fbpx

Lecţia de Jurna: o zi din viața primarului Timișoarei

Cum îşi petrece o zi de lucru primarul Timişoarei Dominic Fritz? Cum îşi împarte timpul între decizii administrative, conferinţe de presă şi întâlniri de lucru?

Am avut ocazia să aflăm toate acestea pe viu! În cadrul unui proiect realizat pentru cursul „Televiziunea, între jurnalism şi spectacol” (şi pentru care îi mulțumim frumos profesorului @Dan Negru!), am urmărit cu camera de filmat o zi întreagă din viaţa lui Dominic Fritz.

Sursa foto: Dominic Fritz

Cum a început ziua?

Am ajuns cu o jumătate de oră înaintea primarului. Noi – trei studente la Jurnalism (UVT), ajutate „din culise” de o echipă de colegi din anul III, alături de care am gândit acest proiect – eram foarte curioase când va apărea Dominic Fritz și cum o va face, căci știam că vine la ora 9:00. Spre surprinderea noastră, din depărtare l-am zărit pedalând pe bicicletă liniștit, nici nu ai fi spus că e o persoană cu o funcție atât de importantă în oraş! Totuși, îl dădeau de gol pantalonii din stofă bleumarin și pantofii.

Ne-am început documentarea de viitori jurnaliști printr-un scurt interviu cu trei întrebări generale. Primarul a fost foarte deschis la propunerea noastră și ne-a dat răspunsuri complexe, o parte regăsindu-se în materialul video editat.

La ora 11:00 a avut loc conferința de presă a Primăriei, unde se simțeau puține emoții în aer, însă Dominic Fritz s-a prezentat sigur pe el și cu informații clare. Nu au existat critici sau întrebări incomode din partea presei, ceea ce a făcut ca evenimentul să se termine destul de repede și într-o notă pozitivă.

O nouă întâlnire cu presa: West City Radio

În jurul orei 13:45 ne-am adunat lucrurile și am plecat înspre West City Radio. Afară, o zi destul de mohorâtă şi frig. Toate trei încercam să ținem pasul cu primarul, astfel că am ajuns să alergăm la propriu după el. Ne-am dorit să surprindem și câteva cadre din drumul nostru către radio, dar ne-a fost aproape imposibil. Până reușeam să montăm camera dreaptă, el era deja prea departe pentru a fi filmat.

Ne-am dat seama în acel moment că munca de jurnalist nu este deloc ușoară. Trebuie să fugi de colo-colo pentru a aduna materiale cât mai bune și mai apreciate de publicul țintă. Pe lângă asta, trebuie să te miști rapid în ceea ce privește folosirea camerei de filmat. Este extrem de grea, mai ales că noi a trebuit să mergem cu ea direct montată pe trepied.

După ,,fuga” noastră până la radio, nu mare ne-a fost mirarea când a trebuit să urcăm rapid etajele, pentru a ajunge la timp. Membrii echipei de la West City Radio ne-au primit cu mare căldură și ne-au făcut să ne simțim bine, fiind foarte deschiși cu noi. S-au arătat interesați de tema noastră și de cum am ajuns să filmăm o zi din viața primarului Timișoarei. Aici, Dominic Fritz a avut o intervenție în cadrul unei emisiuni prezentate de Andreea Oance. Au discutat pe teme politice, despre ce a reușit el să facă până acum și ce planuri are pentru viitorul orașului. Andreea Oance a fost de acord să putem filma direct din studioul de unde era transmisă live emisiunea, iar cu această ocazie am putut vedea ce se întâmplă în timpul difuzării ON AIR.

Şedinţă de consiliu la Primărie

După ce primarul și-a încheiat emisia la radio, la ora 17:00 a avut loc și o ședință de consiliu. Noi știam deja unde este sala în care se va ține ședința: practic ne-am învățat să umblăm în Primărie și au început și cei ce lucrează acolo să ne recunoască. După o zi întreagă petrecută cu Dominic Fritz, seara, a început să se abată asupra noastră oboseala, dar cu toate acestea am filmat și la ședința de consiliu. La finalul acesteia, am fost și am luat și luat ultimele cadre din biroul primarului. Pe tot parcursul zilei am fost mereu în spatele lui Dominic Fritz: oriunde mergea el, apăream și noi.

La ora 19:00, după ultimele cadre, am fost foarte încrezătoare în noi și în ceea ce va putea să iasă din filmările noastre, chiar dacă am întâmpinat și mici dificultăți cu aparatul de filmat. Cele câteva kilograme ale camerei și trepiedului, pe care le simțeam grele la început, au devenit extrem de ușoare și nici nu le mai simțeam.


Lecţia de Jurna, învăţată după 10 ore de filmare?

Dacă îți propui şi îţi impui ceva cu perseverență, orice este posibil!

*Videoclip publicat în premieră pe infotimisoara.ro*

Distribuie:

Anca Chihaie, Andreea Morar, Daria Neamțu

Anca Chihaie, Andreea Morar, Daria Neamțu

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!