fbpx

În vacanţă, dar la muncă: o zi din viața unui student care lucrează

„Bună ziua! De plasă aveți nevoie?” – așa este întâmpinat fiecare client atunci când ajunge la casa de marcat a unui magazin. 

Fie că intră doar să se uite sau cumpără ceva de la raft, angajații trebuie să se asigure că au oferit sprijinul necesar și au pus clientului la dispoziție toate serviciile de care dispun. 

Așa începe ziua și pentru Alexandru – el este cel care adresează întrebarea la casă atunci când are clienți. Este în anul 5 la facultate și studiază medicina dentară, dar asta nu l-a împiedicat să se angajeze pe un post din afara domeniului în care se perfecționează. Din dorința de a căpăta experiență și de a învăța lucruri noi, din nevoie de bani, dar și pentru a cunoaște cât mai mulți oameni, spune el, Alexandru s-a angajat pe un post în retail.

Își petrece fiecare zi la locul de muncă ajutând oamenii să găsească produsele de care au nevoie. Se numără printre cei 2% dintre studenții din România, așa cum arătau datele Eurostat în 2022, care, pe lângă facultate, aleg să aibă și un loc de muncă. Cu el mai lucrează și alți studenți, iar aceasta este una dintre părțile bune la jobul său, spune Alexandru. Colectivul tânăr și programul flexibil sunt cele mai importante aspecte care l-au făcut să aleagă această poziție.

Deși lucrează de numai 6 luni, simte că s-a dezvoltat mult din mai multe puncte de vedere. 

Între muncă și facultate. Despre gestionarea timpului

Cel mai mare factor care influențează decizia studenților de a-și căuta un loc de muncă este orarul facultății la care învață. Pentru mulți dintre ei, programul facultății este încărcat, astfel că nu pot găsi un loc de muncă care să se potrivească cu timpul lor disponibil. Deși Alexandru studiază la o facultate care îl solicită destul de mult, spune că ultimele ore din zi îi erau mai mereu libere. Astfel, a ales să investească acel timp făcând ceva care să-l mulțumească și să-i aducă satisfacție.

„Am vrut ca acele ore libere să le petrec altfel, făcând ceva pentru mine, în loc să le petrec pe social media”, a spus el.

Întrucât este angajat part-time, nu îi este greu să se împartă între facultate și muncă, pentru că majoritatea cursurilor le are în prima jumătate a zilei. Astfel, își începe ziua la cursuri și o încheie la muncă, printre colegii săi. 

Ajunul Crăciunului la muncă, departe de familie și prieteni

Este unul dintre studenții care au petrecut sărbătorile de iarnă la muncă și nu acasă, alături de familie. Vacanța de iarnă a însemnat pentru majoritatea momentul plecării acasă. Căminele studențești s-au golit repede, fiecare alegând să se întoarcă la cei dragi. Aerul rece, mirosul de cozonaci și portocale, masa la care se strâng cu toții, nu l-au mai adus pe Alexandru acasă ca altădată. El a rămas. 

Dimineața de Ajun a început ca de obicei, cu drumul spre muncă. Am petrecut această zi alături de el pentru a vedea cum își desfășoară activitatea și care este atmosfera de la locul de muncă.

Ca majoritatea colegilor săi, și-a început programul de lucru la ora 9. În prima oră, înainte ca magazinul să se deschidă pentru clienți, el și colegii săi au imortalizat acea zi în fotografii care le vor aminti peste ani cum au petrecut împreună Ajunul Crăciunului. Cu toții erau pregătiți însă pentru aglomerația care urma să se reverse odată cu deschiderea porților. Ca în fiecare an, oamenii dau buzna în centrele comerciale pentru a cumpăra cadouri sau pentru a petrece timp cu familia înainte de Crăciun. 

Mirosea a cafea și râsete. Deși urma să fie una dintre cele mai aglomerate zile din an, cu toții zâmbeau și își spuneau vorbe încurajatoare sau făceau planul despre cum urma să se împartă sarcinile. Asemenea unor spiriduși, au început să se pregătească pentru ziua care tocmai începea. 

Distribuirea mărfii, aranjarea magazinului, consilierea clienților și încasarea erau principalele sarcini care trebuiau efectuate. 

L-am întrebat care a fost cel mai dificil lucru cu care se confruntă la locul de muncă. Alexandru a spus că depinde foarte mult de la o zi la alta. Acum însă, când bate Crăciunul la ușă, majoritatea oamenilor sunt mai agitați, căutând cadouri în ultimele clipe, iar acesta este cel mai dificil lucru cu care te confrunți. Răbdarea oamenilor este limitată din cauza presiunii, iar tu, ca angajat trebuie să încerci să-i ajuți să găsească ceea ce caută în timp ce te ocupi și de celelalte taskuri. 

Cutii de marfă, haine care trebuiau aranjate și clienți cu cerințe de tot felul. Așa au arătat vacanța de iarnă și sărbătorile pentru Alexandru. În ciuda oboselii, însă, el se bucură că poate lucra. Spune că, pentru el, să-și petreacă Ajunul Crăciunului alături de colegii de muncă este mai liniștitor decât ar fi fost acasă.

„Prefer să lucrez, deși este o zi mai obositoare decât de obicei. Am colegi care mă binedispun și este mai plăcut pentru mine să fiu aici, alături de ei, decât să merg acasă unde nu petreceam în vreun mod special aceste zile”. 

Deși este primul an în care nu ajunge acasă, Alexandru se simte împăcat și spune că nu i-a fost deloc greu să aleagă munca în loc să petreacă timp cu familia. 

Atmosfera din cea mai aglomerată zi din an

Din exterior, totul părea haotic din cauza mulțimii de oameni care dădeau buzna în magazin în goana după cadouri. La casa de marcat se formau cozi, deși personalul depunea eforturi pentru a evita acest lucru. Părea epuizant, însă pentru angajați nu era ceva ieșit din comun, știind de la începutul zilei cum va arăta situația. 

În ciuda agitației și a stresului de a ajuta pe toată lumea, Alexandru și colegii săi par mulțumiți de cum a decurs ziua. Înainte de a închide și a pleca pentru a petrece fiecare în felul său, cu toții aruncă o ultimă privire și se asigură că totul este în regulă. 

Urmează o zi liberă, iar apoi cu toții se întorc și o iau de la capăt…

Distribuie:

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!