fbpx

Film francez la Cinema Victoria și la UVT 

Artă. Film. Franța. Suspans. Louis Garrel. Iată câteva cuvinte-cheie care descriu debutul Festivalului Filmului Francez (ediția cu numărul 27), care a avut loc în perioada 16-23 martie la Cinema Victoria din Timișoara și Universitatea de Vest. Prin alegerea temei Cinéma, mon amour / Cinema-ul, dragostea mea, festivalul își afirmă sprijinul pentru cinematografele din România, care se află de mulți ani într-o situație dificilă.

Festivalul Filmului Francez a debutat cu filmul L’innocent (Inocentul), o dramă din 2022 regizată de Louis Garrel, după un scenariu de Garrel, Tanguy Viel și Naïla Guiguet. Pelicula a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Cannes 2022 și a primit primele 11 nominalizări la cea de-a 48-a ediție a premiilor César, câștigând la două categorii, inclusiv cel mai bun scenariu original și cea mai bună actriță în rol secundar pentru Noemie Merlant.

Filmul regizat și jucat de Louis Garrel propune un amestec de amuzament, suspans și emoții puternice. Povestea are momente tensionate care te țin cu ochii lipiți de ecran, dar și momente care te fac să râzi copios. L’innocent este un film care reușește, cu sensibilitate și umor, să exploreze întrebări în al căror adevăr ne recunoaștem.

Abel (Louis Garrel), un tânăr care a devenit letargic de când și-a pierdut soția într-un accident, este apropiat de mama lui, Sylvie (Anouk Grinberg). Dar relația lor este testată când ea se căsătorește cu un condamnat, Michel (Roschdy Zem), cu puțin timp înainte de eliberarea lui. Suspiciunile lui Abel cresc pe măsură ce Michel ajută la cumpărarea unei florării prin mijloace suspecte, ceea ce îl face pe Abel să spioneze fostul escroc, alături de prietena lui apropiată Clémence (Noémie Merlant). În mod previzibil, Michel nu este atât de schimbat pe cât pretinde că este, iar Abel se trezește ademenit într-o situație ilegală pentru care nu este deloc pregătit.

La baza filmului se află un episod din propria viață a actorului, când mama lui a avut o nuntă în închisoare cu „un tip pe nume Michel care mi-a plăcut mult”, spune Garrel pentru The Guardian.

„Este întotdeauna interesant să cunoști oameni dintr-o altă lume. În general, în structurile familiei sau prieteniei, societatea este făcută în așa fel încât să nu ai adesea șansa de a cunoaște oameni dintr-o altă categorie de viață.”, mai spune el.

Lista de filme din programul Festivalului Filmului Francez include titluri cunoscute precum Revoir Paris, La maman et la putain și Saint Omer. 

– Articol realizat de Carys Gligor, Laura Ilioiu și Denisa Câmpean

Distribuie:

În Bine

În Bine

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!