fbpx

În sesiune cu Alexia: sfaturi de la un viitor psiholog

În perioada 20 ianuarie – 25 februarie, la Universitatea de Vest din Timișoara se desfășoară sesiunea de examene pentru studenți. Pentru majoritatea, aceasta este cea mai încărcată și solicitantă perioadă a anului universitar.

Sunt studenți care fac față cu greu acestei perioade, motiv pentru care am pregătit câteva sfaturi care îi pot ajuta să își gestioneze corect timpul și energia în vederea obținerii unor rezultate foarte bune.

Sentimentul de nesiguranță cu privire la propriile cunoștințe, presiunea pentru a obține rezultate bune și teama de eșec – toate acestea acaparează studenții în sesiune. Sesiunea universitară nu trebuie să fie privită ca fiind un obstacol, ci o oportunitate de dezvoltare personală și creștere profesională.

Existența unor termene limită, a proiectelor, volumul mare de informații de studiat și presiunea de a obține rezultate bune pot contribui la niveluri ridicate de stres. Identificarea acestor factori poate ajuta la crearea unui plan de acțiune eficient care să ajute la diminuarea stresului.

Evitarea epuizării mentale este, de asemenea, un alt punct important. Este necesar să înțelegi că nu trebuie să exagerezi din dorința de a obține cele mai bune rezultate. Corpul are nevoie de odihnă, iar în acest caz, pauzele regulate pot fi de folos deoarece te pot ajuta să te concentrezi. Pentru a maximiza eficiența învățatului, studenții trebuie să folosească aceste pauze moderat și să încerce să evite distragerile excesive, cum ar fi navigarea pe rețelele de socializare.

Alexia Florescu, studentă în cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie, ne dezvăluie metodele cu ajutorul cărora reușește să treacă cu bine de examene.

Cum gestionezi stresul asociat cu perioada de evaluare?

Îmi este destul de greu deoarece sunt genul de om care își face multe griji. Chiar și așa, încerc să am un program clar împărțit pe zile și ore astfel încât să simt că am totul sub control. Pentru a-mi pune ordine în idei, apelez din când în când și la meditație.

Ce strategii folosești pentru a-ți organiza timpul, în special atunci când ai mai multe examene în aceeași perioadă?

În ultima săptămână de facultate mi-am făcut un program de studiu pe care am încercat să îl respect cu sfințenie. Mi-am împărțit materia pentru fiecare examen pe zile și apoi, în fiecare zi, am învățat și am repetat toate informațiile. Eu am memorie vizuală, deci la fiecare sesiune îmi scot materia la xerox și îmi subliniez ce este important, acesta fiind modul prin care reușesc să rețin cât mai multe informații într-un timp util.

Cum ai abordat materiile dificile sau subiectele cu care ai avut dificultăți în timpul semestrului și cum te-ai pregătit pentru a le depăși în timpul examenelor?

Am terminat un profil uman la liceu, iar la facultate materiile care mă pun în dificultate sunt cele care se bazează pe statistică. Trebuie să lucrez și să exersez foarte mult pentru a face față materiei. Pentru a mă asigura că trec cu bine prin sesiune și că pot obține rezultate mulțumitoare la aceste materii, îmi rezerv două, trei zile numai pentru ele. Au fost zile la rând când am lucrat doar la statistică. Știu că a te ocupa obsesiv de același subiect duce la oboseala psihică, lucru pe care nu îl recomand, dar eram foarte stresată și îmi doream să mă asigur că nu voi eșua. 

Care sunt activitățile tale preferate de relaxare în pauzele dintre sesiunile de învățare?

Ca să mă relaxez, ies cu prietenii la plimbare în parc sau în centru. De multe ori nu am dispoziția necesară, însă sunt conștientă că genul acesta de ieșiri mă pot ajuta să mai scap de stres și să mă pot concentra mai apoi la ce am de făcut. De asemenea, îmi place să urmăresc seriale pe Netflix și mă uit în fiecare seara la cel puțin un episod, mi se pare că este o metodă prin care pot uita pentru câteva momente de grija examenelor.

Cum îți ajustezi rutina de somn pentru a asigura atât odihna necesară, cât și timpul suficient pentru învățare în timpul sesiunii?

Știu cât de important este somnul în procesul de învățare și nu-l neglijez. Am un program foarte bine structurat, cel târziu la ora 12 adorm și la 8 dimineața mă trezesc. E foarte important pentru mine să am un program fix și clar astfel încât să nu mă aglomerez cu materia și cu restul activităților zilnice.

În calitate de student la psihologie, viitor psiholog, le-aș recomanda studenților să își stabilească un program de învățare, să ia pauze scurte și să își structureze practic materiile pentru a le face mai accesibile. De asemenea, le-aș sugera să nu se izoleze și să ceară ajutorul celor din jur atunci când au nevoie.

Adoptarea unui stil de viață echilibrat și gestionarea eficientă a timpului devin cruciale în timpul sesiunii de examene, motiv pentru care recomand aplicațiile Freedom și RescueTime. Acestea asigură o utilizare responsabilă a rețelelor sociale cu scopul de a maximiza eficiența învățatului. Prin blocarea temporară a accesului la platforme precum Instagram sau Facebook, Freedom încurajează concentrarea și reducerea distragerilor, în timp ce RescueTime oferă rapoarte detaliate și sugestii pentru optimizarea timpului.

Distribuie:

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!