fbpx

FABRIC, noul cartier la cutie al Timișoarei

Timișoara la cutie a apărut din dragoste de oraș, de arhitectură și de istorie. Betty Varga – Piatek, alături de Dan Ungureanu, și de alți câțiva arhitecți din Timișoara au creat serii de miniaturi arhitecturale, reprezentând clădiri cu valoare istorică din oraș. „Miniaturile sunt pentru copiii de toate vârstele. Chiar și cei de-o seamă cu noi!”, glumește Betty.

Pe Dan Ungureanu îl știți din cărțile pentru copii. Cartea cu Apolodor, Fram, ursul polar sau Micul Prinț sunt doar câteva dintre cărțile pe care Dan Ungureanu le-a ilustrat. Datorită lui, copiii se pot bucura de povești prin desene, dar și de miniaturi.

Povestea cu miniaturile a prins contur acum un an, deși dragostea lui Betty pentru arhitectură și istorie a apărut încă de prin 2012, povestește ea, atunci când a început să organizeze proiecții de film în spații cu poveste din oraș. Ea îi invita pe cei prezenți la proiecții să exploreze și arhitectura și istoria Timișoarei.

În decembrie 2020, Timișoara la cutie a lansat prima serie de miniaturi arhitecturale și anume cutia dedicată cartierului Cetate. Acum, la aniversarea de un an, Timișoara la cutie are un cartier nou: Fabricul. Timișoara la cutie – Fabric cuprinde miniaturile a trei clădiri cu valoare istorică: Palatul Stefania, Palatul Neptun și Palatul Mercur.

Cum ați ales clădirile pe care le transpuneți în miniaturi? Care au fost criteriile?

Inițial, noi am lansat produsul Timișoara la cutie – cartierul Cetate, care credem că este cel mai reprezentativ pentru Timișoara. Am ales clădirile în așa fel încât să redăm cât mai multe părți din cartier. Ne-am dorit să reprezentăm toate piețele. De aceea, am ales clădirea Operei din Piața Victoriei, fosta bancă La Leu din Piața din Piața Sf. Gheorghe, Primăria Veche din Piața Libertății, dar și Palatul Brück. Am ales aceste clădiri pentru ca ele să reprezinte spațiul, dar și să redea diferitele stiluri arhitecturale în care au fost realizate.

Însă, pe lângă aceste clădiri, am mai adăugat încă una și anume Cinematograful Studio, o clădire cu valoare sentimentală pentru noi. Momentan, cinematograful se află în lucrări, iar noi suntem parteneri în reabilitarea acestuia. Când va fi gata, Cinema Studio va fi un cinematograf de artă al Timișoarei.

Cum a apărut această inițiativă? De ce Timișoara la cutie?

Ideea inițială a fost să facem primul oraș în miniatură din România – adică să transpunem Timișoara în miniaturile noastre. Prima cutie cu miniaturi arhitecturale a fost primită cu mult entuziasm de către public și atunci am zis: „Sigur trebuie să continuăm!”. Acum, la un an de la debutul cutiei dedicate cartierului Cetate, am lansat încă una, dedicată cartierului Fabric.

În cutie se regăsesc planșele din care se pot realiza trei clădiri reprezentative. Este vorba despre Palatul Neptun, Palatul Ștefania și Palatul Mercur. Ele sunt redate și sub formă de cărți poștale care pot fi înrămate și se pot păstra sau, de ce nu, trimite celor dragi.

La împlinirea unui an de proiect, ați organizat și ateliere pentru copii. Cum au fost întâmpinate atelierele de cei mici?

Noi ne gândim la copii indiferent de vârstă. Publicul nostru este divers și la fel au fost și participanții la atelier. Au fost prezenți copii de 6-7 ani, au participat și persoane de 20, 30, chiar 40 de ani. Atelierul a fost primit bine. Ne dorim să organizăm astfel de ateliere ca să familiarizăm oamenii cu miniaturile noastre. Cum se realizează, care sunt pașii prin care poți să realizezi cel mai ușor macheta unei clădiri.

Bineînțeles, copiii mai mici primesc cu deschidere joaca în general, iar această joacă este fascinantă pentru ei. Cel mic al meu, spre exemplu, are patru ani. El vrea să facă, vrea să pună mâna, el vrea să plieze. Noi sperăm să mai organizăm ateliere și să ne revedem cu copiii cât de curând sau atunci când ne vor permite condițiile.

Ați colaborat și cu Asociația Cetățean de Traian. Care sunt motivele pentru care ați început această colaborare?

Colaborarea noastră a fost pentru promovarea cartierului Fabric. Ne-am orientat spre acest cartier după Cetate, pentru că Fabricul trece printr-un proces de regenerare urbană. Aici au apărut mici antreprenori care contribuie la dezvoltarea economică a zonei. Noi ne-am dorit cumva să ne alăturăm comunității din Traian în acest proces de recreare al imaginii cartierului Fabric. Așadar, împreună cu Asociația Cetățean de Traian, ne-am promovat reciproc activitățile. I-am invitat pe participanții care ne-au fost alături în cadrul lansărilor multiple, dar și în cadrul turului ghidat să viziteze și două mici afaceri din Piața Traian: AMPM și Rion’s.

În Piața Traian sunt locuri de „încercat” și de „gustat” pentru că au bunătăți. Prin colaborarea noastră ne-am dorit să sprijinim și comunitatea locală, dezvoltarea ei. De aceea, am hotărât să colaborăm cu Asociația Cetățean de Traian și sperăm să putem continua această colaborare.

Ce vă doriți mai departe de la proiect?

Ne dorim să putem crește și dezvolta în continuare. În Timișoara mai sunt câteva cartiere spre care vrem să ne orientăm. Ne dorim ca în 2023 să avem deja toate cartierele din oraș în miniatură. Ne-am gândit să continuăm, spre exemplu, cu Iosefin și cu Elisabetin, dar noi fiind o echipă mică și cu resurse limitate, nu vă putem spune exact când se va întâmpla acest lucru.

Pe lângă miniaturi, puzzle-uri și cărți poștale, am dorit să venim mai ceva aproape de elevi. De aceea, am conceput o ofertă specială pentru școli, prin care clasele își pot achiziționa pachete în funcție de numărul de copii. Pentru asta am creat o broșură separată numită: Timișoara la cutie vine la școală. Broșura cuprinde informații despre geografia și istoria Timișoarei, cum funcționează orașul din perspectivă administrativă, dar și cum ar fi ca înșiși cei mici să fie turiști în Timișoara.


Betty vorbește cu drag despre copii. Ea crede că ei ar trebui să învețe despre orașul în care trăiesc și știe că joaca reprezintă pentru ei cel mai bun mod de a învăța. Timișoara la Cutie și-a propus ca până în 2023 să transpună în miniatură primul oraș din România. Astfel, copii mai mici, dar și cei de-o seamă cu noi, pot învăța istorie și arhitectură, construind miniaturi cu propriile lor mâini.

Sursă imagini: Timișoara la cutie

Distribuie:

Daiana Rob

Daiana Rob

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!