fbpx

Don’t Look Up: Despre ce e, de fapt, „cel mai discutat film la masa de Crăciun”

5/5

Încă de când a fost lansat pe platforma Netflix, filmul Don’t Look Up a declanșat o serie de discuții ample pe rețele de socializare. Internauții se împart în două categorii când vine vorba despre acest film: categoria celor care îl consideră o operă de artă și categoria celor care cred că este un eșec al cinematografiei.

Filmul care îi regăsește pe Leonardo Di Caprio, Jennifer Lawrence și Meryl Streep în rolurile principale, introduce factorul perturbator încă din primele 10 minute. O cometă este pe cale să lovească Pământul, eradicând întreaga populație. Pelicula urmărește reacția nonșalantă a politicienilor, dar și a publicului larg, acest lucru stârnind dezbateri intense în rândul spectatorilor.

Umorul negru și satira dusă la extrem au generat diverse opinii atât din partea criticilor de film, cât și din partea oamenilor politici din România.

„N-are rost să merg mai departe înainte de a face clar un lucru: personal, cred în validitatea avertismentului pe care încearcă să-l formuleze Don’t Look Up, iar analiza la care sunt supuse aici capitalul, populismul de dreapta prezidențiabil, mass-media și rețelele de socializare mi se pare precisă.”, a scris criticul de film Andrei Gorzo.

„Kudos, Netflix, alt succes și în social media! A doua oară, mi se pare ironico-tragic că un film care zbiară din toți bojocii la spectator „Băi, băieți, aveți încredere în specialiști, că politicienii, influencerii și media n-o să vă țină de cald când dați ortul popii” a generat atâta … Vreau să zic neîncredere în, dar am văzut și dispreț pentru specialiștii în film. Cu atât mai mult cu cât e o specie pe cale de extincție.”, e de părere criticul de film Alexandra Olivotto.

„Sunt politician, nu critic de film. Dar producția Netflix Don’t Look Up este de fapt despre societatea în care trăim. Să vă spun de ce. Politica are în mod stupid mereu prioritate, chiar și când existența însăși e în pericol. Politica internă mai ales… contează mereu prima. Ăsta a fost un șoc al meu în politică multă vreme. Că preocuparea principală a politicianului sunt mizele personale, de partid, și nicidecum țara. De Planetă ce să mai zic.”, a scris europarlamentarul Nicu Ștefănuță.

Discuțiile controversate despre noua peliculă au stârnit o reacție și din partea Netflix România, care a prezentat lucrurile pe un ton amuzant: „Ne cerem scuze pentru discuțiile iscate la mesele de Crăciun referitoare la Don’t Look Up. Răspunsul corect la întrebarea ʻEste Don’t Look Up un film bun sau prost?ʼ este DA”.

Filmul a împărțit publicul în două tabere, dar prin controversele pe care le-a iscat a ajuns să fie unul dintre cele mai vizionate filme de pe platforma Netflix, dobândind și un rating bun de 7,3 pe site-ul IMDB.

Adevărul incontestabil e că filmul Don’t Look Up folosește satira pentru a reflecta societatea în care trăim. Politicieni fără scrupule, oameni ignoranți, specialiști de carton și o cometă care urmează să distrugă întreaga planetă. Din acțiunea filmului e uşor să tragi concluzia că o cometă care amenință viața tuturor oamenilor este cea mai mică problemă a societății. Populația pare să fi intrat în modul de autodistrugere, ignorând tot ce se petrece cu mediul înconjurător. Politicienii încearcă să câștige notorietate exploatând subiectul, iar mai apoi decid să se îmbogățească de pe urma acestui dezastru.

Părerea specialiștilor nu are nicio relevanță, iar populația se află la mila conducătorilor care nu pot fi mai nepăsători. „Apărătorii dreptății” sau mai bine zis întregul sistem mass-media reprezintă o farsă gândită să manipuleze masa de oameni și nu să o informeze. Până în ultimul ceas, când cometa se poate vedea cu ochiul liber, întreaga populație se află într-o gaură neagră a negării, a manipulării și mai ales a dezinformării. În era informației tronează dezinformarea și minciuna.

Personal, cred că în urma vizionării acestui film am învățat cât este de important să privesc în jur. Fiecare dintre noi ar trebui să spargem bula în care trăim, să lăsăm jos telefoanele, să închidem laptopurile și să privim mediul înconjurător. Să uităm un moment de politicieni și de influenceri, să medităm puțin la ce putem face pentru a salva planeta.

Cometa din film este de fapt o metaforă a încălzirii globale și cred că ne îndeamnă pe toți să ne deschidem ochii la schimbările prin care trece Pământul. Am înțeles că trebuie să ne informăm din surse sigure (atâtea câte mai există), să nu credem tot ce apare la televizor sau online, să avem grijă ce conducători alegem, dar mai ales să privim cu atenție în jur.

Distribuie:

Mădălina Mihai

Mădălina Mihai

Articole recente:

Ne bucuram ca vrei sa te implici

Cum crezi că ar arăta lumea din jurul tău dacă fiecare dintre noi ar face zilnic câte o faptă bună? Cum s-ar simți fiecare dintre noi dacă ar contribui la schimbarea în bine a unui alt destin?
Nu știm răspunsul pentru toată lumea, dar pentru noi e deja clar că ne simțim bine! Și pentru că ne place să împărțim…bunătatea, poveștile și dulciurile, căutăm colegi de echipă!