.
Am adus în acest loc probleme arzătoare legate de gen, diferențe, onestitate, relaționare, intimitate și modul în care ne raportăm la celălalt. Am explorat lumea interioară și am definit lumea exterioară dorită. Am dezbătut teme, cum ar fi: repere și emoții; îmi pasă de mine, deci contez; să am curaj să mă văd, să am curaj să te văd; asertivitatea sau cum sunt eu în fața ta, dar și multe altele. Pentru mine LOC de spus e mai mult decât un loc de spus, e un loc de trăit, întărit, sprijinit, un loc de învățare.” Pentru că ultima perioadă nu le-a mai permis să-și desfășoare activitățile, participanții au depănat amintiri, au vizionat înregistrările de la evenimente și nu s-au sfiit să povestească în online ce înseamnă pentru ei „Ce FACI, Te FACE”. Pentru mine va rămâne un loc de susținere și creativitate. Am învățat cum să să am mai mare încredere în mine și în ceilalți, cum emoțiile sunt bune și pot fi trăite, exprimate și asumate.