fbpx

Laura Chiriță: povestea de succes a unei absolvente UVT devenite designer vestimentar

Ce legătură are o diplomă de licenţă în Comunicare şi Relaţii Publice cu designul vestimentar? Laura Chiriţă, absolventă PFC şi deţinătoare a unui atelier de creaţie vestimentară ne explică rolul pe care l-au avut studiile urmate la UVT în dezvoltarea carierei şi a afacerii ei.

Fondatoare a unui brand de haine care îi poartă numele, ea coordonează campanii ce îi asigură vizibilitate şi succes în rândul amatorilor de creaţii făcute cu stil şi îndrăzneală. În plus, se implică în campanii sociale şi donaţii ce vin în ajutorul femeilor aflate în dificultate.

În câteva cuvinte, cine este Laura Chiriță?

Designer vestimentar, aceasta e descrierea cea mai potrivită, pentru că asta fac 90% din timp. Sunt iubitoare de frumos, de animale și de călătorii, dar și de fapte bune.

De unde a venit pasiunea ta pentru design vestimentar?

E singurul lucru care mi-a plăcut întotdeauna. Bunica mea a fost croitoreasă, iar de mică eu am stat mai mult pe lângă ea. Primele creații, dacă le pot numi așa, le-am făcut tot alături de ea când aveam aproape 10 ani. Totul a venit în timp. Am experimentat de-a lungul anilor. Spre exemplu, când eram în liceu, îmi modificam hainele mele, ale prietenelor sau colegelor. În facultate făceam deja rochii, câștigam bani din asta.

Cum te-a ajutat absolvirea facultății de Comunicare și relații publice în cariera pe care ai urmat-o ulterior?

Sincer, de când mă știu și am habar de lumea înconjurătoare, desenez rochii, tai materiale, asta visez. Nu m-aș fi văzut făcând ceea ce am absolvit, dar tot ceea ce am învățat despre comunicare și relații publice folosesc în afacerea mea.

Crezi că e important pentru un designer vestimentar să aibă studii în domeniu?

După licenţa în Comunicare şi Relaţii Publice, eu am făcut masteratul în Design Vestimentar şi consider că m-a ajutat foarte mult. Însă, sunt exemple de oameni la nivel mondial care au fost autodidacți și au muncit de 10 ori mai mult decât un om foarte talentat care a făcut studii în domeniu și a ajuns mult mai sus. Studiile ajută foarte mult în a te ghida, a te învăța cum să îți conturezi ideile, cum să îți gândești colecțiile, brandul. Eu încă particip la cursuri de branding, marketing. Și pe internet se găsesc oameni foarte valoroși care fac webinarii gratuite sau plătite.  

Ce sfat le-ai da celor care vor să pășească pe urmele tale?

Cred că cel mai bun sfat este să-și găsească cât mai devreme acel segment care le face plăcere, în care pierd cumva noțiunea timpului. De asemenea, când dau de un om valoros, nu neapărat din familie, poate fi un prieten, un profesor, un om de pe internet pe care nu îl cunoști, să se „agațe” de el ca mentor, să învețe tot ce e mai bun de la el. Iar pe partea cealaltă, pe oamenii care îi critică, care își dau cu părerea sau care încearcă cumva să îi taie aripile, să îi ignore.

În ultima vreme, Atelierul Laura Chiriţă se implică şi în proiecte sociale importante. Ne poţi da mai multe detalii?

În fiecare an organizăm Summer Sales Party și Christmas Sales Party care au devenit o tradiție. E ca un ritual de trecere de la un sezon la altul, de la un an la altul. Mostrele de peste ani ce nu s-au vândut sau chiar piese unicat intră la reducere.

Anul acesta a fost și „anul faptelor bune” pentru că am început să introduc și o componentă de implicare socială în proiectele și colecțiile mele. Avem o colecție numită „FeminisTshirt” din care donez 10% din toate vânzările pentru cauze sociale. Din vânzările de la Christmas Sales Party, 50% donez unor asociații care ajută femei și fete minore abuzate să-și recapete viața, într-un fel sau altul.

De asemenea, clientele care nu doresc neapărat ceva din colecția respectivă, dar doresc să ajute, pot comanda orice de pe site sau pot dona chiar ele direct asociațiilor și primesc din partea mea un voucher de 100 de lei. Sper ca am inspirat pe cineva să facă o faptă bună, pentru că puțin câte puțin se simte o schimbare.

Sursă foto: Laura Chiriță

Distribuie:

Iuliana Bejnariu

Iuliana Bejnariu

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!