fbpx

eQuiVox și promovarea egalității vocilor în societate

eQuiVox este un ONG care are ca scop principal sprijinirea comunității LGBTQ+ din Timișoara. Partener oficial cu organizația MozaiQ din București, eQuiVox ajută, prin ce modalități este posibil, persoanele care fac parte din comunitate. Însă ajutorul oferit nu se limitează doar la persoanele queer.

Alex Miclea, co-founder eQuiVox, ne-a împărtășit mai multe despre modul în care a luat naștere organizația, despre cum poți deveni voluntar și despre primul marș Pride din Timișoara.

Cum a luat naștere eQuiVox?

La început a fost o altă asociație, înființată prin anul 2000. Am vrut să o preluăm împreună cu mai mulți activiști din Timișoara, dar nu dădeam de președintele care avea de fapt drept asupra sa, deci nu puteam să preluăm în mod legal asociația.

Au existat apoi niște discuții pe plan intern și cumva s-a întâmplat „marea schismă” în care s-a deschis Identity Education ca ONG, iar noi am fost în continuare un grup informațional, eQuiVox.

Am adunat câțiva oameni, apoi a venit și Lavinia, colega noastră, din București în Timișoara și împreună am început demersul oficial pentru a deveni ONG cu acte în regulă. eQuiVox vine de la „voci egale”, egalitate între voci și este bazat pe partea de social, pe a lucra om cu om și pe vulnerabilitate.

Cât de mare este numărul persoanelor din comunitatea LGBTQ+ care apelează la ajutorul vostru?

Avem un reach destul de mare, chiar și din afara județului, oameni la care nu putem ajunge, dar tot timpul încercăm să găsim soluții împreună cu celelalte ONG-uri din țară, să îi redirecționăm către ei, în cazul în care sunt mai aproape. Am lucrat și cu refugiați, am avut chiar și refugiați care erau persoane transsexuale. Aportul este destul de mare. Nu pot da un număr concret, dar sunt multe persoane care vin la noi.

Cât de dificil crezi că le este oamenilor să vă ceară ajutorul?

Este destul de dificil pentru unele persoane. Atât din cauza situației din România, cât și din cauza modului în care restul lumii se comportă. Noi ne bucurăm de orice mesaj, de orice persoană care dorește ajutor, fie informațional, fie financiar, suport medical, sau chiar cu locuințe. Avem câteva familii pe care le ajutăm în mod direct, le plătim chiriile și utilitățile pentru a supraviețui.

Știu că primiți și voluntari. Ce trebuie să facă o persoană pentru a fi parte din asociație?

Prima dată ne pot căuta pe social media și apoi ne vedem față în față. Adresăm câteva întrebări, pentru a ști unde ne situăm. Vrem să ne asigurăm astfel că persoana e dornică să se integreze în comunitatea noastră. Există și oameni care doar vor să se infiltreze și să facă mai mult rău decât bine. De aceea există acest mini interviu, dacă îl putem spune astfel.

Cu ce se ocupă mai exact voluntarii?

Fiecare are un atu al lui. Unul este pe grafică, altul știe să compună texte. Fiecare își găsește câte o ramură. Cu timpul, voluntariatul o să ajute și pe partea personală, pentru că o să înveți de la fiecare dintre noi câte ceva, te poți dezvolta pe tine.

Aveți în plan evenimente viitoare?

Urmează să lansăm niște evenimente acum în cadrul Pride și să vedem ce corelăm cu colegii de la Identity Education. O să avem primul marș. Activitățile încep de la sfârșit de iunie până la începutul lui iulie. O să postăm și pe social media mult mai multe detalii, pe pagina eQuiVox.

Ce sfat poți să le dai persoanelor din comunitatea LGBT?

Niciodată nu ești singur. Și acest lucru nu e numai pentru comunitatea LGBT. Cu toții trecem prin niște clipe foarte grele uneori. Sănătatea mintală joacă un rol foarte important în viețile noastre. Ideea este să te gândești tot timpul că nu ești singur. Până și ca aliat poți veni într-un ONG ca al nostru și să primești suport și înțelegere.

Fii bun! Nu te costă nimic. Și nu uita, oricine ai fi, nu ești niciodată singur!

Distribuie:

Andreea Popa

Andreea Popa

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!