fbpx

Eu sunt Zlatan: Povestea unui învingător

de Alexandra Bălțoi

Au trecut aproape șase ani de când Editura Publica a lansat în cadrul colecției Victoria Books biografia și memoriile lui Zlatan Ibrahimovic, Eu sunt Zlatan, care ne ajută să înțelegem în profunzime personalitatea extravagantă a celebrului fotbalist. După ce ai citit autobiografia lui Diego Maradona sau poveștile despre viața lui Muhammad Ali, e foarte greu să mai fii impresionat de vreo biografie. 

Și totuși, Ibrahimovic reușește. Lăsând la o parte declarațiile excentrice pe care atacantul le-a făcut de-a lungul timpului (din categoria „Port numărul 21, pentru că sunt de trei ori mai bun decât Ronaldo”), Eu sunt Zlatan este o biografie reușită. Ea ne ajută să înţelegem de ce e firesc să ai o personalitate puternică atunci când vii dintr-o familie diferită, într-o lume la fel de diferită. Stai în Suedia, dar ești o combinație bosniaco-croată, ai un tată alcoolic, o soră dependentă de droguri, o mamă singură, iar din cauza acestor lucruri ești marginalizat într-o lume în care doar talentul ar trebui să conteze. Aceasta este povestea rebelului din ghetouri, Zlatan Ibrahimovic. Cartea propune ceva mai mult decât teribilismul și obscenitatea cu care Ibrahimovici ne-a obişnuit deja din prezenţa în mass-media. Ea este, de fapt, povestea vieții unui învingător.

Sigur, pare ușor să te impui în teren, când ai conformația lui Zlatan. Cine ar îndrăzni să aibă vreun conflict cu Ibra? E ca și cum ai fi în fața unui vulcan de 1,95 cm, dar nu știi niciodată când o să erupă, şi, cel mai important, n-o să vrei niciodată să intri în contact cu lava. „În teren pot să fiu mic și mare în același timp (…) dar trebuie, să fiu liber.”, spune Ibra. Nu trebuie să fii Cristian Țopescu sau Ilie Dobre ca să înțelegi ce povestește. Sigur, această carte e mai atractivă pentru microbiștii care au stat cu sufletul la gură în acele momente minunate devenite legendare pe teren şi pe care acum le pot retrăi și le pot vedea dintr-o altă perspectivă. Dar e şi mai mult decât atât.

Povestea cărții este, de fapt, cea a unei confesiuni candide, sincere și curajoase. Dincolo de conţinutul dedicat fără doar şi poate iubitorilor de fotbal, această carte ne învață pe toți o lecție. Una esențială în viaţă: să nu renunți niciodată la țelurile tale și să nu te pierzi niciodată pe tine în goana pentru succes.

Eu sunt Zlatan este și o lecție bună despre ce înseamnă fotbalul sau sportul profesionist în general și ce sacrificii presupune. Chiar dacă practici acel sport din plăcere, riști să pierzi din libertatea pe care ai avut-o înainte. Per total, cariera lui Zlatan în fotbal este un amestec de multă muncă, ambiție extremă, perseverență și ceva noroc. Genul de noroc muncit, totuși, în care blufezi și ceri câteva zeci de mii de euro pentru un transfer și chiar îți iese.

Maniera simplă în care este redactată cartea, dar și umorul pe care îl întâlnești în fiecare pagină, te fac să devii dependent de ea și să îți dorești să afli cât mai multe. Nu mai zic de acele cuvinte și replici necenzurate, care te fac să simți o veritabilă atmosferă de stadion. Odată ce ai terminat de citit cartea, ai două variante: ori o să-l idolatrizezi pe Zlatan și o să constați că te-ai molipsit cu niște entuziasm marca Ibrahimovic, ori o să-l contești. Iar, dacă ai ales cea de-a doua variantă, nu este bine pentru tine, pentru că, la fel cum a spus-o și Zlatan, „poți să scoți băiatul din ghetou, dar nu poți niciodată să scoți ghetoul din băiat.”

Distribuie:

În Bine

În Bine

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!