fbpx

Filmul și crosul „Mai departe”: cum continuăm când viața ne pune la pământ?

A merge mai departe, indiferent de obstacole, poate părea un lucru simplu și natural, însă uneori ne e greu să-l facem. E mult mai ușor să renunți atunci când întâmpini dificultăți sau nu mai ai motivație.

George Balta și Tedy Necula ne învață că orice e posibil atâta timp cât mergem „Mai departe”. Acesta este numele filmului bazat pe povestea lui George, un fost jucător de rugby care rămâne paralizat în urma unui accident, dar reușește să devină maratonist în scaun rulant și speaker motivațional. Tedy Necula, singurul regizor român cu dizabilități, aduce pe marile ecrane această poveste, punându-l pe George Balta în propriul rol.

La începutul lunii noiembrie, împreună cu Asociația pentru Capacitarea Abilităților Speciale, Asociația Euro Fest și Asociația Românilor Care Se Ajuta, cei doi au organizat un cros inspirat din filmul „Mai departe”, în Parcul Central din Timișoara. Acesta a fost creat pentru a fi accesibil tuturor, indiferent de vârstă, condiție fizică sau dizabilități.

Evenimentul a început cu un scurt recital de pian pentru a înveseli dimineața rece si înnorată, fiind urmat de câteva cuvinte din partea producătorului Mario Marian și a lui George Balta. Cel dintâi i-a adresat lui George câteva întrebări pentru ca publicul să îl cunoască mai bine. El le-a împărtășit experiența filmărilor, care a fost o mare provocare, având în vedere că nu este actor profesionist. Cu toate acestea, datorită lecțiilor de actorie susținute de Dan Murzea, care a jucat rolul fratelui său în film, George a reușit să se ridice la înălțimea provocărilor. Filmările s-au desfășurat în condiții extreme, de la temperaturi scăzute în Vama Veche până la căldura sufocantă de pe stadionul de rugby. George a mărturisit că schimbarea de scenariu și de look a fost și ea o provocare, dar datorită sprijinului și îndrumării echipei, a reușit să ofere o interpretare impresionantă a propriei sale povești.

În ceea ce privește viața sa de după film, George a subliniat că esența sa a rămas neschimbată. Acesta a continuat să muncească la fel ca până atunci și să facă ce îl pasionează. A mărturisit că vrea să schimbe mentalitatea adolescenților și că își dedică timpul pentru a merge în licee din diferite orașe.

„Există lucruri mai importante de care să ne plângem, nu că nu am ultima pereche de Adidas sau ultimul tip de telefon”, a spus el.

Producătorul l-a întrebat pe George cum ar rezuma într-o frază mesajul filmului și cum acesta poate ajuta oamenii să meargă mai departe. Răspunsul său a fost simplu, dar profund:

„Avem nevoie de modele, avem nevoie de povești și de oameni care să ne inspire să mergem mai departe.” 

În final, Mario i-a adresat întrebarea ,,Care crezi că este cel mai mare handicap pe care îl are un om fără probleme?”, iar George a răspuns că deși există multe, cel mai mai mare ar fi empatia.

„Timpul trece foarte repede și uităm să ne uităm în jur”, a explicat.

După discuția celor doi, participanții, printre care și George, s-au încălzit pe ritmuri pline de viață, adunând energie și voie bună pentru cursa care urma să aibă loc. La cros, care putea fi de 1.2 km sau 2.4 km, în funcție de alegerea fiecăruia, participanții au fost cel puțin diverși: persoane cu dizabilități, bătrâni, copii, cea mai tânără alergătoare având numai 2 ani, și nu în cele din urmă, cățeluși care au alergat împreună cu stăpânii lor. La finalul cursei, toți participanții au fost răsplătiți cu medalii ca semn al recunoștinței pentru efortul lor remarcabil.

Evenimentul a reușit să adune o comunitate în jurul unei cauze comune și ne-a arătat că avem de învățat un lucru foarte important de la persoanele cu dizabilități: atunci când alegi să mergi „mai departe”, poți depăși orice obstacol îți iese în cale. De multe ori, acești oameni au curajul și determinarea de a face lucruri la care noi nici nu ne permitem să visăm. 

Distribuie:

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!