fbpx

Expoziție foto dedicată arhitecturii timișorene, realizată de un student la Jurnalism

Timișoara, Capitala Culturii Europene în 2023, are un patrimoniu vast, numai bun de pus în lumină în acest an special. Și cum poți surprinde altfel frumusețea unor locuri dacă nu prin fotografii, scanând astfel întreaga scenă și memorând-o pentru mult timp?

Bogăția arhitecturală a orașului a putut fi experimentată prin intermediul fotografiei în cadrul expoziției „Arhitectura cea de toate zilele”, găzduită de spațiul cultural Art-Hoc până în luna ianuarie 2023, cu lucrări realizate de Rolland Moldovan. Student la jurnalism și pasionat de fotografie, Rolland se află la a doua expoziție, după debutul din 2019.

Întreaga expoziție a adunat laolaltă 20 de fotografii pline de emoție, fiecare cu o poveste aparte. Toate au fost realizate în decursul a trei luni, putând fi văzute ca o cercetare practică asupra arhitecturii urbane lăsate moștenire de generațiile trecute.

Rolland este student în anul III la Jurnalism și încearcă să se perfecționeze zi de zi, pentru a-și dezvolta treptat talentul și pasiunile. Am stat de vorbă cu el pentru a afla de ce a ales acest subiect, de unde a pornit pasiunea sa pentru fotografie și cum a ajuns să știe tot ce pune acum în practică.

De unde ți-a venit inspirația pentru subiectul și titlul expoziției? 

Ideea expoziției mi-a venit din faptul că în copilărie am fost foarte pasionat de arhitectură. Făceam machete, iar asta a contribuit la decizia mea. Timișoara are unul dintre cele mai mari patrimonii de clădiri istorice din România, deci era de pus în valoare arhitectura prin această expoziție.

Care a fost momentul în care ai știut că te pasionează fotografia?

Fotografia mă pasionează de mic copil. De la 7 ani am început să fotografiez cu un aparat super simplu. Primele mele subiecte au fost magazinele și casele.

De unde ai dobândit cunoștințele legate de aparatură și fotografie în sine?

Cunoștințele le-am dobândit în urma a două cursuri foto la Sinpro, sub îndrumarea lui George Sinescu. Am fost și autodidact, citind multă literatura de specialitate. Nu în ultimul rând, am absolvit masterclass-ul de fotografie al celebrului Valentin Bărbulescu.

Ce trebuie să fie pe primul loc în fotografie, talentul sau pasiunea?

Pasiunea trebuie să fie pe primul loc. Talentul degeaba îl ai dacă nu îl pui în valoare. Munca e temelia care se împletește cu pasiunea și dedicarea.

Ce sfat ți-ai fi dorit să primești atunci când ai început să practici fotografia?

Mi-aș fi dorit să mi se spună să fac multe poze cu absolut tot ce prind în jurul meu pentru a căpăta curaj și a experimenta cum se poate face o fotografie.

Din experiența personală, se poate face o carieră în fotografie?

Se poate face o carieră din fotografie, e un domeniu profitabil și tot ce contează e să îți găsești o clientelă fidelă și să oferi servicii de calitate.

Ce proiecte viitoare ai în plan?

Pe viitor am în plan să scriu o carte despre fotografie în format exclusiv electronic. O altă dorință ar fi să dezvolt canalul meu de YouTube, unde învăț toți doritorii despre bazele fotografiei, dar și să dezvolt grupul actual de Facebook și să aduc mulți membrii noi.

Distribuie:

Andreea Popa

Andreea Popa

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!