În contextul în care 188 de state din întreaga lume au închis total sau parţial școlile din cauza evoluției COVID-19, o temă de interes public este modul în care România adresează problema continuității actului de educație în această perioadă, mai ales din perspectiva asigurării unui acces egal la învățarea în format online.
Cele mai afectate categorii sunt tot acelea care și în mod normal sunt vulnerabile, inechitatea și decalajele fiind și mai mult accentuate. Conform Institutului Național de Statistică, 1 din 5 copii din țara noastră trăiesc în săracie severă, neavând astfel posibilitatea de a avea acces la un dispozitiv electronic, iar la nivelul gospodăriilor doar 84% sunt conectate la Internet, față de 90% – media Uniunii Europene (date ale Eurostat, citate în Monitorul Social – FES).
Societatea Academică din România (SAR) și Fundația Friedrich Ebert – România (FES) organizează webinarul “Inechitatea în educație pe timp de pandemie. Provocări și soluții”, care va avea loc joi, 16 aprilie 2020, în intervalul orar 15:00 – 16:15 prin intermediul platformei Zoom.
Sunt așteptați să participe la eveniment elevi, părinți, cadre didactice, reprezentanți ai mediului politic și al celui neguvernamental, precum și orice persoană interesată.
“În cadrul evenimentului ne propunem să analizăm modul în care Ministerul Educației a ales să gestioneze situația, precum și să dezbatem împreună cu participanții potențiale soluții pentru ca actul de educație să continue în mod echitabil, pentru toți elevii”, a declarat Alexandru Manda, coordonator advocacy al proiectului “Şcoli curate”.
Invitați ca vorbitori la acest webinar sunt:
• Cristian Chiscop, Fundația Friedrich Ebert România;
• Constantin-Alexandru Manda, Societatea Academică din România;
• Sebastian Toc, Institutul de Cercetare a Calității Vieții – Academia Română;
• Sabina Spătariu, Asociația Elevilor din Constanța;
• Mihai Vasile, Institutul pentru Solidaritate Socială.
Evenimentul online este gratuit. Pentru a lua parte este nevoie de înregistrare prealabilă, completând formularul alăturat, până cel târziu joi, 16 aprilie, ora 11:00: https://bit.ly/conferinta-inechitate
“Școli Curate” este a doua ediție a inițiativei lansate de cel mai vechi think tank din țară, Societatea Academică din România (SAR), prin care se susține la nivel național un nou mod de a combate corupția în ceea ce privește alocarea, accesarea și cheltuirea resurselor publice în învățământul preuniversitar. Prin acest proiect se dorește modernizarea educației printr-o finanțare transparentă și adecvată a școlilor și liceelor din întreaga țară.
Pentru mai multe informații puteți accesa platforma www.scolicurate.ro sau pagina de Facebook “Școli curate“.