Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării a organizat în 29 martie 2023 întâlnirea profesioniștilor din cadrul Asociației Române de Relații Publice cu studenții din domeniul comunicării.
Evenimentul s-a desfășurat în amfiteatrul A01 al UVT și a fost moderat de lect. dr. Simona Bader. Specialiștii invitați au fost Cătălin Hosu, consultant independent și președintele Asociației Române de Relații Publice (ARRP), și Simona Constănceanu, membru ARRP și profesor asociat al PFC. În plus, la eveniment a participat online Viorica Roșca, secretar general ARRP și director de comunicare la compania multinațională Rockwool Romania.
Invitatul care a spart gheața a fost Cătălin Hosu, profesionist în domeniul comunicării de peste 20 de ani, cu istoric în diverse sectoare ale mass-media, printre care TV, radio și print. El a împărtășit din vasta sa experiență și a încheiat cu un sfat:
„Nu spuneți «Nu» niciodată înainte de a vedea, de a încerca. Gândiți-vă că orice poate fi o experiență de învățare.”

La rândul ei, Viorica Roșca este în domeniul comunicării de aproape 20
de ani și are experiență în comunicarea politică, trecând prin două ministere: cel de finanțe și cel al justiției. În ambele a condus departamentul de comunicare în calitate de consilier al ministrului. În plus, a lucrat într-o agenție de consultanță politică făcând marketing politic pentru mai multe personalități din acest domeniu din România, a fost implicată în campanii electorale locale, parlamentare și prezidențiale și a făcut comunicare de brand și comunicare corporatistă. Nu în ultimul rând, a luat cuvântul Simona Constănceanu, și ea cu experiență de câteva decenii în domeniul comunicării, având o agenție proprie cu numele Profil Communication în Timișoara și fiind jurat al premiilor PR Awards.
Dintre specializările Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, la conferință au fost prezenți studenți de la Comunicare și Relații Publice, Publicitate, Jurnalism și Administrație Publică. Cătălin Hosu a subliniat faptul că toate specializările au legătură cu comunicarea. De pildă, jurnaliștii și publicitatea comunică publicului pentru un brand a cărui prezență în spațiul public este, de fapt, o chestiune de imagine și există un mix de comunicare pe care toată lumea îl aplică.


„Cum credeți ca ar trebui să abordeze un absolvent de PR piața muncii și ce schimbări ar trebui să ia în considerare?” – a întrebat o studentă participantă. Răspunsul dat de Simona Constănceanu:
„În primul rând ar trebui să știe foarte bine care sunt competențele pe care le are, în afară de ceea ce dobândește în școală ca și cunoștințe. Trebuie să te gândești bine la ce ești bun și ce ți-ar plăcea să faci în job-ul visat. După ce stabilești foarte bine cine ești și ce dorești, trebuie să te uiți în piața muncii cine ar putea să îți ofere posibilitatea de a-ți folosi abilitățile pentru a face ceea ce vrei cu plăcere. Dacă ești o persoană creativă nu ai ce căuta într-un job care presupune rutină. Primul pas pe care îl puteți face este să faceți internship în companii.”


Viorica Roșca a venit și ea cu o completare:
„Să nu vă fie frică să cereți, să mergeți într-o companie, să deschideți uși, să greșiți. Să nu vă fie frică să cereți, pentru că atunci când cereți învățați lucruri noi. Atunci când învățați lucruri noi, vi se deschid noi orizonturi. Când vi se deschid noi orizonturi, puteți merge cu fruntea sus către noi joburi. Piața muncii trebuie să o abordați cu încredere, să nu vă fie frică să greșiți și de fiecare dată să învățați.”

„Cum reușim să deschidem acele uși? Nu toți sunt deschiși studenților…”, a venit o altă întrebare. Cătălin Hosu a venit cu răspunsul:
„Cred că acesta este și unul din motivele pentru care noi am venit aici astăzi. Pentru că vrem să construim o punte între mediul universitar și mediul de business, astfel încât să ne fie mai ușor nouă în mediul business să găsim oameni capabili și mediul universitar să știe care sunt nevoile noastre.”
După încheierea evenimentului, cei de la Asociația Română de Relații Publice au semnat un parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, pentru a le oferi viitorilor absolvenți un posibil loc de muncă după ce ies de pe băncile facultății.